Αγγλικός όρος

back pain

Ορισμός

Αίσθηση πόνου στην ή κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης ή στο μυϊκό σύστημα της οπίσθιας επιφάνειας του θώρακα. Χαρακτηρίζεται συνήθως από αμβλύ, συνεχή πόνο και ευαισθησία των μυών ή των προσφύσεών τους στην κατώτερη οσφυική, οσφυοϊερή ή ιερολαγόνιο περιοχή. Ο πόνος συχνά επεκτείνεται στο κάτω άκρο, ακολουθώντας την κατανομή του ισχιακού νεύρου.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Στις συνηθισμένες αιτίες του ραχιαίου πόνου συγκαταλέγονται ο πόνος που προκαλείται από υπερέκταση των μυών ή των τενόντων, κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, στένωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ή σπονδυλολίσθηση. Ασθενείς με ιστορικό καρκίνου ενδέχεται να υποφέρουν από οσφυϊκό πόνο οφειλόμενο σε μεταστατικούς όγκους στους σπονδύλους, και πρέπει να αξιολογούνται προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι δεν επίκεινται βλάβες στο νωτιαίο μυελό. Ασθενείς με ραχιαίο πόνο και πυρετό (ειδικά αυτοί με ιστορικό χρήσης ενέσιμων φαρμάκων, φυματίωσης, ή πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης στην ράχη) πρέπει να αξιολογούνται για επισκληρίδιο απόστημα ή οστεομυελίτιδα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία του ραχιαίου πόνου, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χορήγηση φαρμάκων, σύντομη κλινανάπαυση, χειρομαλάξεις, φυσιοθεραπεία, χειροπρακτική, διατατικές ασκήσεις, χειρουργική επέμβαση και/ή ακτινοθεραπεία. Οι περισσότερες μη κακοήθεις μορφές του ραχιαίου πόνου παρουσιάζουν βελτίωση κατόπιν ολιγοήμερης ανάπαυσης, ακολουθούμενης από αντιφλεγμονώδη αγωγή 2 έως 4 εβδομάδων, κατάλληλης μυϊκής ενδυνάμωσης και υπομονής. Ο πόνος που προκαλείται από οστεοπορωτικό κάταγμα μπορεί να αποδειχθεί εντονότερος και μακροχρόνιος. Ο ραχιαίος πόνος που παράγεται από σπονδυλική μετάσταση μπορεί να υποχωρήσει με ακτινοθεραπεία, η χρήση της οποίας μειώνει επίσης τις πιθανότητες συμπίεσης του νωτιαίου μυελού και επακόλουθης παράλυσης. Ασθενείς με σπονδυλικό επισκληρίδιο απόστημα χρειάζονται παροχέτευση της μόλυνσης και λήψη αντιβιοτικών.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Παρατεταμένη κλινανάπαυση αντενδείκνυται για τους περισσότερους ασθενείς με ραχιαίο πόνο. Η τοπική θερμότητα εφαρμόζεται καθ' υπόδειξη. Το θεραπευτικό σχήμα πρέπει να εξηγείται, να εφαρμόζεται και να ενισχύεται αναλόγως. Οι παράγοντες που επισπεύδουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων αναγνωρίζονται και συζητούνται προληπτικές δράσεις.

Κύριος όρος

pain