Αγγλικός όρος

osteitis deformans

Ορισμός

Μια σκελετική νόσος αγνώστου αιτιολογίας, η οποία επηρεάζει μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους· μια χρόνια μορφή οστεΐτιδας με πάχυνση και υπερτροφία των μακρών οστών και παραμόρφωση των πλατιών οστών.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η νόσος ενδέχεται να προκαλείται από έναν ιό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τα συμπτώματα έχουν λανθάνουσα εκδήλωση και περιλαμβάνουν άλγος στα κάτω άκρα (ιδιαιτέρως στην κνήμη), συχνά κατάγματα, λικνιστικό βάδισμα, και βράχυνση του αναστήματος. Το κρανίο μεγεθύνεται, έτσι που το πρόσωπο να εμφανίζεται μικρό και τριγωνικό με το κεφάλι ωθημένο προς τα εμπρός.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Oι ασυμπτωματικές περιπτώσεις δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Για το άλγος χορηγείται ασπιρίνη ή άλλα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπευτική αντιμετώπιση, αλλά για τον έλεγχο του άλγους έχουν χρησιμοποιηθεί φυλετικές ορμόνες, φθορίδιο και θεραπεία με ακτίνες-Χ. Η καλσιτονίνη και η μιθραμυκίνη έχουν χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της επαναρρόφησης του οστού, και έτσι βοηθούν στην άρση του οστικού άλγους. Η νατριούχος ετιδρονάτη μείωσε την επαναρρόφηση του οστού στους περισσότερους ασθενείς και προκάλεσε κλινική βελτίωση σε κάποιους από αυτούς. Η χορήγηση βιταμίνης D τρεις φορές την εβδομάδα και αναβολικών ορμονών ενδέχεται να βοηθά στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

Συνώνυμο

Paget′s disease