Αγγλικός όρος

dengue

Ορισμός

Οξεία και εμπύρετος ασθένεια, η οποία συνήθως συνοδεύεται από έντονο μυοσκελετικό πόνο, και προκαλείται από έναν από τους τέσσερις ορότυπους του φλαβοϊού. Η νόσος μεταδίδεται στους ανθρώπους από το δήγμα του κώνωπος Aedes aegypti. Είναι ενδημική στις τροπικές περιοχές και αποτελεί βασικό πρόβλημα υγείας στην Νοτιανατολική Ασία, στο Μεξικό και στην Κεντρική Αμερική, καθώς κατά περιόδους προκαλεί επιδημίες. Παγκοσμίως έχουν μολυνθεί δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι. Στις νότιες περιοχές του Τέξας και στις νοτιανατολικές Η.Π.Α. προκαλούνται σποραδικά ξεσπάσματα (το 1997, περίπου 200 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Πριν την αιφνίδια απαρχή του πυρετού, των μυαλγιών, των αρθραλγιών, των πονοκεφάλων και του κοιλιακού πόνου προηγείται μια περίοδος επώασης 5 έως 7 ημερών· μετά 3 ημέρες πιθανόν να εμφανιστεί κάποιο εξάνθημα. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς πρόβλημα. Περίπου το 5% των ασθενών εμφανίζουν αιμορραγία στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες, μαζί με βαριά ουδετεροπενία και θρομβοκυτταροπενία (δάγγειος αιμορραγικός πυρετός). Η συγκεκριμένη ασθένεια συνήθως προσβάλλει τα παιδιά και σε μεγάλο βαθμό είναι θανάσιμη.

AITIOΛOΓIA: Ο δάγγειος πυρετός προκαλείται από τον αρμποϊό της ομάδας Β που μεταδίδεται από τους κώνωπες. Η περίοδος επώασης είναι 3 έως 15 ημέρες, συνήθως 5 έως 6 ημέρες.

ANTIMETΩΠIΣH: Ο δάγγειος πυρετός αντιμετωπίζεται με αντιπυρετικά και αναλγητικά. Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα έναντι του ιού. Υπό δοκιμή βρίσκονται εμβόλια που είναι υποψήφια για την πρόληψη της νόσου.

Συνώνυμο

breakbone fever dengue fever