Αγγλικός όρος

Kaposi′s sarcoma

Ορισμός

Αγγειακή κακοήθεια η οποία αποτελείται από πολλαπλούς ερυθρούς ή πορφυρούς σπίλους, βλατίδες ή οζίδια και η οποία εμφανίζεται αρχικά στο δέρμα ή στους βλεννογόνους υμένες ,αλλά μπορεί να ενέχει και συμμετοχή των εσωτερικών οργάνων. Παλαιότερα ήταν σπάνια νόσος που παρατηρούταν σε ηλικιωμένους άντρες από τη Μεσόγειο, την Αφρική ή με εβραϊκή καταγωγή Ασκενάζι (γνωστό και ως κλασικό KS), αλλά σήμερα αποτελεί συνήθη δείκτη του συνδρόμου επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS). Σε ασθενείς με AIDS, πιστεύεται ότι το KS μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής ως αποτέλεσμα της μόλυνσης με τον ανθρώπινο ερπητοϊό 8. Όταν το KS σχετίζεται με AIDS, εξελίσσεται και εξαπλώνεται σε πολλά σημεία στο δέρμα, στους λεμφαδένες και στα σπλαχνικά όργανα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Οι βλάβες δεν είναι επώδυνες αλλά συχνά είναι παραμορφωτικές.

Στους ασθενείς με κλασικό KS, οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως στη ραχιαία επιφάνεια του ποδιού και στα κάτω άκρα, ενώ στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς στο πρόσωπο, στον κορμό, στη στοματική κοιλότητα και στα εσωτερικά όργανα (η «επιδημική» μορφή). Σε προχωρημένο στάδιο, οι βλάβες μπορεί να συρρέουν και σχηματίζουν μεγάλες πλάκες, οι οποίες κάποιες φορές αποφράσσουν τα λεμφαγγεία προκαλώντας τοπικό οίδημα. Η συμμετοχή των εσωτερικών οργάνων όπως η γαστρεντερική οδός ή οι πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων δυσπεψία ή δύσπνοια.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Χαρακτηριστικοί όγκοι στο δέρμα παραπέμπουν σε αυτή τη διάγνωση, η οποία θα πρέπει να επιβεβαιώνεται με βιοψία.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Οι επιλογές περιλαμβάνουν την ακτινοθεραπεία, τη χημειοθεραπεία κατά του καρκίνου, την ορμονοθεραπεία και την ιντερφερόνη α.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ: Το επιδημικό KS μπορεί να τροποποιήσει έντονα την εμφάνιση του ασθενούς. Η συναισθηματική υποστήριξη του ασθενούς και της οικογένειας μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τη διάγνωση και τις επιδράσεις της στην εικόνα του σώματος.

Συντομογραφία

KS

Κύριος όρος

Kaposi′s