Αγγλικός όρος

hysterectomy

Ορισμός

Χειρουργική εξαίρεση της μήτρας. Κάθε χρόνο, υφίστανται υστερεκτομή περίπου 500.000 γυναίκες. Οι ενδείξεις για την επέμβαση περιλαμβάνουν καλοήθεις ή κακοήθεις μεταβολές του τοιχώματος ή της κοιλότητας της μήτρας και ανωμαλίες του τραχήλου (συμπεριλαμβανομένων ενδομήτριου καρκίνου, τραχηλικού καρκίνου, βαριάς δυσλειτουργικής αιμορραγίας, μεγάλων ή αιμορραγούντων ινομυωμάτων, πρόπτωσης της μήτρας, ή βαριάς ενδομητρίωσης). Η προσπέλαση για την εκτομή μπορεί να είναι είτε κοιλιακή ή κολπική. Η κοιλιακή προσπέλαση είναι η συνηθέστερα χρησιμοποιούμενη για την εξαίρεση μεγάλων όγκων όταν πρόκειται να αφαιρεθούν επίσης οι ωοθήκες και οι ωαγωγοί· και όταν υπάρχει ανάγκη εξέτασης των παρακείμενων πυελικών δομών, όπως των τοπικών λεμφαδένων. Η κολπική υστερεκτομή είναι κατάλληλη, όταν το μέγεθος της μήτρας είναι μικρότερο εκείνου των 12 εβδομάδων κύησης, δεν υπάρχει υποψία οποιασδήποτε άλλης ενδοκοιλιακής παθολογίας και όταν ο χειρουργικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την αποκατάσταση κυστεοκήλης, εντεροκήλης ή ορθοκήλης.

Κατά την προετοιμασία για κοιλιακή υστερεκτομή, η ασθενής τοποθετείται στη ραχιαία στάση. Η χειρουργική τράπεζα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη, να περιστραφεί στη θέση Tredelenburg. Το συντομότερο δυνατό μετά την πραγματοποίηση της τομής στο περιτόναιο, η τράπεζα πρέπει να τοποθετηθεί στη θέση Tredelenburg. Αυτή η διαδικασία είναι κοινή για όλες τις κοιλιοπυελικές χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς η θέση Tredelenburg επιτρέπει την πρόπτωση των κοιλιακών οργάνων μακριά από την πύελο, έτσι ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν και να απομονωθούν από το χειρουργικό πεδίο με μεγάλα προστατευτικά κομμάτια υφάσματος ή με περιτύλιξη.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Προεγχειρητικά: Γενικά, οι προετοιμασίες για μια κοιλιακή υστερεκτομή είναι παρόμοιες προς τα πρωτόκολλα οποιασδήποτε κοιλιοπυελικής επέμβασης (π.χ., ξύρισμα της κοιλιακής χώρας, αντισηψία, εισαγωγή ενδοφλέβιας γραμμής και μόνιμος καθετήρας). Μπορεί επίσης να ζητηθεί κολπική επάλειψη με αντιβακτηριακό διάλυμα. Εξηγούνται όλες οι διαδικασίες στην ασθενή, στην οποία προσφέρεται από πριν ενημέρωση για τη μετεγχειρητική περίοδο. Ξεκαθαρίζονται οι παρερμηνείες, αξιολογείται η τεκμηριωμένη συγκατάθεση και υπογράφεται η άδεια εγχείρησης παρουσία μάρτυρα. Η ασθενής μπορεί να ενθαρρυνθεί να συζητά την προσωπική σημασία και τις συνέπειες της επέμβασης, όπως η μόνιμη ανικανότητα κυοφορίας· παρέχεται συναισθηματική υποστήριξη. Ελεγχόμενες δοκιμές, οι οποίες μελέτησαν μεγάλους αριθμούς γυναικών δεν έχουν δείξει συγκεντρωτικά κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση της υστερεκτομής στη σεξουαλικότητα των γυναικών ή στην αντίληψη της θηλυκότητάς τους.

Μετεγχειρητικά: Οι αρχικές εξετάσεις της κατάστασης περιλαμβάνουν το χρώμα· τα ζωτικά σημεία· τους αναπνευστικούς ήχους και τη βατότητα των αεραγωγών· το επίπεδο συνείδησης και τη δυσφορία· την ενδοφλέβια πρόσληψη· και την παροχέτευση του ρινογαστρικού καθετήρα και του ουροκαθετήρα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων λίγων ωρών, οι εξετάσεις πραγματοποιούνται συνήθως σε αυξανόμενα χρονικά διαστήματα, ξεκινώντας κάθε 10 με 15 λεπτά κατά την πρώτη ώρα, στη συνέχεια κάθε 30 λεπτά και τέλος ωριαία. Τα μεσοδιαστήματα αυτά και οι προτεραιότητες των εξετάσεων μπορούν να αλλάξουν βάσει τρεχόντων ευρημάτων, όπως η αιμορραγία. Παρακολουθούνται το χρώμα· τα ζωτικά σημεία· οι αναπνευστικοί ήχοι και η βατότητα των αεραγωγών το επίπεδο συνείδησης και η δυσφορία· η πρόσληψη και η αποβολή (συμπεριλαμβανομένων των ενδοφλέβιων υγρών και της παροχέτευσης του ρινογαστρικού καθετήρα και του καθετήρα ούρων)· και οι κοιλιακοί επίδεσμοι (εάν παραμένουν ακέραιοι, καθώς και το ποσό και ο χαρακτήρας οποιασδήποτε έκκρισης). Οι επιπρόσθετες μετέπειτα εξετάσεις περιλαμβάνουν τους εντερικούς ήχους· την κυκλοφορία των κάτω άκρων (σφυγμοί στα κάτω άκρα, πόνοι στα πόδια)· και η κατάσταση της τομής (ερυθρότητα, οίδημα, εκχύμωση, έκκριμα και πορεία σύγκλισης). Ενθαρρύνεται η ασθενής να καλύψει την τομή, να στρέφεται από τη μία πλευρά στην άλλη, να αναπνέει βαθιά και να βήχει κάθε 2 ώρες και να χρησιμοποιεί διαρκή σπειρομετρία. Χορηγούνται τα συνταγογραφούμενα ενδοφλέβια υγρά και αναλγητικά. Η γυναίκα υποβοηθείται στην χορήγηση αυτοελεγχόμενης αναλγησίας. Εφαρμόζονται αντιθρομβοεμβολικές συσκευές (αεριώδεις επίδεσμοι ή ελαστικές κάλτσες), ως χρήζουν. Η ασθενής ενθαρρύνεται και υποβοηθείται στη βάδιση, το συντομότερο δυνατό μετά από την επέμβαση.

Η ενημέρωση κατά τη χορήγηση εξιτηρίου δίνει έμφαση στις αυτοεξετάσεις· στις διαδικασίες αυτοεξυπηρέτησης· στα σημεία τα οποία πρέπει να αναφερθούν άμεσα στον υπεύθυνο ιατρικό επαγγελματία· στη διατροφή· στις δραστηριότητες· και στις δυνητικές συναισθηματικές επιπτώσεις της επέμβασης. Εξηγείται, όπως είναι απαραίτητο, η λογική της θεραπείας υποκατάστασης ορμονών. Στοχεύονται αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης, σχετικές προς την αναμενόμενη ακτινοθεραπεία και/ ή χημειοθεραπεία. Τα επιθυμητά αποτελέσματα περιλαμβάνουν ενδείξεις επούλωσης της τομής· την απουσία επιπλοκών· την ανάκτηση της φυσιολογικής λειτουργίας της ουροδόχου κύστης και του γαστρεντερικού συστήματος· και την κατανόηση και συμμόρφωση με την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή.

Ετυμολογία

[" + ektome, εκτομή]

Υπώνυμος όρος

abdominal hysterectomy
cesarean hysterectomy
pan hysterectomy
porro hysterectomy
radical hysterectomy
subtotal hysterectomy
supracervical hysterectomy
supravaginal hysterectomy
total abdominal hysterectomy
vaginal hysterectomy