Αγγλικός όρος

breast

Ορισμός

1. Το άνω πρόσθιο τμήμα του θώρακα.

2. Ο μαζικός αδένας, σύνθετος λοβώδης αδένας που αποτελείται από 15-20 λοβίδια αδενικού ιστού, τα οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους με μεσολοβιώδη διαφραγμάτια. Το κάθε λοβίδιο παροχετεύεται από ένα γαλακτοφόρο πόρο, ο οποίος εκβάλλει στην άκρη της θηλής. Ο μαζικός αδένας εκκρίνει γάλα που χρησιμοποιείται για τη σίτιση του βρέφους.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα οιστρογόνα από την ωοθήκη διεγείρουν την ανάπτυξη του συστήματος των πόρων. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η προγεστερόνη που εκκρίνεται από το ωχρό σωμάτιο και τον πλακούντα δρα συνεργικά με τα οιστρογόνα για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των λοβιδίων. Μετά την κυοφορία, η προλακτίνη σε συνεργασία με τα επινεφριδια-κά στεροειδή εκκινεί τη γαλουχία, ενώ η οξυτοκίνη από την οπίσθια υπόφυση προκαλεί την έκκριση του γάλακτος. Ο θηλασμός ή η πίεση του στήθους διεγείρει αντανακλαστικά την έκκριση και την εκροή του γάλακτος.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: Τις πρώτες 6-12 εβδομάδες υπάρχει αίσθημα πληρότητας και ευαισθησίας στο στήθος, αναπτύσσεται στυτικός ιστός στις θηλές του μαστού, τα οζίδια γίνονται αισθητά, εναποτίθεται χρωστική γύρω από τις θηλές (πρωτεύουσα άλω, στις ξανθές η θηλαία άλω και οι θηλές γίνονται σκουρόχρωμες ροζ και στις καστανές σκουρόχρωμες καφέ και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και μαύρες), ενώ μπορεί να υπάρξει εκροή μερικών σταγόνων υγρού κατά την πίεση του μαστού. Τις επόμενες 16-20 εβδομάδες, η δευτερεύουσα θηλαία άλω εμφανίζει μικρές λευκές κηλίδες, λόγω υπερτροφίας των σμηγματογόνων αδένων (αδένες Montgomery).

Ετυμολογία

[Αγγλ. Σαξ. breost]

Υπώνυμος όρος


caked breast
chicken breast
ductal carcinoma in situ of the breast
pigeon breast
breast self examination