Αγγλικός όρος

ovary

Ορισμός

Δύο αμυγδαλοειδείς αδένες στο θήλυ, οι οποίοι παράγουν τα αναπαραγωγικά κύτταρα, τα ωάρια, και τρεις ορμόνες: οιστρογόνα, προγεστερόνη και ινχιμπίνη (ανασταλτίνη). Oι ωοθήκες βρίσκονται στον ωοθηκικό βόθρο του Claudius, σε κάθε πλευρά της πυελικής κοιλότητας, προσδεδεμένες με τη μήτρα με τον μητροωοθηκικό σύνδεσμο, και βρίσκονται κοντά στους κροσσούς του ωαγωγού. Κάθε ωοθήκη έχει μήκος 4 cm, πλάτος 2 cm, και βάθος 8 mm, και προσδένεται στον ευρύ σύνδεσμο με το μεσοωοθήκιο και στις πλευρές της πυέλου με τον ανελκτήρα σύνδεσμο. Κατά την εμμηναρχή, η επιφάνεια της ωοθήκης είναι λεία· κατά την εμμηνόπαυση, η ρήξη και η ατροφία των ωοθυλακίων δημιουργεί μεγάλο αριθμό κοιλωμάτων.

Κάθε ωοθήκη αποτελείται από δύο τμήματα. Το εξωτερικό τμήμα (φλοιός) περικλείει έναν κεντρικό μυελό, ο οποίος αποτελείται από ένα στρώμα συνδετικού ιστού που περιέχει νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και λεμφαγγεία καθώς και μια μικρή ποσότητα λείου μυϊκού ιστού στην περιοχή της πύλης. O φλοιός αποτελείται κυρίως από ωοθυλάκια σε διάφορα αναπτυξιακά στάδια (πρωτογενή, αυξανόμενα και ώριμα ή γραφιανά). Η επιφάνειά της καλύπτεται από μια μονόστιβη σειρά κυττάρων, το βλαστικό επιθήλιο, κάτω από το οποίο υπάρχει μια στιβάδα πυκνού συνδετικού ιστού, ο ινώδης χιτώνας. Κάθε ένα από τα 400.000 ωοθυλάκια που βρίσκονται στις ωοθήκες κατά τη γέννηση έχει την πιθανότητα να ωριμάσει, αλλά λιγότερα από 600 ωριμάζουν στη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου μιας γυναίκας (συνήθως ένα ανά κύκλο). Μπορεί να υπάρχουν και άλλες δομές (ωχρό σωμάτιο, λευκάζον σωμάτιο). Η αιμάτωση γίνεται μέσω της ωοθηκικής αρτηρίας, η οποία φτάνει στην ωοθήκη μέσω του κωδωνοπυελικού συνδέσμου.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ: Η λειτουργική δραστηριότητα της ωοθήκης ελέγχεται πρωταρχικά από γοναδοτροπίνες της υπόφυσης, την ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) και την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH). Oι δύο λειτουργίες των ωοθηκών είναι η παραγωγή ωαρίων και ορμονών. Oι ορμόνες που παράγονται είναι οιστρογόνα, προγεστερόνη και ινχιμπίνη. Τα οιστρογόνα εκκρίνονται από το αναπτυσσόμενο ωοθυλάκιο και από το ωχρό σωμάτιο, εάν το ωάριο γονιμοποιηθεί. Τα οιστρογόνα διεγείρουν την ανάπτυξη των δευτερογενών χαρακτηριστικών, την αύξηση των μαζικών αδένων και την ανάπτυξη του ενδομητρίου για την πιθανή εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου. Η προγεστερόνη εκκρίνεται από το ωχρό σωμάτιο· συμβάλει στην ανάπτυξη του ενδομητρίου και των μαζικών αδένων. Η ινχιμπίνη εκκρίνεται από κύτταρα του ωοθυλακίου και από το ωχρό σωμάτιο· μειώνει την έκκριση της FSH. overbite υπερσύγκλιση· η κάθετη προέκταση των κοπτικών επαρμάτων των άνω οδόντων επί των κοπτικών επαρμάτων των κάτω πρόσθιων οδόντων, όταν οι σιαγώνες συγκλίνουν.

Συνώνυμο

closed bite

Ετυμολογία

[Λατ. ovarium, ωοειδής]