Αγγλικός όρος

milk

Ορισμός

Ένα έκκριματων μαζικών αδένων για τη θρέψη των μικρών. ΣΥΝΘΕΣΗ: Το γάλα των αγελάδων αποτελείται από νερό, οργανικές ουσίες και μεταλλικά άλατα. Οργανικές ουσίες Πρωτεΐνες: Οι κυρίαρχες πρωτεΐνες είναι το καζεϊνογόνο, η λακταλβουμίνη και η λακτοσφαιρίνη· με την παρουσία ιόντων ασβεστίου, το διαλυτό καζεϊνογόνο μετατρέπεται σε διαλυτή καζεΐνη μέσω της δράσης οξέων, πυτιάς ή πεψίνης. Αυτό επιφέρει την πήξη του γάλακτος. Η λακτοσφαιρίνη είναι πανομοιότυπη με τη σφαιρίνη του ορού του αίματος και γι' αυτό περιέχει μητρικά αντισώματα. Υδατάνθρακες: Η λακτόζη (σάκχαρο γάλακτος) είναι το κύριο σάκχαρο, αν και μικρές ποσότητες άλλων σακχάρων είναι παρούσες. Λίπη: Τα κυρίαρχα λίπη είναι γλυκερίδια του ελαϊκού, παλμιτικού και μυριστικού οξέος. Μικρότερες ποσότητες στεατικού οξέος και λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας με ανθρακικές αλυσίδες C4 ως είναι παρούσες. Στερόλες και φωσφολιπίδια (λεκιθίνη και κεφαλίνη) είναι επίσης παρόντα. Η έντονη ανάδευση προκαλεί τα σφαιρίδια του λίπους να ενωθούν σε στέρεα μάζα και να διαχωριστούν από τον ορό του γάλακτος για να σχηματίσουν βούτυρο. Μεταλλικά άλατα: Τα κυρίαρχα κατιόντα είναιτο ασβέστιο, το κάλιο καιτο νάτριο· τα κυρίαρχα ανιόντα είναι τα φωσφορικά και τα χλωρίδια. Τα κιτρικά και γαλακτικά άλατα είναι παρόντα σε μικρές ποσότητες. Το γάλα είναι χαμηλό σε σίδηρο και μαγνήσιο.

Βιταμίνες: Η βιταμίνη Α και αυτές του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και πα-ντοθενικό οξύ) είναι παρούσες σε επαρκείς ποσότητες για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενός αναπτυσσόμενου παιδιού. Το γάλα είναι χαμηλό σε βιταμίνες C και D.

Το γάλα περιέχει αντισώματα που είναι παρόντα στο αίμα της μητέρας και έναν αριθμό ενζύμων (καταλάση, οξειδάση, αναγωγάση, φωσφατάση).

Ετυμολογία

[Αγγλ. Σαξ. meolc]

Υπώνυμος όρος

acidophilus milk
breast milk
butter milk
casein milk
condensed milk
cow's milk
evaporated milk
fore milk
goat's milk
hind milk
homogenized milk
instant dry nonfat milk
lactic acid evaporated milk
low-fat milk 1%
low-fat milk 2%
mature milk
modified milk
mother's milk
nonfat milk
pasteurized milk
protein milk
red milk
ropy milk
skim milk
sour milk
soy milk
sterilized milk
transitional milk
vegetable milk
vitamin D milk
whole milk
witch's milk