Αγγλικός όρος

hypercalcemia

Ορισμός

Περίσσεια ασβεστίου στο αίμα. Οι αιτίες αυτής της πάθησης περιλαμβάνουν τον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, τη θεραπεία με λίθιο, κακοήθειες συμπεριλαμβανομένων συμπαγών όγκων και αιματολογικών κακοηθειών, δηλητηρίαση με βιταμίνη D, υπερθυρεοειδισμό, δηλητηρίαση με βιταμίνη Α, δηλητηρίαση με αλουμίνιο· και το σύνδρομο γάλακτος - αλκάλεως.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Κλινικά παρουσιάζονται εξάντληση, κατάθλιψη, διανοητική σύγχυση, ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα, αυξημένη διούρηση και πιθανώς καρδιακή αρρυθμία. Στο ηλεκτροκαρδιογράφημα παρουσιάζεται βραχύ διάστημα Q-T.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Αρχικά πρέπει να χορηγείται στους ασθενείς ενυδάτωση με φυσιολογικό ορό και ακολούθως διουρητικά, αφότου αποδράμει η αφυδάτωση. Προκειμένου να ελαττωθούν τα επίπεδα ασβεστίου του ορού, χορηγούνται διφωσφονικά, γλυκοκορτικοειδή και άλλα φάρμακα. Η θεραπεία κατευθύνεται επίσης προς την υποκείμενη αιτία που βρίσκεται πίσω από τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου ορού, αντιμετωπίζοντας, για παράδειγμα, τις υποκείμενες κακοήθειες ή εκτέμνοντας τους υπερενεργούς παραθυρεοειδείς αδένες.

Ετυμολογία

[" + Λατ. calx, άσβεστος + Ελλ. haima, αίμα]

Υπώνυμος όρος

idiopathic hypercalcemia