Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και ως τέτοιο είναι ευάλωτο σε βλάβη όταν κάποιος υπόκειται σε θεραπεία κατά του καρκίνου.

Η χημειοθεραπεία, η ραδιοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία επιβραδύνουν την ικανότητα ανάπλασης του δέρματος. Ωστόσο, επηρεάζουν το δέρμα πρόσκαιρα, καθώς όταν σταματήσει η θεραπεία σταματούν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι αλλαγές στο δέρμα εξαρτώνται από το είδος της θεραπείας που λαμβάνει ο ασθενής. Κάθε ασθενής έχει συγκεκριμένη αντίδραση. Οι επιπτώσεις μπορούν να ποικίλλουν, από ήπιες έως σοβαρές. Δεν μπορούν να παραλειφθούν εντελώς,  αλλά υπάρχουν  λύσεις που βοηθούν να μειωθεί η ‘’δυσφορία’’ που προκαλείται από αυτές.

2 στους 3 καρκινοπαθείς που υπόκεινται σε θεραπεία υποφέρουν από ανεπιθύμητες ενέργειες στο δέρμα και έχουν σωματικές, λειτουργικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αρνητικές επιπτώσεις.

Για το λόγο αυτό, οι ογκολόγοι συνιστούν συχνά στους ασθενείς τους που πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπεία να λάβουν προληπτικά μέτρα, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα προϊόντα που θα ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των δερματικών αντιδράσεων και θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της θεραπείας.

Η τραχύτητα, η αίσθηση τραβήγματος, ο κνησμός, το ξεφλούδισμα, ακόμη και η αίσθηση καύσου είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να νιώσουν οι ασθενείς. Με τη σωστή καθοδήγηση και φροντίδα μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να νιώσουν οι ασθενείς στο δέρμα μπορούν να μειωθούν, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ψυχολογία και αυτοπεποίθηση των ασθενών, να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής τους.

Η καθημερινή καλλυντική φροντίδα είναι απαραίτητη για την προστασία του δέρματος από επιθετική θεραπεία κατά του καρκίνου.

Το να είστε ασφαλείς στον ήλιο είναι η πιο σημαντική γενική συμβουλή. Πολλά αντικαρκινικά φάρμακα και οι ακτινοβολίες αυξάνουν την ευαισθησία του ασθενούς στον ήλιο. Επίσης, προστατευτείτε από πολύ ζεστές ή πολύ κρύες θερμοκρασίες.

Για να είστε προετοιμασμένοι ρωτήστε τον γιατρό σας έγκαιρα ποιες αλλαγές στο δέρμα αναμένεται να εμφανιστούν.

Για να φροντίσετε το δέρμα μπορείτε να αποφύγετε το σαπούνι και προϊόντα με αρώματα

Καθαρίστε το απαλά, αποφεύγοντας προϊόντα με αλκοόλ.

Δώστε φροντίδα στο δέρμα με ενυδατικές κρέμες ή βάλσαμα και προϊόντος περιποίησης για ευαίσθητο και ευάλωτο δέρμα.

Επιλέξτε μια υποαλλεργική ενυδατική κρέμα ή βάλσαμο που έχει σχεδιαστεί για ευαίσθητο, ατοπικό ή δυσανεκτικό δέρμα και έχει απαλή και ευχάριστη υφή.

Στην καθημερινή ρουτίνα για το πρόσωπο, θα πρέπει να περιλαμβάνεται πρωί και βράδυ ο καθαρισμός του δέρματος, η προετοιμασία του, η ενυδατική κρέμα, η αντηλιακή το πρωί και η αναζωογόνηση της περιοχής των ματιών το βράδυ με ελαφρύ μασάζ.

Tα Δερματολογικά Εργαστήρια La Roche-Posay έχουν δεσμευτεί να φροντίσουν το δέρμα των ασθενών με καρκίνο, να περιορίσουν ή να επιβραδύνουν τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους,

Τα προϊόντα La Roche-Posay, προϊόν της εμπειρίας και της γνώσης των εργαστηρίων της, φροντίζουν το δέρμα σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Περισσότερες συμβουλές περιποίησης εδώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]