της Ηρώς Κουνάδη

Είναι η ήρεμη δύναμη του Ιονίου, κι αυτό της ταιριάζει πολύ. Αν την Λευκάδα την ξέρουμε για τις παραλίες της, την Ζάκυνθο για τη νυχτερινή ζωή και τον οικοτουρισμό της, και την Κέρκυρα για την κουζίνα και τα καντούνια της, την Κεφαλονιά θα έπρεπε να την ξέρουμε για τον συνδυασμό όλων αυτών των μαγικών πραγμάτων που συναποτελούν το Ιόνιο.

Το ότι αυτό δεν συμβαίνει είναι, από μια άποψη, ευτύχημα, καθότι την απαλάσσει από τις ορδές των μεθυσμένων τουριστών και των all inclusive μεγαθήριων που στερούν κάτι από την ομορφιά των υπόλοιπων Επτανήσων.

Το δύσκολο στην Κεφαλονιά είναι να καταφέρεις να στριμώξεις σε λίγες μέρες διακοπών (όσες και αν έχεις, λίγες είναι) όλα αυτά που έχει να σου προσφέρει: Φαντασμαγορικές παραλίες που βρέχονται από απίστευτα τιρκουάζ ιόνια νερά, κουκλίστικα χωριουδάκια σταματημένα στον χρόνο, μαγευτικές διαδρομές και πεζοπορίες σε καταπράσινα βουνά, ιστορικά αξιοθέατα, βγαλμένα από έναν άλλο κόσμο σπήλαια, λαχταριστή τοπική κουζίνα –και όλα αυτά συνδυασμένα με λίτρα επί λίτρων από τα καλύτερα ίσως κρασιά της Ελλάδας.

Εμείς συγκεντρώσαμε τις δικές μας αδυναμίες, σε ένα άτυπο “best of”, και σας προκαλούμε να μείνετε νηφάλιοι για να το συμπληρώσετε, προσθέτοντας προτάσεις στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου.

Οι πιο τιρκουάζ παραλίες

Μύρτος: Η πρώτη των πρώτων, από τις παραλίες που διεκδικούν τον τίτλο της πρατωγωνίστριας στις περισσότερες φωτογραφίες παραλιών του κόσμου. Το απόλυτο τιρκουάζ των νερών του, σε συνδυασμό με το ακόμα πιο απόλυτο μπλε όσο βαθαίνουν και την απαλή, τόσο ανοιχτόχρωμη που από ψηλά μοιάζει λευκή, άμμο, συνθέτουν ένα ονειρικό τοπίο. Σχεδόν τόσο ονειρικό, όσο και το ηλιοβασίλεμά του, με τον ήλιο να βουτά στη θάλασσα, για το οποίο αξίζει να μείνετε εδώ ως αργά.

Πετανοί: Το βαριέσαι ποτέ το τιρκουάζ του Ιονίου; Η απάντηση είναι σαφέστατα όχι, και οι Πετανοί, με τα μεγάλα λευκά βότσαλα και τα εξωπραγματικής απόχρωσης νερά είναι ένα ακόμα ιδανικό σημείο για να το θαυμάσεις. Το beach bar στη μέση της παραλίας και τα ντεσιμπέλ του είναι μια μικρή παραφωνία στο τοπίο, αλλά αν απομακρυνθείτε προς τις άκρες θα βρείτε και ωραιότατη σκιά, εκτός από την ησυχία σας.



Ξι: Μιλώντας για εξωπραγματικά τοπία, πού αλλού έχετε δει σκούρα καφεκόκκινη άμμο, σε συνδυασμό με γαλαζοπράσινα νερά και κοκκινωπούς σχηματισμούς αργίλου στα πετρώματα στο πίσω μέρος της παραλίας; Πολύ περισσότερο από μια ακόμα καρτποσταλική παραλία, το Ξι είναι εμπειρία –και μάλιστα ιαματική, αν ακουλουθήσετε τις οδηγίες των ντόπιων για το... λασπόλουτρο στον άργιλο, πριν βουτήξετε.



Αντίσαμος: Διάσημη στους σινεφίλ ως η παραλία του Λοχαγού Κορέλι, η υπέροχη Αντίσαμος στολίζεται με μεγάλα, στρογγυλά βότσαλα, και περικλείεται από καταπράσινους λόφους που καταλήγουν στα υπέροχα διάφανα νερά της. Φέρτε μαζί σας μάσκα και αναπνευστήρα, για να απολαύσετε τον θεαματικό βυθό της. Σε κάποιο σημείο, τα λευκά βότσαλα δημιουργούν μια απότομη χαράδρα, κάτω από την οποία εκτείνεται το απόλυτο, απέραντο γαλάζιο.

Άβυθος: Το όνομά της προδίδει ότι δεν είναι ακριβώς η ιδανική παραλία για να πλατσουρίσετε στα ρηχά –ή για να μάθουν κολύμπι τα πιτσιρίκια– αλλά τα κρυστάλλινα, βαθυγάλαζα νερά της, που καταλήγουν απαλά στην βαθυκάστανη άμμο την χρήζουν επάξια μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Αργοστόλι, και είναι γνωστή (εκτός των άλλων) και για την καταπληκτική ταβέρνα της, που λέγεται Avithos Preview (λεπτομέρειες παρακάτω).

Έμπλυση: Ένας λιλιπούτειος βοτσαλωτός κολπίσκος, ενάμιση χιλιόμετρο έξω από το Φισκάρδο, είναι ό,τι πλησιέστερο στην Καραϊβική έχει να επιδείξει η Κεφαλονιά. Βαθιά, γαλαζοπράσινα νερά καθρεφτίζουν τα πεύκα που φτάνουν σχεδόν ως εκεί που σκάει το κύμα, ενώ οι βραχώδεις σχηματισμοί που «κλείνουν» τον κολπίσκο εγγυώνται την πλήρη απουσία κύματος. Ελάτε αρκετά νωρίς ή αρκετά αργά, καθότι στις ώρες αιχμής επικρατεί το αδιαχώρητο, και φροντίστε για προμήθειες, διότι η παραλία αποτελεί την ευχάριστη εξαίρεση στον κανόνα που θέλει οργανωμένες τις περισσότερες παραλίες του νησιού.



Μακρύς Γιαλός: Μιλώντας για οργάνωση, η αγαπημένη παραλία των 20άρηδων του νησιού, αποτελεί τον παράδεισο όσων θέλουν περισσότερη δράση (και μουσική) και λιγότερη ησυχία για την παραλία των ονείρων τους. Ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bar, water sports και πολυκοσμία εγγυώνται ότι εδώ δεν θα βαρεθείτε στιγμή, ενώ και το τοπίο δεν στερείται ομορφιάς: Απαλή, ανοιχτόχρωμη άμμος, κρυστάλλινα γαλάζια νερά και ένα φουντωτό πευκοδάσος στο πίσω μέρος να της εξασφαλίζει την πράσινη κορνίζα της. Το τοπίο συνεχίζεται στο μικρότερο αδελφάκι της παραλίας, τον Πλατύ Γιαλό, ακριβώς δίπλα.

Τα πιο όμορφα χωριά



Φισκάρδο: Το μικρό χωριό-μπιζουδάκι στα βόρεια του νησιού ήταν το μόνο που έμεινε ανέγγιχτο από τον σεισμό του 1953, που ισοπέδωσε μεγάλο τμήμα του νησιού, κι αυτό σημαίνει ότι διατηρεί ανέπαφη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Βενετσιάνικα αρχοντικά, παστέλ χρώματα, πλακόστρωτα δρομάκια και μία υπέροχη προκυμαία, ιδανική για απογευματινές περαντζάδες, συνθέτουν το ατμοσφαιρικό τοπίο του.

Άσσος: Από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς στο νησί, η καταπράσινη χερσόνησος της Άσσου, ενώνεται με το υπόλοιπο νησί με μια στενή λωρίδα στεριάς και στεφανώνεται από ένα υπέροχο βενετσιάνικο κάστρο. Λευκά και παστέλ σπιτάκια, πολλά εξ αυτών χτισμένα πριν τον σεισμό, πλαισιώνουν την προκυμαία, ενώ η θέα από το κάστρο είναι φαντασμαγορική.

Περατάτα: Μικρούλι, παραδοσιακό χωριό φωλιασμένο σε μια από τις καταπράσινες πλαγιές του Αίνου, αγναντεύει από χαμηλά το πανέμορφο Κάστρο του Άη Γιώργη (βλέπε παρακάτω) και αποτελεί ιδανική βάση για τους λάτρεις του βουνού, που αναζητούν μια ήσυχη γωνιά για τη διαμονή τους. Τα χαμηλά σπιτάκια με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές, και η ειδυλλιακή φύση που το περιβάλλει είναι κομμάτια της γοητείας του.

Αργοστόλι: Ναι, δεν πρόκειται ακριβώς για «χωριό», αλλά η όμορφη πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς αξίζει δικαιωματικά μια θέση στη λίστα με τα καλύτερα μέρη του νησιού, τόσο για τις ωραίες της περαντζάδες, τους φαρδιούς πεζόδρομους όπως το περίφημο Λιθόστρωτο και τις σκιερές πλατείες, όσο και για το πλήθος αξιοθέατων που είναι αρκετά για να γεμίσουν ένα-δυο απογεύματα.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κοργιαλένειο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο, και ο Βοτανικός Κήπος στο Ίδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου. Στο Αργοστόλι συγκεντρώνονται και μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες… νυχτερινές διευθύνσεις του νησιού, όπως το club-restaurant Καταβόθρες, αλλά και τα μπαράκια που πλημμυρίζουν με ωραίες μουσικές την πλατεία Βαλλιάνου.

Οι καλύτερες στάσεις στην ενδοχώρα

Μελισσάνη: Πρωταγωνιστεί στις μισές καρτ-ποστάλ της Κεφαλονιάς, και όχι άδικα: Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται είκοσι μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, μέσα σε μια σπηλιά της οποίας η είσοδος δημιουργήθηκε όταν έπεσε ένα τμήμα της οροφής.

Τα εξωπραγματικά μπλε νερά της αγγίζουν το βάθος των 30 μέτρων, ενώ η καλύτερη ώρα για μια βαρκάδα εδώ είναι μεταξύ 12.00 με 2.00 το μεσημέρι, όταν οι ηλιαχτίδες που πέφτουν κατακόρυφα τους χαρίζουν την πιο εντυπωσιακή τους απόχρωση. Οι εντυπωσιακοί σταλακτίτες στα τοιχώματα του σπηλαίου συμπληρώνουν το ονειρικό σκηνικό. Η είσοδος κοστίζει 7€, ενώ οι ώρες λειτουργίας είναι 8.00 το πρωί με 20.00 το βράδυ, από Μάιο έως Οκτώβριο.

Δρογκαράτη: Το έτερο πασίγνωστο σπήλαιο του νησιού, η μυστηριακή Δρογκαράτη αγγίζει σε βάθος τα 95 μέτρα, στα οποία κατηφορίζετε ακολουθώντας τα σκαλοπάτια. Επιβλητικοί σχηματισμοί από σταλακτίτες και σταλαγμίτες σας ακολουθούν σε κάθε βήμα, μέχρι να καταλήξετε στην τεράστια κεντρική αίθουσα, οι διαστάσεις της οποίας αγγίζουν τα 60 επί 40 μέτρα. Το σπήλαιο είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά 8.00-20.00, και η είσοδος κοστίζει 5€.

Εθνικός Δρυμός Αίνου: Είναι ο μικρότερος ελληνικός δρυμός, αλλά ό,τι στερείται σε μέγεθος το αναπληρώνει σε ειδυλλιακά τοπία και διαδρομές που κόβουν την ανάσα. Οι πεζοπόροι βρίσκουν εδώ τον παράδεισό τους: Η δημοφιλέστερη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από το διάσελο του Αγίου Ελευθερίου και καταλήγει στην ψηλότερη κορυφή, τον Μέγα Σωρό στα 1627 μέτρα, περνώντας μέσα από το δάσος της κεφαλληνιακής ελάτης.

Το μήκος της διαδρομής είναι δέκα χιλιόμετρα, και ο βαθμός δυσκολίας είναι μικρός. Στην κορυφή υπάρχουν ερείπια του αρχαίου ιερού του Αινησίου Δία, ενώ αν είστε τυχεροί στη διαδρομή από τον Μέγα Σωρό προς τα Αργίνια θα συναντήσετε και τα άγρια άλογα που ζουν στον Δρυμό.

Κάστρο Αγίου Γεωργίου: Βγαλμένο από παιδικό παραμύθι με δράκους και ιππότες, το Κάστρο του Άη Γιώργη είναι, παρά τις φθορές που έχει υποστεί από τους σεισμούς και το πέρασμα του χρόνου, ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς. Χαρακτηριστικό δείγμα της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, και διοικητικό κέντρο του νησιού μέχρι τον 18ο αιώνα (οπότε η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Αργοστόλι) το κάστρο δεσπόζει πάνω από τον κόλπο του Αργοστολίου, και αξίζει με το παραπάνω τη λαχανιασμένη ανάβαση ως εδώ, για την πανοραμική θέα που προσφέρει στη γύρω περιοχή.

Οι πιο λαχταριστές γεύσεις

Avithos Preview: Επάνω στην φαντασμαγορική παραλία της Αβύθου, σερβίρει εξαίσια τοπική κουζίνα, και ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά τα οποία συνδυάζει με εκλεκτά κεφαλονίτικα κρασιά και υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, αναλόγως πόσο θα το… παρακάνετε με το κρασί.

Τασία, Φισκάρδο: Φημισμένη ακόμα και σε όσους δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ το νησί, η ταβέρνα της Τασίας Δενδρινού κρατά τα σκήπτρα της κεφαλονίτικης κουζίνας, σερβίροντας εξαίσιες τοπικές σπεσιαλιτέ, και ασυναγώνιστες μακαρονάδες με θαλασσινά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο.

Ανεμόεσσα, Φισκάρδο: Απλώνει τα τραπεζάκια του πλάι στο κύμα και σερβίρει πέρα από φρέσκα ψάρια και εξαιρετικά μαγειρευτά –μην χάσετε σε καμία περίπτωση τον κρασάτο κόκορα και το κοκκινιστό μοσχαράκι, συνοδεία ανυπέρβλητης ρομπόλας, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 20€ το άτομο.

Πλάτανος, Άσσος: Μία ακόμα ξακουστή διεύθυνση στο νησί, έχει κατακτήσει φανατικούς φίλους που ορκίζονται στις ολόφρεσκες, τοπικές πρώτες ύλες του, και τις εξαιρετικές συνταγές του. Ψάρια και θαλασσινά εδώ βγαίνουν απευθείας από την θάλασσα, αλλά πολύ δυνατή είναι και η σχάρα, και οι vegetarian επιλογές του, όπως ο χορτοφαγικός μουσακάς. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Αρχοντικό, Αργοστόλι: Από τις καλύτερες διευθύνσεις για να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα, σερβίρει μεταξύ άλλων σπεσιαλιτέ όπως η κεφαλονίτικη κρεατόπιττα και το ξακουστό εξοχικό –ήτοι χοιρινό με ντομάτες, κρεμμύδια, πιπεριές και φέτα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.

Casa Grec, Αργοστόλι: Ένα από τα ρομαντικότερα εστιατόρια του νησιού –αν όχι ολόκληρου του Ιονίου– το Casa Grec σερβίρει δημιουργική κουζίνα, με ελληνικές και μεσογειακές επιρροές, σε μια υπέροχη αυλίτσα που φωτίζεται τα βράδια από κεριά. Κρατήστε οπωσδήποτε χώρο για τα θεϊκά τους επιδόρπια, θα μας θυμηθείτε. Οι τιμές κυμαίνονται στα 30€ το άτομο.

Παραδεισένια Ακτή, Αγία Ευφημία: Απολαμβάνει πανοραμική θέα στον καταγάλανο κόλπο της Σάμης, και σερβίρει ολόφρεσκο ψαράκι και θαλασσινά, αλλά και μαμαδίσιες σπεσιαλιτέ που περιλαμβάνουν λαχταριστά ντολμαδάκια, κουνέλι στιφάδο και κεφαλονίτικες κρεατόπιττες. Το σουφλέ σοκολάτας στο τέλος είναι must. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, ή κάτι παραπάνω αν επιλέξετε φρέσκο ψάρι.

Οι πιο value for money προτάσεις διαμονής

Terra Mare, Ληξούρι: Ένα μικρό χωριουδάκι από διώροφο σπίτια μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο δύο στρεμμάτων, προσφέρει όμορφα και καθαρά δωμάτια και bungalows. Οι τιμές ξεκινούν από 30€ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.
Niforos, Πετανοί: Πάνω από μια εκ των ωραιότερων παραλιών του νησιού, προσφέρει ωραιότατα studios με μπαλκονάκια που αγναντεύουν την θάλασσα, ενώ διαθέτει και ένα πολύ καλό εστιατόριο με φαντασμαγορική θέα σε ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα του Ιονίου. Οι τιμές για τον Αύγουστο κυμαίνονται στα 65€ για το studio δύο ατόμων.
Mirabel Hotel, Αργοστόλι: Λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια στην καρδιά του Αργοστολίου, ακριβώς επάνω στην κεντρική πλατεία, με παροχές που περιλαμβάνουν δορυφορική τηλεόραση και mini bar. Οι τιμές ξεκινούν από 66€ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.
Nicolas Rooms, Φισκάρδο: Απλά αλλά πεντακάθαρα και προσεγμένα δωμάτια με μπαλκονάκι και παροχές που περιλαμβάνουν δορυφορική τηλεόραση και mini bar, σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κεφαλονιάς. Οι τιμές ξεκινούν από 43€ το δίκλινο.
Olive Bay Hotel, Αγία Ευφημία: Όμορφα στούντιο σε απόσταση… βημάτων από την παραλία της Αγίας Ευφημίας, με κουκλίστικα μπαλκόνια που αγναντεύουν την θάλασσα, και παροχές που περιλαμβάνουν κουζινάκι και δωρεάν wi-fi. Οι τιμές κυμαίνονται στα 55€ το δίκλινο με θέα στη θάλασσα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν