Αγγλικός όρος

nocardiosis

Ορισμός

Πνευμονική ή εγκεφαλική μόλυνση προκαλούμενη από βακτήρια Nocardia asteroids, ή λιγότερο συχνά από άλλα είδη Nocardia, τα οποία ανευρίσκονται στο έδαφος. Τα είδη Nocardia θεωρούνται ευκαιριακά παθογόνα, μολύνοντας πρωτογενώς ασθενείς με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα (πχ., σε ασθενείς με σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας, AIDS), ή με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, αλλά περίπου το 15% των περιστατικών αφορά σε υγιείς ανθρώπους. Η μόλυνση προκαλείται από την εισπνοή μολυσμένης σκόνης.

Βλ.: εικόνα.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η μόλυνση παρατηρείται στους πνεύμονες στο 75% των ασθενών, προκαλώντας πνευμονία χαρακτηριζόμενη από παραγωγικό βήχα, αιμόπτυση και κατά περιόδους αποστήματα. Μπορεί επίσης να συμβεί προσβολή του υπεζωκότα, προκαλώντας πόνο. Το υπόλοιπο 25% των ασθενών αναπτύσσουν εγκεφαλικά αποστήματα χαρακτηριζόμενα από πονοκεφάλους, ναυτία, έμεση και μεταβολές στην πνευματική κατάσταση.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Η μόλυνση διαγιγνώσκεται μέσω καλλιεργειών του αποπτύματος, ή διατραχειακών αναρροφήσεων, οι οποίες μπορεί να χρειασθούν 4 εβδομάδες ανάπτυξης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η νοκαρδίωση θεραπεύεται συνήθως με χορήγηση στοματικής σουλφασοξαζόλης ή τριμεθοπρίμης/σσυλφαμεθοξαζόλης επί 6 μήνες, άτομα με AIDS χρήζουν κατασταλτικής θεραπείας εφ'όρου ζωής. Η πνευμονία η οποία προκαλεί βαριά αναπνευστική δυσχέρεια αντιμετωπίζεται με ενδοφλέβια κεφοταξίμη μαζί με ιμιπενέμη, ακολουθούμενη από στοματική θεραπεία Στους ασθενείς με εγκεφαλικά αποστήματα, η θνησιμότητα είναι περίπου 40% και στους ασθενείς με πνευμονία κυμαίνεται μεταξύ 10% και 30%.