Η κυτταρίτιδα είναι από εκείνα τα πράγματα που δεν κάνουν διακρίσεις. Οι περισσότερες γυναίκες, άσχετα από την ηλικία τους και τα κιλά τους, έχουν τουλάχιστον λίγη κυτταρίτιδα στο δέρμα τους. Και υπάρχουν εκατοντάδες θεωρίες για το πώς προκαλείται η κυτταρίτιδα, αλλά και ποια προϊόντα είναι ικανά να την προλάβουν ή να την κάνουν να εξαφανιστεί.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η κυτταρίτιδα προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως ο τρόπος ζωής, η διατροφή, η έλλειψη άσκησης, οι ορμονικές αλλαγές και το πέρασμα του χρόνου. Άλλοι πιστεύουν ότι ο λόγος που η κυτταρίτιδα είναι τόσο σπάνια στους άντρες είναι τα οιστρογόνα—που ευνοούν την συσσώρευση λίπους στις περιοχές των γοφών, των μηρών και των γλουτών στις γυναίκες. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα σώματα των γυναικών αποθηκεύουν περισσότερες τοξίνες γύρω από τα κύτταρα λίπους αυτά, κάνοντας την κυτταρίτιδα ακόμα πιο εμφανή.

Ποιες είναι, όμως, οι πιο φυσικές θεραπείες που έχουν ανακαλυφθεί για την κυτταρίτιδα;

Περιορίστε τις τοξίνες

Ναι, τα νεφρά, το συκώτι, οι αδένες του ιδρώτα και τόσα άλλα όργανα στο σώμα με σκοπό να μας αποτοξινώνουν κάνουν καλά την δουλειά τους, αλλά η πραγματικότητα είναι πως τα σώματά μας βομβαρδίζονται καθημερινά με περισσότερες τοξίνες απ’ όσες μπορούμε να ανεχτούμε. Μια καλή ιδέα για να ελαττώσετε τις τοξίνες που λαμβάνετε καθημερινά είναι να περιορίσετε καφέ, αλκοόλ, τροφές με πολλές χημικές προσθήκες, και επεξεργασμένες τροφές.

Αλλάξτε την διατροφή σας

Η κυτταρίτιδα φαίνεται ακόμα χειρότερη αν οι συνδετικοί ιστοί της επιδερμίδας σας είναι αδύναμοι. Για να τους φροντίσετε και να τους προστατεύσετε, πρέπει η διατροφή σας να σας προσφέρει πολλά αντιοξειδωτικά, συνεπώς φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως οι φράουλες, το μπρόκολο και οι ντομάτες είναι αναγκαία. Τα μήλα, συγκεκριμένα, βοηθούν ιδιαίτερα, καθώς εξουδετερώνουν το pH τον τοξινών, και η πηκτίνη, μια ουσία που περιέχουν, βοηθάει στην αποτοξίνωση του γαστρεντερικού σωλήνα. Και, προφανώς, πρέπει να ενυδατώνεστε συχνά.

Ξεκινήστε γυμναστική

Η τακτική γυμναστική είναι το κλειδί για να απαλλαχθείτε από την κυτταρίτιδα, με το να κάψετε το περιττό λίπος και να αποκτήσετε μυϊκή γράμμωση. Όσο λιγότερο λίπος υπάρχει στον οργανισμό σας, τόσο μικρότερα τα κύτταρα του λίπους, και τόσο λιγότερο ορατή η κυτταρίτιδα. Επιπλέον, η γυμναστική βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, κάνοντας τους συνδετικούς ιστούς πιο ελαστικούς.

Φυσικές/εναλλακτικές θεραπείες

Η yoga είναι ένας καλός τρόπος να τονίσετε τους μύες σας, αλλά και να ελαττώσετε το στρες. Μία ακόμη μέθοδος που μας έρχεται από την Ανατολή και μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί είναι ο βελονισμός.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της επιδερμίδας μας, όπως η στάση του σώματος. Πρέπει να κάθεστε με την πλάτη σας ίσια, ώστε να αναπνέετε καλύτερα, και το αίμα να κυκλοφορεί σωστά σε όλο το σώμα.

Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει, χαλαρώνοντάς μας από το περιττό στρες, που με την σειρά του βοηθά στην συσσώρευση ακόμα περισσότερων τοξινών. Τέλος, μια εναλλακτική θεραπεία που αρκετοί ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει είναι τα μασάζ αρωματοθεραπείας, με αιθέρια έλεια όπως αυτά του γκρέιπφρουτ.

Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε

*Σταματήστε να φοράτε στενά ρούχα, καθώς περιορίζουν την σωστή κυκλοφορία του αίματος.

*Μην εκθέτετε το δέρμα σας στον ήλιο, καθώς η ζημιά που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες στο δέρμα δημιουργεί σημάδια πρόωρης γήρανσης και καταστρέφει την ελαστικότητα του δέρματος.

*Σταματήστε το κάπνισμα, καθώς βάζετε στον οργανισμό σας τεράστιες ποσότητες τοξικών χημικών. Η νικοτίνη είναι το πιο γνωστό, αλλά το τσιγάρο περιέχει πολύ χειρότερα συστατικά.

*Ένα κρύο ντους το πρωί θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος.

*Μην ξοδεύετε άσκοπα τα λεφτά σας σε ακριβές μεθόδους, που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό, για παράδειγμα. Ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, αλλά δεν έχουν το ίδιο (μακροπρόθεσμο) όφελος όπως το να κάνετε θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο