Αγγλικός όρος

pernicious anemia

Ορισμός

Χρόνια μακροκυτταρική αναιμία που χαρακτηρίζεται από αχλωρυδρία Εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 40 και 80 ετών, σε Βορειοευρωπαίους με ανοικτόχρωμο δέρμα, αλλά έχει αναφερθεί και σε άλλες φυλές και εθνότητες. Είναι σπάνια στους νέγρους και στους Ασιάτες.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η κακοήθης αναιμία είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Τα τοιχωματικά κύτταρα του στομάχου δεν μπορούν να εκκρίνουν σε επαρκή ποσότητα ενδογενή παράγοντα που είναι απαραίτητος για την εντερική απορρόφηση της Β12, του εξωγενή παράγοντα. Αυτό οφείλεται στην ατροφία του βλεννογόνου του θόλου του στομάχου και σχετίζεται με απουσία υδροχλωρικού οξέος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Στα συμπτώματα της κακοήθους αναιμίας συμπεριλαμβάνεται η αδυναμία, τα έλκη της γλώσσας, οι παραισθησίες (τσιμπήματα και μουδιάσματα) των άκρων και τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως είναι η διάρροια, η ναυτία, ο εμετός και ο πόνος· στην σοβαρή αναιμία, είναι δυνατόν να εκδηλωθούν και σημεία καρδιακής ανεπάρκειας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Χορηγείται βιταμίνη Β12 παρεντερικά ή σε όσους ασθενείς ανταποκρίνονται καλά στην από του στόματος χορήγηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτή η οδός.