Αγγλικός όρος

acromegaly

Ορισμός

Πρόκειται για ένα χρόνιο σύνδρομο που οφείλεται στην υπερέκκριση της αυξητικής ορμόνης, κάτι που πιο συχνά παρατηρείται στο μικροαδένωμα της υπόφυσης. Χαρακτηρίζεται από σταδιακή και ασύμμετρη αύξηση του μεγέθους των οστών και των χαρακτηριστικών του προσώπου. Η υποψία της διάγνωσης τίθεται με την μέτρηση αυξημένων τιμών αυξητικής ορμόνης, οι οποίες δεν μειώνονται μετά από τη χορήγηση γλυκόζης. Επιβεβαιώνεται από την ακτινολογική απεικόνιση του αδένα της υπόφυσης.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η υπερπαραγωγή της αυξητικής ορμόνης από τα σωματοτρόπα κύτταρα της πρόσθιας υπόφυσης είναι υπεύθυνη στις περισσότερες περιπτώσεις.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η έναρξη είναι συχνά τόσο σταδιακή που οι ασθενείς και το στενό τους περιβάλλον μπορεί να μην παρατηρήσουν κάποια αλλαγή στην εμφάνιση ή στη λειτουργικότητα. Τελικά είναι δυνατόν να εμφανιστεί υπεριδρωσία, μείωση της libido, υπνηλία, μυϊκός πόνος, αδυναμία και απώλεια της όρασης. Στα σημεία της ακρομεγαλίας συμπεριλαμβάνεται η πάχυνση των χαρακτηριστικών του προσώπου, η αύξηση του μεγέθους των χεριών και των ποδιών, η αύξηση της βυθιότητας της φωνής και η απομάκρυνση των δοντιών του ενός από το άλλο. Στο ένα τέταρτο των ασθενών εμφανίζεται σακχαρώδης διαβήτης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Διασφηνοειδής αφαίρεση του αδενώματος που εκκρίνει της αυξητική ορμόνη είναι η βασική μέθοδος θεραπείας. Εάν αυτή αποτύχει κάποια φάρμακα, όπως η βρωμοκρυπτίνη ή η οκτρεοτίδη ή ακόμα και η ακτινοθεραπεία μπορεί να έχουν κάποια αποτελεσματικότητα.

Συνώνυμο

Marie′s disease

Ετυμολογία

[" + megas, I μέγας]