Αγγλικός όρος

cholera

Ορισμός

Οξεία λοίμωξη η οποία περιλαμβάνει ολόκληρο το λεπτό έντερο, χαρακτηριζόμενη από ακατάσχετη, υδαρή, εκκριτική διάρροια. Χωρίς θεραπεία, η έντονη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και κυκλοφορική κατάρρευση. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται μεταξύ λίγων ωρών έως 4 με 5 ημερών. Η χολέρα ενδημεί στην Ινδία, σε περιοχές της Ασίας και στην υποσαχάρια Αφρική.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Ο αιτιολογικός οργανισμός, Vibrio cholerae, είναι βραχύς, κεκαμμένος, κινητός αρνητικός κατά Gram βάκιλος. Έχουν ταυτοποιηθεί δύο ορότυποι, ο 01 και ο 0139 (της Βεγγάλης). Τα βακτήρια δεν εισβάλλουν στο εντερικό τοίχωμα, αλλά παράγουν μια ισχυρή εντεροτοξίνη η οποία προκαλεί αυξημένη έκκριση χλωριούχων, διττανθρακικών και ύδατος στο λεπτό έντερο, η οποία υπερνικά την ικανότητα του παχέος εντέρου να επαναρροφά. Μεταδίδεται μέσω του νερού και τροφής μολυσμένης με τα εκκρίματα μολυσμένων ατόμων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Το 80% περίπου των ασθενών παρουσιάζουν ήπια νόσο χαρακτηριζόμενη από διάρροια και αδυναμία. Οι οξείες προσβολές χαρακτηρίζονται από μαζική διάρροια όμοια με ρυζόνερο, έμεση και μυικές κράμπες. Χωρίς θεραπεία αναπτύσσεται έντονη αφυδάτωση, χαρακτηριζόμενη από απώλεια της σπαργής του δέρματος, ζάλη, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αναπνοές, ελαττωμένη παραγωγή ούρων και τελικά κυκλοφοριακή κατάρρευση και υποογκοαιμική καταπληξία. Η υπογλυκαιμία μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στα πολύ μικρά παιδιά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η χρήση από του στόματος διαλυμάτων για να αντικατασταθούν οι απώλειες ύδατος, νατρίου, χλωριούχων και διτταν-θρακικών έχει ελαττώσει τις συχνότητες θανάτων από τη χολέρα, προλαμβάνοντας το θάνατο, λόγω της αφυδάτωσης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εμπορικό ή εμπειρικό διάλυμα επα-νενυδάτωσης από του στόματος, ή διάλυμα παρασκευασμένο προσθέτωντας μια κουταλιά του γλυκού αλάτι και μια μεγάλη κουταλιά ζάχαρης σε 1 λίτρο ύδατος. Οι ασθενείς πρέπει να αντικαταστήσουν το 5 ως 7% του σωματικού τους βάρους (π.χ., ένα παιδί βάρους 20 κιλών πρέπει να λαμβάνει 1 ως 1,4 λίτρα υγρού ημερησίως). Απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια αντικατάσταση των υγρών εάν ο ασθενής είναι ήδη αφυδατωμένος. Τα αντιβιοτικά τύπου κινολόνης ελαττώνουν τη διάρκεια και βαρύτητα της νόσου.

ΠΡΟΛΗΨΗ: Το εμβόλιο κατά της χολέρας είναι σχετικά αναποτελεσματικό. Οι ταξιδιώτες σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν πρέπει να πίνουν νερό που δεν έχει βράσει ή να προσθέτουν πάγο στα αναψυκτικά και δεν πρέπει να καταναλώνουν ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα όστρακα, αμαγεί-ρευτα λαχανικά, ή φρούτα τα οποία δεν έχουν ξεφλουδίσει οι ίδιοι. Δεν πρέπει να υποθέτουν ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι ασφαλές και θα πρέπει να κολυμπούν μόνο σε χλωριωμένες πισίνες.

Συνώνυμο

Asiatic cholera

Ετυμολογία

[Λατ. cholera, χολική διάρροια]