Αγγλικός όρος

urinary bladder catheterization

Ορισμός

Η εισαγωγή σωλήνα παροχέτευσης μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη για την απομάκρυνση των ούρων. Ο καθετηριασμός της ουροδόχου κύστης μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν απαιτούνται στείρα δείγματα ούρων για εργαστηριακή ανάλυση, όταν απαιτείται η ακριβής παρακολούθηση της παραγωγής ούρων (π.χ., σε μονάδες εντατικής παρακολούθησης), ή όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν χρόνιες δυσκολίες κένωσης της κύστης.

Ασθενείς με χρόνιες δυσκολίες ούρησης φέρουν ορισμένες φορές μόνιμους καθετήρες, εναλλακτικά όμως μπορεί να τους δοθούν οδηγίες για τεχνικές άσηπτου, περιοδικού αυτοκαθετηριασμού. Για να το κάνουν αυτό, χρειάζεται να μάθουν για την ανατομίατης ουρήθρας τους και μεθόδους τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να αποφύγουν την είσοδο μικροβίων στην ουροδόχο κύστη (πλύσιμο των χεριών, περιουρηθρικός καθαρισμός και καθαρισμός του καθετήρα και αποθήκευση του καθετήρα). Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζεται να αυτοκαθετηριάζονιαι τέσσερις έως πέντε φορές ημερησίως. Ο προσεκτικά πραγματοποιούμενος περιοδικός καθετηριασμός παρουσιάζει λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει μόλυνση του ουροποιητικού σε σχέση με τον χρόνια εγκατεστημένο καθετήρα.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Αφ' ότου εξηγηθεί η διαδικασία στον ασθενή, συναρμολογείται ο απαραίτητος εξοπλισμός και συνδέεται, εάν χρειάζεται, ο καθετήρας σε κλειστό σάκο παροχέτευσης. Το μπαλόνι στο άκρο του καθετήρα φουσκώνεται (και ξεφουσκώνεται) πριν από την εισαγωγή του για να εξασφαλίσει ότι ο καθετήρας θα παραμείνει εις θέση μετά την είσοδο του στην ουροδόχο κύστη. Ο ασθενής τοποθετείται σωστά και σκεπάζεται (βλ. οδηγίες για γυναίκες και άνδρες ασθενείς), προετοιμάζεται η περιοχή με αντισηπτικό διάλυμα και ο καθετήρας εισάγεται απαλά. Η άσηπτη τεχνική ακολουθείται διαρκώς καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και ο καθετήρας συνδέεται με κλειστό σύστημα παροχέτευσης πριν από την εισαγωγή. Ο σωλήνας ασφαλίζεται στο πόδι του ασθενούς, ο σωλήνας παροχέτευσης τυλίγεται στο κρεβάτι και ο σωλήνας που οδηγεί στο σάκο περισυλλογής ευθυγραμμίζεται προκειμένου να διευκολύνει την παροχέτευση μέσω βαρύτητας. Ο σάκος περισυλλογής αναρτάται πάνω από το δάπεδο. Προστατεύεται ο σωλήνας παροχέτευσης από το να έλθει σε επαφή με κάποια επιφάνεια κατά το άδειασμα του σάκου περισυλλογής. Το άνοιγμα εκροής σκουπίζεται με μάκτρο εμποτισμένο σε οινόπνευμα πριν ξαναδεθεί στο σάκο. Η περιοχή του αυλού πρέπει να καθαρίζεται σε ημερήσια βάση. Η ικανότητα του ασθενούς να κενώνει και να παραμένει εγκρατής αξιολογείται περιοδικά και διακόπτεται ο καθετηριασμός όταν αυτό είναι δυνατό. Παρατηρούνται και καταγράφονται τα αποτελέσματα της διαδικασίας, περιλαμβανομένου του χαρακτήρα και του όγκου των παροχετευόμενων ούρων καθώς και η αντίδραση του ασθενούς.

Γυναικείος (καθετηριασμός ουροδόχου κύστης): Η ασθενής πρέπει να είναι σε ραχιαία, ύπτια στάση σε σκληρό στρώμα ή σε εξεταστική κλίνη για να διευκολυνθεί η παρατήρηση του πόρου της ουρήθρας. Εναλλακτικά, λαμβάνεται η στάση λιθοτομής, με τους γλουτούς στο άκρο της εξεταστικής κλίνης και τα πόδια στους αναβολείς. Για γυναίκες ασθενείς με δυσκολίες κίνησης που περιλαμβάνουν τους γοφούς και τα γόνατα, η στάση του Sims, ή η αριστερή πλάγια στάση, μπορεί να είναι πιο άνετες και να επιτρέπουν την καλύτερη παρατήρηση. Μπορούν να τοποθετηθούν μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι και τους ώμους προκειμένου να χαλαρώσουν οι κοιλιακοί μυς.

Ανδρικός (καθετηριασμός ουροδόχου κύστης): Ο ασθενής πρέπει να είναι σε ύπτια στάση με τα πόδια εκτεταμένα. Ενσταλάζεται λιπαντικό απευθείας μέσα στην ουρήθρα με μία προγεμισμένη σύριγγα, ώστε να διευκολύνει τη διέλευση του σωλήνα. Μετά τη διαδικασία, πρέπει να επιμεληθεί η επαναφορά της ακροποσθίας στην αρχική της θέση για να αποφευχθεί επακόλουθο πρήξιμο.