Αγγλικός όρος

marasmus

Ορισμός

Απίσχναση, γενικευμένη εξάντληση και απουσία υποδορίου λίπους, που προκαλείται από υποθρεψία. Η κατάσταση προκύπτει δευτεροπαθώς από την έλλειψη θερμίδων σε οξείες νόσους, ειδ. σε διαρροϊκές νόσους της νεογνικής ηλικίας, σε ανεπαρκή σύνθεση θρεπτικών συστατικών, σε ανεπαρκή λήψη τροφής, δυσαπορρόφηση, παιδική κακοποίηση, σύνδρομο ανεπαρκούς ανάπτυξης, ανεπάρκεια βιταμίνης D ή σκορβούτο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τα σημεία περιλαμβάνουν απώλεια μυϊκής μάζας και άλλων μαλακών ιστών και ρυτιδωμένο, βυθισμένο πρόσωπο, που μοιάζει με αυτό ηλικιωμένου ανθρώπου λόγω της απώλειας των κροταφικών και στοματικών λιπωδών επιθεμάτων. Η αδυναμία πρόσληψης βάρους ακολουθείται από απώλεια βάρους. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σκελετού συνεχίζεται και οδηγεί σε ένα μακρύ σώμα και κεφαλή πολύ μεγάλη αναλογικά με το βάρος. Το υποδόριο λίπος είναι ελάχιστο, τα μάτια βαθουλωμένα και δεν παρατηρείται η φυσιολογική σπαργή του δέρματος. Το δέρμα εμφανίζεται χαλαρό και κρεμά. Το νεογνό δεν είναι δραστήριο, οι μύες είναι άτονοι και χαλαροί και το κλάμα είναι αδύναμο και διαπεραστικό. Η απουσία οιδήματος με εντύπωμα στα χέρια και τα πόδια και η διάταση της κοιλιάς, διαφοροποιούν αυτή την κατάσταση από το Kwashiorkor, αλλά στο Kwashiorkor με μαρασμό συνδυάζονται χαρακτηριστικά και από τις δύο καταστάσεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Τα αρχικά γεύματα πρέπει να είναι μικρά και χαμηλά σε θερμίδες, διότι η πεπτική ικανότητα είναι πτωχή και μπορεί να συμβείτο σύνδρομο «επανασίτισης», που χαρακτηρίζεται από υποφωσφαταιμία, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστική δυσχέρεια, σπασμούς, κώμα και θάνατο. Αραιωμένο ή μητρικό γάλα είναι το καλύτερο. Το ποσό θερμίδων και πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους πρέπει να αυξάνεται σταδιακά. Ο στόχος της πρωτεϊνικής πρόσληψης είναι 5 g/kg σωματικού βάρους την ημέρα. Αν υπάρχει διάρροια λόγω ανεπάρκειας δισακχαριδάσης, είναι ωφέλιμη μια δίαιτα χαμηλή σε λακτόζη. Παρεντερική θεραπεία με υγρά ενδείκνυται, αν υπάρχει σοκ ή διαταραχή υγρών και ηλεκτρολυτών.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ: Ο θάνατος επέρχεται σε 40% των προσβεβλημένων παιδιών.