Αγγλικός όρος

juvenile rheumatoid arthritis

Ορισμός

Ομάδα χρόνιων, φλεγμονωδών νοσημάτων τα οποία προσβάλλουν αρθρώσεις και άλλα όργανα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Η ηλικία έναρξης της νόσου ποικίλει, όπως και οι εξωαρθρικές εκδηλώσεις. Η JRA προσβάλλει περίπου 1 στα 1000 παιδιά και είναι η πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας της παιδικής ηλικίας. Έχουν αναγνωριστεί τουλάχιστον πέντε υποομάδες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Τα αντιφλεγμονώδη είναι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο. Τα κορτικοστεροειδή είναι μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με ΜΣΑΦ, ενώ η μεταμόσχευση αιμοποιητικών αρχέγονων κυττάρων πραγματοποιείται μόνο σε συγκεκριμένα κέντρα. Η φυσιοθεραπεία και η εργοθεραπεία είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της μυϊκής ισχύος και του εύρους των κινήσεων της άρθρωσης. Η ιριδοκυκλίτιδα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από οφθαλμίατρο. Για τις υπόλοιπες εξωαρθρικές εκδηλώσεις, ο ασθενής θα πρέπει να παραπέμπεται σε πεπειραμένους παθολόγους και χειρουργούς.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Το παιδί και η οικογένειά του ενημερώνονται σχετικά με την πορεία της νόσου και για τις μεθόδους αντιμετώπισής της, και ενθαρρύνονται να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Ο ασθενής ενθαρρύνεται να διατηρήσει μια ισορροπημένη δίαιτα, να φροντίσει ώστε να αναπαύεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να αποφεύγει την υπερβολική κόπωση. Η επαφή με θερμά υγρά βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και την ακαμψία. Τα θερμά λουτρά, η εμβάπτιση σε δοχεία με θερμό νερό των προσβεβλημένων άνω και κάτω άκρων για 10 λεπτά, 2 ή 3 φορές την ημέρα, τα λουτρά με παραφίνη ή τα θερμά επιθέματα προσφέρουν παρέχοντας παροδική ανακούφιση από τον οξύ πόνο και το οξύ οίδημα. Η κολύμβηση συνιστάται για την ενδυνάμωση των μυών και τη διατήρηση της κινητικότητας. Επίσης, είναι σημαντική η διατήρηση ορθής στάσης του σώματος και ορθής κινητικότητας· Συστήνεται να χρησιμοποιείται κατά τον ύπνο σκληρό στρώμα και να μην χρησιμοποιείται μαξιλάρι ή μόνο ένα μικρό προκειμένου να διατηρηθεί η σωστή θέση του σώματος. Ο ασθενής θα πρέπει να βρίσκεται σε πρηνή θέση για να ευθειάζονται οι μηροί και τα γόνατά του κατά την ανάπαυση ή όταν παρακολουθεί τηλεόραση. Εάν απαιτούνται ιμάντες ή συνδετήρες, θα πρέπει να εξηγηθεί ο τρόπος χρήσης τους στον ασθενή. Οι καθημερινές δραστηριότητες και η φυσιολογική τάση του παιδιού για παιχνίδι βοηθούν ώστε να διατηρηθεί η κινητικότητα και να συμμετέχει στις θεραπευτικές ασκήσεις χρησιμοποιώντας ειδικά όργανα. Τα παιδιά με φωτοφοβία, λόγω της ιριδοκυκλίτιδας, θα πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου. Το παιδί και η οικογένειά του θα πρέπει να παραπέμπονται στις τοπικές και εθνικές ομάδες υποστήριξης και πληροφόρησης, όπως είναι η Εταιρεία Αρθρίτιδας (www.arthritis.org). Στόχος της θεραπείας είναι το να μπορέσει το παιδί να αποκτήσει και να διατηρήσει τις αρθρώσεις του σε καλή κατάσταση, ώστε να μπορούν να κινούνται, να είναι εύκαμπτες και μη παραμορφωμένες, οι κινήσεις να γίνονται χωρίς καθόλου ή με ελάχιστη δυσφορία και το παιδί να μπορεί να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητες εκείνες που είναι ανάλογες των ενδιαφερόντων, των ικανοτήτων και του επιπέδου της ανάπτυξής του, αλλά και να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται όσο του επιτρέπεται με βάση τις ικανότητές του.

Συντομογραφία

JRA

Συνώνυμο

Still′s disease′ juvenile idiopathic arthritis