Αγγλικός όρος

rickets

Ορισμός

Νόσος της ανάπτυξης των οστών στα παιδιά, συχνότερα ως αποτέλεσμα ανεπάρκειας βιταμίνης D, που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή εναπόθεση μεταλλικών στοιχείων στους χόνδρους και τα νεοσχηματιζόμενα οστά, με αποτέλεσμα ανωμαλίες στο σχήμα, τη δομή και την ισχύ του σκελετού. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προληφθεί με έκθεση στο υπεριώδες φως (ηλιακό ή τεχνητό φως) και τη χορήγηση βιταμίνης D σε ποσότητες, που παρέχουν 400 I.U. ενεργούς βιταμίνης D την ημέρα. Η ασθένεια της ανεπάρκειας βιταμίνης D στους ενήλικες είναι γνωστή ως οστεομαλακία.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η ραχίτιδα έχει πολλά αίτια, συμπεριλαμβανομένων παθήσεων που επηρεάζουν την πρόσληψη, την απορρόφηση και το μεταβολισμό της βιταμίνης D ή του φωσφόρου· νεφρικές σωληναριακές διαταραχές· και παθήσεις στις οποίες το παιδί είναι χρόνια οξεωτικό, μεταξύ άλλων.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ: Τα πάσχοντα παιδιά είναι συχνά ληθαργικά και μπορεί να εμφανίζουν αδύναμο μυϊκό σύστημα και ελαττωμένη μυϊκή ισχύ. Στη φυσική εξέταση παρατηρουνται πολλoπλές οστικές ανωμαλίες, όπως μετωπιαίο υβος, ραιβότητα των μακρών οστών, επιπέδω-ση των πλευρών της θωρακικής κοιλότητας, κυφωση, σκολίωση ή λόρδωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η θεραπεία και η πρόγνωση εξαρτώνται από την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D είναι η κατάλληλη θεραπεία για ορισμένους ασθενείς.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπερβολική λήψη βιταμίνης D (στα βρέφη, περισσότερο από 20.000 I.U. ημερησίως· στους ενήλικες περισσότερο από 100.000 IU ημερησίως) θα πρέπει να αποφευγεται λόγω κινδύνου υπερβιταμίνωσης D.

Συνώνυμο

rachitis

Υπώνυμος όρος

adult rickets
late rickets
renal rickets
vitamin D refractory rickets