Αγγλικός όρος

coronary artery bypass surgery

Ορισμός

Η χειρουργική δημιουργία παράκαμψης, η οποία επιτρέπει στο αίμα να μετακινηθεί από την αορτή ή την έσω μαστική αρτηρία σε κλάδο της στεφανιαίας αρτηρίας σε σημείο μετά από μία απόφραξη. Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Προεγχειρητική: Εξηγείται η χειρουργική επέμβαση, ο εξοπλισμός και οι διαδικασίες που ακολουθούνται στην μεταναισθητική μονάδα και στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης. Εάν είναι δυνατό, προγραμματίζεται ξενάγηση του ασθενούς στις εγκαταστάσεις. Ο νοσηλευτής βοηθά στην εισαγωγή αρτηριακών και κεντρικών καθετήρων και ξεκινά την παρακολούθηση της καρδιάς όταν ο ασθενής εισάγεται στο χειρουργικό θάλαμο.

Μετεγχειρητική: Αρχικά, μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής θα φέρει ενδοτραχειακή διασωλήνωση. Θα αερίζεται μηχανικώς και θα είναι συνδεδεμένος με συσκευή καρδιακής παρακολούθησης. Θα φέρει ρινογαστρικό σωλήνα, σωλήνα και σύστημα παροχέτευσης στο θώρακα, έναν μόνιμο ουροκαθετήρα, αρτηριακές και φλεβικές γραμμές, επικαρδιακά σύρματα βηματοδότησης και καθετήρα της πνευμονικής αρτηρίας.

Παρακολουθούνται σημεία αιμοδυναμικής καταστολής, όπως βαριά υπόταση, ελαττωμένη καρδιακή παροχή και καταπληξία, ενώ λαμβάνονται και καταγράφονται τα ζωτικά σημεία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, έως ότου σταθεροποιηθεί ο ασθενής. Παρακολουθούνται διαταραχές στην καρδιακή συχνότητα, ή ρυθμό, ενώ καταγράφονται και αναφέρονται οποιεσδήποτε ανωμαλίες. Γίνονται οι κατάλληλες προετοιμασίες για την έναρξη, ή υποβοήθηση της επικαρδιακής βηματοδότησης, καρδιομετατροπής, ή απινίδωσης ως χρήζει. Παρακολουθούνται οι πιέσεις της πνευμονικής αρτηρίας, η κεντρική φλεβική πίεση, και η αριστερή αρτηριακή πίεση διατηρείται εντός των προδιαγεγραμμένων οδηγιών (συνήθως μεταξύ των 110 και 70 mmHg). Εξετάζονται συχνά οι περιφερικοί σφυγμοί, ο χρόνος επαναπλήρωσης των τριχοειδών και η θερμοκρασία και το χρώμα του δέρματος. Ακροάται ο θώρακας για μεταβολές των καρδιακών τόνων, ή πνευμονικής συμφόρησης. Καταγράφονται και αναφέρονται στον χειρουργό οποιεσδήποτε ανωμαλίες. Παρακολουθείται η οξυγόνωση των ιστών, εξετάζοντας τους αναπνευστικούς ήχους, τις αναπνευστικές κινήσεις του θώρακος, τη συμμετρία της διάτασης του θώρακος και τις τιμές του παλμικού οξυμέτρου και των αερίων του αρτηριακού αίματος (ABG). Προσαρμόζονται ανάλογα οι ρυθμίσεις του αερισμού. Εξετάζεται η πρόσληψη και η αποβολή υγρών καθώς και τα επίπεδα ηλεκτρολυτών για πιθανές διαταραχές. Διατηρείται η παροχέτευση του θώρακα στην ενδεδειγμένη αρνητική πίεση (συνήθως μεταξύ -10 ως -4θ cm H2O) και ελέγχονται οι σωλήνες στον θώρακα για τη βατότητα τους. Ο ασθενής εξετάζεται για αιμορραγία, υπέρμετρη παροχέτευση (>200 ml/hr) και ξαφνική ελάττωση ή παύση της παροχέτευσης. Χορηγούνται τα ενδεδειγμένα αναλγητικά και άλλα φάρμακα.

Καθ όλη την περίοδο ανάνηψης, ο ασθενής εξετάζεται για ενδείξεις αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, πνευμονικής εμβολής και ελαττωμένης νεφρικής αιμάτωσης. Αφ ότου ο ασθενής απεξαρτηθεί από τη συσκευή αερισμού και αποσωληνωθεί, αρχίζει φυσιοθεραπεία θώρακα και ασκήσεις αναπνευστικής γυμναστικής με μέτρηση της αναπνοής, ο ασθενής ενθαρρύνεται να αναπνέει βαθιά και να βήχει ενώ υποβοηθάται να αλλάζει συχνά θέση. Παρέχεται επίσης βοήθεια σε ασκήσεις εύρους κίνησης καθώς και σε ασκήσεις ενεργητικής κίνησης των ποδιών και ενδυνάμωσης των γλουτιαίων και τετρακεφάλων.

Πριν από το εξιτήριο, ο ασθενής καθοδηγείται να αναφέρει οποιαδήποτε σημάδια λοίμωξης (δηλ., πυρετό, πονόλαιμο, ερυθρότητα, πρήξιμο ή εκκρίσεις από τις τομές στο πόδι ή το στήθος), ή καρδιακές επιπλοκές (δηλ., στηθάγχη, ζάλη, ταχύ ή ακανόνιστο σφυγμό, ή αυξημένη εξάντληση, ή παρατεταμένη περίοδο ανάνηψης μετά από κάποια δραστηριότητα ή φυσική άσκηση). Μετά από εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, αναπτύσσεται συχνά το σύνδρομο μετακαρδιοτομής, χαρακτηριζόμενο από πυρετό, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, αδυναμία, ή δυσφορία στο στήθος. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί μετεγχειρητική κατάθλιψη ως και εβδομάδες μετά το εξιτήριο. Τόσο ο ασθενής όσο και η οικογένειά του καθησυχάζονται ότι αυτό είναι φυσιολογικό και συνήθως παρέρχεται γρήγορα. Ο ασθενής συμβουλεύεται να παρακολουθεί οποιουσδήποτε περιορισμούς σχετικά με το κάπνισμα, το νάτριο, τη χοληστερόλη, τα λίπη και τις θερμίδες, γεγονός το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου υποτροπής της αρτηριακής απόφραξης. Ο ασθενής πρέπει να διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ της δραστηριότητας και της ανάπαυσης και πρέπει να προγραμματίζει μια μικρή περίοδο απογευματινής ανάπαυσης και ύπνο 8 ωρών τη νύκτα. Οποιαδήποτε κουραστική δραστηριότητα πρέπει να ακολουθείται από συχνή ανάπαυση. Συνιστάται η συμμετοχή σε ενδεικνυόμενες ασκήσεις καρδιακής αποκατάστασης και ενισχύονται οποιοιδήποτε περιορισμοί των δραστηριοτήτων (αποφυγή ανασήκωσης βαρέων αντικειμένων, οδήγηση ή εντατική εργασία έως ότου δοθεί ειδική άδεια). Προσφέρεται ο κατάλληλος εφησυχασμός ως προς τη δυνατότητα του ασθενούς να ανέβει σκάλες, να έχει σεξουαλική δραστηριότητα, να πλένεται ή να κάνει ελαφρές εργασίες στο σπίτι. Ο ασθενής παραπέμπεται σε τοπικές ομάδες πληροφόρησης και υποστήριξης, ή οργανισμούς όπως η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Υπώνυμος όρος

minimally invasive direct coronary artery bypass surgery
off-pump coronary artery bypass surgery