Αγγλικός όρος

menstruation

Ορισμός

Η κυκλική, επαγόμενη από ορμόνες εφελκιδοποίηση του ενδομητρίου της μήτρας, η οποία συμβαίνει μεταξύ εφηβείας και εμμηνόπαυσης και συνοδεύεται από αιμορραγικό κολπικό έκκριμα. Η έναρξη της εμμήνου ρύσης (εμμηναρχή) συνήθως συμβαίνει κατά την εφηβεία (ηλικία 9 ως 17 ετών). Όταν το ωάριο μιας γυναίκας δεν γονιμοποιηθεί, το ωχρό σωμάτιο υπόκειται σε εκφύλιση, η οποία οδηγεί τα επίπεδα προγεστερόνης σε μείωση, γεγονός το οποίο με τη σειρά του πυροδοτεί τα έμμηνα.

Μία συνήθης έμμηνος περίοδος εκδηλώνει τα εξής χαρακτηριστικά: ένα μεσοδιάστημα μεταξύ των εμμήνων ρύσεων, που ποικίλλει μεταξύ 18 και 40 ημερών, με μέσο όρο 27 ως 30 ημέρες· κι έμμηνο ροή που διαρκεί μεταξύ 3 και 7 ημερών, 4 με 5 μέρες κατά μέσο όρο. Το αίμα της εμμήνου ρύσεως περιέχει φυσιολογικά, αιμολυμένα και μερικές φορές συγκολλημένα ερυθρά αιμοσφαίρια· αποσυντεθειμένα ενδομητρικά και στρωματικά κύτταρα κι αδενικές εκκρίσεις. Γενικά, το αίμα της εμμήνου ρύσεως δεν πήζει, αλλά η δίοδος κάποιων θρόμβων δεν είναι ασυνήθιστη.

Η απώλεια αίματος ποικίλει ευρέως μεταξύ των γυναικών· ωστόσο, είναι συνήθως σταθερή από μήνα σε μήνα στο ίδιο άτομο. Η μέση μηνιαία απώλεια αίματος κυμαίνεται μεταξύ 44 και 80 ml, αλλά μπορεί να μειωθεί από τη χρήση αντισυλληπτικών από του στόματος και να αυξηθεί από την παρουσία μιας ενδομήτριας συσκευής. Η απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση είναι η πιο κοινή μονήρης αιτία της σιδηροπενικής αναιμίας στη γυναίκα. Η εκτίμηση της απώλειας αίματος μιας ασθενούς από το ιστορικό είναι δύσκολη, διότι πολλές γυναίκες είναι ανεπαρκείς κριτές του όγκου ροής τους. Μια αδρή εκτίμηση της απώλειας αίματος μπορεί να γίνει, ρωτώντας για τον αριθμό, τον τύπο και το ποσό του διαποτισμού των ταμπόν ή των σερβιετών που χρησιμοποιούνται την κάθε μέρα της περιόδου. Όταν σημειώνεται ο αριθμός των σερβιετών ή των ταμπόν που χρησιμοποιούνται καθημερινά, εκείνος που λαμβάνει το ιστορικό θα πρέπει να καθορίσει το λόγο των αλλαγών· κάποιες γυναίκες μπορεί να αλλάζουν για λόγους διαφορετικούς από τον διαποτισμό της σερβιέτας.

Οι ενδείξεις υπερβολικής ή ανώμαλης ροής της εμμήνου ρύσεως περιλαμβάνουν την ανάγκη για αλλαγή διαποτισμένων ταμπόν ή σερβιετών ανά ώρα· τη δίοδο θρόμβων, ειδικά όταν είναι μεγαλύτεροι από 2 εκατοστά σε διάμετρο ή αν συμβαίνουν σε άλλη από την πρώτη ολοκληρωμένη ημέρα περιόδου και διάρκεια ροής που υπερβαίνει τις 7 μέρες ροής σε έναν ή περισσότερους κύκλους. Η έμμηνος ρύση φυσιολογικά σταματάει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί ή όχι να λαμβάνει χώρα κατά τον θηλασμό και σταματά μόνιμα με την εμμηνόπαυση.

Ανωμαλίες εμμήνου ρύσεως: Αποτυχία για έμμηνο ρύση μπορεί να προκαλείται από συγγενείς ανωμαλίες· σωματικές διαταραχές (π.χ., παχυσαρκία, κακή θρέψη ή νόσο)· υπερβολική άσκηση· συναισθηματικές ή ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν τις ωοθήκες, την υπόφυση, τον θυρεοειδή ή τα επινεφρίδια. Απουσία ροής, όταν αυτή αναμενόταν φυσιολογικά, λέγεται αμηνόρροια· περιορισμένη ροή είναι γνωστή σαν ολιγομηνόρροια' η επώδυνη έμμηνος ρύση λέγεται δυσμηνόρροια. Η υπερβολική απώλεια αίματος λέγεται μηνορραγία· η απώλεια αίματος στην περίοδο μεταξύ των εμμήνων ρύσεων είναι γνωστή σαν κηλίδωση ή μητρορραγία.

Συνώνυμο

catamenia

Ετυμολογία

[Λατ. menstruare, αποβάλλω έμμηνα]

Υπώνυμος όρος

anovulatory menstruation
retrograde menstruation
suppressed menstruation
vicarious menstruation