Αγγλικός όρος

psychosis

Ορισμός

Ψυχική διαταραχή κατά την οποία υπάρχει σοβαρή απώλεια επαφής με την πραγματικστητα, η οποία εκδηλώνεται με παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, αποδιοργανωμένη ομιλία και παράξενες ή κατατονικές συμπεριφορές. Οι ψυχωτικές διαταραχές αποτελούν συχνά χαρακτηριστικά της σχιζοφρένειας, της μανίας και μερικών παρορμητικών διαταραχών. Μπορούν να προκύψουν επίσης από την κατάχρηση ουσιών (π.χ. την χρήση παραισθησιογόνων), από την διακοπή ουσιών (π.χ. τρομώδες παραλήρημα) ή τις παρενέργειες μερικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Στις ψυχωτικές καταστάσεις οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ασυνήθεις ιδέες (π.χ. ότι μπορούν να διαβάσουν τις σκέψεις άλλων ατόμων, ότι στέλνουν μηνύματα με το ραδιόφωνο στον θεό ή σε άψυχα αντικείμενα, ότι ταξιδεύουν σε μακρινούς γαλαξίες). Αυτές οι ιδέες ονομάζονται παραισθήσεις. Η ψύχωση χαρακτηρίζεται επίσης από αναφορές των ασθενών ότι ακούν φωνές (ακουστικές ψευδαισθήσεις) ή ότι βλέπουν αντικείμενα ή άτομα που δεν βλέπουν άλλοι (οπτικές ψευδαισθήσεις). Οι ακουστικές ψευδαισθήσεις αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχιζοφρενικών και μανιακών καταστάσεων, ενώ οι οπτικές ψευδαισθήσεις αποτελούν χαρακτηριστικό της κατάχρησης ή διακοπής ουσιών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Οι ασθενείς με ψύχωση θεραπεύονται αποτελεσματικά με νευροληπτικά φάρμακα, όπως είναι η αλοπεριδόλη, η ρισπεριδόνη ή η χλωροπρομαζίνη. Οι παρενέργειες μερικών από αυτών των φαρμάκων περιλαμβάνουν την δυστονία και την βραδυκινησία.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ο ψυχωτικός ασθενής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ήρεμα και με σεβασμό. Οι προσπάθειες για να επιδιορθωθούν οι παραισθήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται, επειδή είναι ανθεκτικές στην λογική επιχειρηματολογία και η συζήτηση σχετικά με αυτές μπορεί να παρερμηνευτεί. Επειδή περιστασιακά οι ψυχωτικοί ασθενείς συμπεριφέρονται βίαια, οι προσεκτικοί επαγγελματίες αποφεύγουν την αντιπαράθεση με αυτούς.

ΠΡΟΣΟΧΗ: 1. Οι άγνωστες θρησκευτικές εμπειρίες και τα τελετουργικά μπορεί να έχουν όλες τα χαρακτηριστικά τη ψύχωσης, όταν παρατηρηθούν από άτομα διαφορετικών πολιτισμών. Αυτό που αποτελεί μια ειδικά σημαίνουσα εμπειρία σε μια κοινωνία μπορεί από μια άλλη να ερμηνευτεί ως ψύχωση. 2. Κατά την αξιολόγηση ενός ψυχωτικού ασθενή, οι περισσότεροι κλινικοί ιατροί κάθονται κοντά στην πόρτα, έτσι ώστε εάν νιώσουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το δωμάτιο γρήγορα, να μπορούν να το πράξουν ανεμπόδιστα.

Ετυμολογία

[Ελλ. psyche, ψυχή + osis, κατάσταση]

Υπώνυμος όρος


alcoholic psychosis
depressive psychosis
drug psychosis
exhaustion psychosis
functional psychosis
gestational psychosis
involutional psychosis
manic depressive psychosis
organic psychosis
polyneuritic psychosis
postinfectious psychosis
postpartum psychosis
puerperal psychosis
senile psychosis
situational psychosis
steroid-induced psychosis, steroid psychosis
toxic psychosis
traumatic psychosis