Αγγλικός όρος

gastroenteritis

Ορισμός

Φλεγμονή του στομάχου και της εντερικής οδού που προκαλεί εμέτους, διάρροια ή και τα δύο. Τα συχνότερα αίτια είναι οι ιοί (π.χ., ροταϊοί) και τα βακτήρια (π.χ., Salmonella) στην τροφή και το νερό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Ο ασθενής τυπικά εκδηλώνει επεισόδια εμέτων και διάρροιας και μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα αφυδάτωσης (όπως αίσθημα δίψας και ζάλη στην όρθια στάση), κακουχία, κοιλιακά άλγη ή πυρετό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η ενυδάτωση, συνήθως με υγρά από το στόμα, αποτελεί το κλειδί για την αποφυγή της αφυδάτωσης ή των ηλεκτρολυτικών διαταραχών. Οι συμπτωματικές θεραπείες που μειώνουν τη συχνότητα ή τον όγκο των διαρροϊκών κενώσεων (όπως καολίνη/πηκτίνη ή λοπεραμίδη) είναι συχνά χρήσιμες.

ΠΡΟΛΗΨΗ: Η πρόληψη εστιάζεται στην εκπαίδευση των παιδιών και των ενηλίκων αναφορικά με το σωστό πλύσιμο των χεριών και την κατάλληλη φροντίδα της τροφής. Οι βασικές αρχές διαχείρισης της τροφής πρέπει να διδάσκονται σε όλα τα άτομα του σπιτιού και να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα θέματα: συχνό πλύσιμο των χεριών, κυρίως μετά την τουαλέτα· χρήση θερμομέτρου για την επιβεβαίωση της σωστής προετοιμασίας των κρεάτων και των τροφών που περιέχουν αυγά· τη ψύξη των τροφών (κάτω από τους 40°F) μέχρι το χρόνο που θα χρησιμοποιηθούν και στη συνέχεια εντός μιας ώρας από την παρασκευή τους (ειδικά σε θερμό κλίμα), εάν δεν καταναλωθούν· το διαχωρισμό ωμών και μαγειρεμένων τροφών· και τη χρήση διαφορετικών σκευών για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα. Οι ταξιδιώτες, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες, δε θα πρέπει να τρώνε ωμά θαλασσινά, ωμά λαχανικά ή σαλάτες και θα πρέπει να ξεφλουδίζουν οι ίδιοι τα φρούτα. Οι κατασκηνωτές πρέπει να γνωρίζουν αν βρίσκονται σε περιοχή όπου τα ρεύματα είναι μολυσμένα με πρωτόζωα (π.χ., New Hampshire, βόρειες περιοχές Νέας Υόρκης, Όρεγκον).

Υπώνυμος όρος

viral gastroenteritis