του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όσοι έχουν κατά καιρούς βρεθεί στην 'άβολη' θέση του συνεντευξιαζόμενου για μια θέση γνωρίζουν πολύ καλά πως ορισμένες ερωτήσεις, όσο απλές και αν ακούγονται, την στιγμή του interview, μπορούν να προκαλέσουν αμηχανία. Ερωτήσεις – παγίδες όπως 'Γιατί θέλεις τη δουλειά;', 'Ποια θεωρείς δυνατά σου σημεία;', 'Γιατί απολύθηκες από την τελευταία σου δουλειά;' είναι πολύ πιθανό να σας πιάσουν… απροετοίμαστους.

Για να μη λοιπόν βρεθείτε σε άβολη θέση και (το κυριότερο) να μη χάσετε τα λόγια σας, μάθετε ποιες είναι αυτές και ποιος είναι ο ενδεικνυόμενος τρόπος για να τις απαντήσετε αφήνοντας τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις στον μελλοντικό σας εργοδότη και ξεχωρίζοντας ως ο καταλληλότερος για την θέση.

Γιατί θέλετε αυτή τη δουλειά;

Τυπική ερώτηση που στόχο έχει να εξασφαλίσει ότι η θέση που ψάχνετε είναι αυτή που προσφέρει ο εργοδότης – εταιρεία. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, δεδομένου του ότι έχετε ήδη κάνει μια 'έρευνα' για την εταιρεία και την θέση, να αναφέρετε παραδείγματα από συγκεκριμένα στοιχεία της δουλειάς για την οποία κάνατε αίτηση τα οποία σας ενδιαφέρουν.

Θα πρέπει να πείσετε με 'δυνατά' επιχειρήματα το άτομο που βρίσκεται απέναντί σας ότι ο τύπος δουλειάς που ψάχνετε είναι αυτός που προσφέρει η συγκεκριμένη θέση και ότι οι επαγγελματικές σας ικανότητες και τα προσόντα σας ταιριάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τις απαιτήσεις της θέσης.

Πείτε μου λίγα λόγια για τον εαυτό σας…

Ερώτηση που στοχεύει στο να 'αποκωδικοποιήσει' τον χαρακτήρα σας και να δώσει στον εργοδότη τις απαραίτητες πληροφορίες για το αν ταιριάζετε ή όχι με τους υπόλοιπους και γενικότερα με το πνεύμα της εταιρείας. Εξυπακούεται πως εδώ θα πρέπει να εστιάσετε στις βασικές σας δεξιότητες που μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμες για την θέση, περιγράφοντας όμως τον εαυτό σας όσο πιο αντικειμενικά γίνεται και αποφεύγοντας… μνημειώδεις φράσεις και λέξεις.

Γιατί αφήσατε τη τελευταία σας δουλειά; - Γιατί απολυθήκατε;

Ερωτήσεις που πιθανώς θα σας φέρουν σε άβολη θέση, αλλά δυστυχώς θα πρέπει να απαντήσετε με ειλικρίνεια. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, αποφύγετε… πάση θυσία να αναφερθείτε με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς στο προηγούμενο αφεντικό σας και να εστιάσετε στις αρνητικές πτυχές της προηγούμενής σας δουλειάς.

Προσπαθήστε, όσο είναι δυνατόν, να μιλήσετε για την εμπειρία που σας προσέφερε, τους στόχους που επετεύχθησαν, τις δεξιότητες που αποκτήσατε και πώς όλα αυτά μπορούν να σας χρησιμέψουν στην νέα σας θέση.

Στο δεύτερο σκέλος τώρα, το πιο πιθανό είναι όντως να σας απέλυσαν από την προηγούμενη δουλειά, επομένως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πώς θα απαντήσετε. Αποφύγετε να πείτε ψέματα και δώστε μια ειλικρινή απάντηση για τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην απόλυσή σας είτε αυτή σχετίζεται με την πορεία της επιχείρησης (κάτι συνηθισμένο αυτή την εποχή ) είτε με την απόδοσή σας στην δουλειά ή την σχέση σας με κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Είναι σίγουρο πως μια ειλικρινής απάντηση θα εκτιμηθεί πολύ περισσότερο από μια ψευδή, ακόμα και αν η τελευταία σας βγει πολύ πιο… φυσικά.

Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία; Ποια είναι τα αδύνατά σας σημεία;

Για το πρώτο σκέλος, θα πρέπει να αναφέρεται μερικά στοιχεία του χαρακτήρα σας ή ικανότητες που να ενισχύουν την υποψηφιότητά σας για την θέση, όντας συγκεκριμένοι και το κυριότερο αναλυτικοί. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, ο εργοδότης πιθανώς να θέλει να προσδιορίσει περισσότερο το επίπεδο αυτογνωσίας σας παρά τις επαγγελματικές σας αδυναμίες αυτές καθ’ αυτές.

Επομένως καλό θα ήταν να αναφερθείτε με ειλικρίνεια σε κάποια πραγματική σας αδυναμία, την οποία όμως θα περιγράψετε ως ένα ακόμα κίνητρο για περαιτέρω εξέλιξη.

Πού θα θέλατε να βρίσκεστε σε Χ χρόνια από τώρα ή Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε Χ χρόνια από σήμερα;

Ερωτήσεις που στόχο έχουν να 'ξεκαθαρίσουν' στον εργοδότη πως δεν είστε ένας ακόμα 'κομήτης' που θα περάσει από την εταιρεία, αλλά σκοπεύετε να παραμείνετε στην εταιρεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν θέλετε άλλωστε; Αν ναι, αποφύγετε πάση θυσία απαντήσεις τύπου: 'Σε δύο χρόνια θα ανοίξω δική μου επιχείρηση στο εξωτερικό' ή 'Θα ήθελα να είμαι με την γυναίκα μου και τα τέσσερα παιδιά μας στο εξοχικό' και διαβεβαιώστε τον εργοδότη σας πως επιδιώκεται μια μακρόχρονη συνεργασία με την επιχείρηση.

Γιατί να προσλάβω εσάς και όχι κάποιον άλλο;

Εδώ θα πρέπει να αποδείξετε, χρησιμοποιώντας τα επαγγελματικά προσόντα που αναγράφονται στο βιογραφικό σας πως είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για την συγκεκριμένη θέση. Μην διστάσετε νομίζοντας πως περιαυτολογείτε ή 'καβαλάτε το καλάμι'.

Με αυτοπεποίθηση, αλλά συγκρατημένες φράσεις, απαριθμήστε τα προσόντα σας όντας ειλικρινής και αυθεντικός πρωτίστως με τον εαυτό σας και ύστερα με αυτόν που κάθεται απέναντί σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]