Αγγλικός όρος

lymphadenitis

Ορισμός

Φλεγμονή των λεμφαδένων, η οποία οφείλεται σε ενεργοποίηση των φαγοκυττάρων και των λεμφοκυττάρων, που συναντούν μεγάλους αριθμούς μικροοργανισμών, καρκινικών κυττάρων ή άλλου αντιγονικού υλικού. Το τοπικό οίδημα και το άλγος αποτελούν τα συνήθη συμπτώματα και συχνά βοηθούν τους κλινικούς γιατρούς στη διάγνωση τοπικών νόσων (π.χ., οι πρόσθιοι αυχενικοί λεμφαδένες καθίστανται ευαίσθητοι και μεγεθύνονται σε άτομα με σηπτική κυνάγχη, οι βουβωνικοί λεμφαδένες μεγεθύνονται και προκαλούν άλγος σε κάποιες σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους).
Η φλεγμονή των λεμφαδένων σχετίζεται κάποιες φορές με φλεγμονή των λεμφαγγείων (λεμφαγγειίτιδα), η οποία μεταφέρεται στο λεμφαδένα. Η λεμφική φλεγμονή υποχωρεί όταν αντιμετωπισθεί η υποκείμενη λοίμωξη. Η λεμφαδενίτιδα άγνωστης αιτιολογίας μπορεί να απαιτεί βιοψία του λεμφαδένος (π.χ., βιοψίες διά εκτομής ή βελόνης) ή αναρρόφηση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η νόσος χαρακτηρίζεται από μια σημαντική διόγκωση του ιστού, με πιθανή πυόρροια. Εντοπίζεται οίδημα, άλγος και ευαισθησία. Η νόσος συνήθως συνοδεύει λεμφαγγειίτιδα.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η πάθηση προκαλείται από παροχέτευση βακτηρίων ή τοξικών ουσιών στους λεμφαδένες. Η αιτιολογία μπορεί να είναι ειδική, όπως όταν προκαλείται από τους οργανισμούς τους τύφου, της σύφιλης ή της φυματίωσης, ή μη-ειδική, όταν ο αιτιολογικός οργανισμός δεν αναγνωρίζεται.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Θα πρέπει να εφαρμόζονται θερμές, υγρές κομπρέσες. Εάν εμφανισθούν αποστήματα, είναι απαραίτητη η εκτομή και η παροχέτευση. Αντιβιοτικά θα πρέπει να χορηγούνται όπως ενδείκνυται.

Ετυμολογία

" + " + itis, φλεγμονή

Υπώνυμος όρος

tuberculous lymphadenitis