των Ηρώς Κουνάδη, Έλενας Μπούλια

Ίσως το μοναδικό έθιμο που τυγχάνει ιδιαίτερης αποδοχής από κάθε γενιά –ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και τρόπου ζωής– ο χριστουγεννιάτικος στολισμός του σπιτιού γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή θέμα συζήτησης. Ποιες τάσεις κυριαρχούν φέτος; Τι θα κάνουμε για να πρωτοτυπήσουμε; Χειροποίητα στολίδια ή τις παλιές, κλασικές μας μπάλες θα κρεμάσουμε στο δέντρο; Το οποίο θα είναι αληθινό ή πλαστικό; Πράσινο ή λευκό; Ή μήπως μαύρο, σύμφωνα με τη goth τάση που επικράτησε πριν κάποια χρόνια στην Ευρώπη;

Αν και ο αυτοσχεδιασμός σε αυτήν την περίπτωση είναι το κλειδί, για να πετύχετε την προσωπική νότα που θα κάνει τους χώρους του σπιτιού εορταστικούς μεν πρωτότυπους δε, έτσι ώστε να μη μοιάζουν με καταχώρηση της Coca Cola, συγκεντρώσαμε μερικές ιδέες, συμβουλές και τάσεις για τη φετινή διακόσμηση για να σας εμπνεύσουμε να δημιουργήσετε τη δική σας, μοναδική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Εν αρχή ην το δέντρο

Για το οποίο ψηφίζουμε πάντα ψεύτικο και πράσινο. Το μαύρο μας δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς με φωτιές, το λευκό απαιτεί χρωματικές γνώσεις διακοσμητή για να 'δείξει' και το αληθινό αποτελεί θλιβερό θέαμα πεταμένο στα σκουπίδια περί τα μέσα Ιανουαρίου –θα σας συγχωρήσουμε μόνο αν μας υποσχεθείτε ότι θα το φυτέψετε στον κήπο αφού το ξεστολίσετε.

Για τη διακόσμησή του, μία από τις φετινές τάσεις –όπως μάλλον θα έχετε προσέξει ήδη στις βιτρίνες κάποιων καταστημάτων– υπαγορεύει πολύχρωμα, πλουμιστά πουλιά, που δίνουν μια επιπλέον νότα αισιοδοξίας στα κλαδιά, ενώ μία άλλη θέλει τις καινούριες μας μπάλες απλές, με γεωμετρικά σχέδια σε παλ χρώματα –σκεφτείτε λίγο σοβιετικό στυλ.

Μετά υπάρχει το αιώνιο δίλημμα μονοχρωμία ή πολυχρωμία. Οποιοδήποτε σοβαρό περιοδικό διακόσμησης θα σας συμβουλέψει το 'ενδιάμεσο' της διχρωμίας, με μερικούς αρμονικούς, αλλά όχι ιδιαίτερα πρωτότυπους συνδυασμούς, όπως το κλασικό πράσινο-κόκκινο, το αριστοκρατικό κόκκινο-χρυσό ή το 'εναλλακτικό' μοβ-ασημί.

Εμάς πάλι, που είμαστε υπέρ της πολυχρωμίας, μια ιδέα που μας άρεσε πολύ ήταν να ζητήσετε από φίλους και συγγενείς να συνεισφέρουν ο καθένας από ένα στολίδι στο δέντρο σας –έτσι η διακόσμησή σας θα έχει όχι μόνο αισθητική αλλά και ιδιαίτερη συναισθηματική αξία.

Το βαμβάκι στο δέντρο μπορεί να σας μοιάζει ξεπερασμένη ιδέα, αν όμως επιλέξετε να στολίσετε αληθινό δέντρο, μία γενναία ποσότητα βαμβακιού, το οποίο θα βρέχετε συχνά, γύρω από τη βάση του θα το κρατήσει ζωντανό μέχρι να το ξεστολίσετε και να το ξαναφυτέψετε.

Και μετά το υπόλοιπο σπίτι

Τα στολίδια που έχετε μαζέψει με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μη χωράνε όλα στο δέντρο σας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κρύψετε τα μισά στο πατάρι. Ξεχωρίστε τις μπάλες που περισσεύουν, σε συνδυασμούς μιας ή δύο αποχρώσεων, και τοποθετήστε τις μαζί με μερικά κεριά σε ανοιχτά κουτιά που θα έχετε βάψει με ασημί ή χρυσό σπρέι ή δέστε τις με μία όμορφη γιρλάντα και τοποθετήστε τις επάνω στο τζάκι ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια.

Τοποθετήστε, επίσης, μερικές ίδιου χρώματος –βαθύ μπλε, για παράδειγμα, ή σκούρο κόκκινο– στις γλάστρες σας ή χρησιμοποιήστε κορδέλες για να τις κρεμάσετε σε 'ανύποπτα' σημεία: στην πλάτη καρεκλών, σε φωτιστικά, σε χερούλια πορτών και ντουλαπιών.

Μια πιατέλα με ξηρούς καρπούς και κουκουνάρια και δυο-τρία κεριά στο κέντρο θα προσδώσει ένα φυσικό στοιχείο στη διακόσμησή σας, ξεφεύγοντας από την πεπατημένη του glitter. Το ίδιο ισχύει και για μερικές φυσικές 'πρασινάδες' -κλαδιά έλατου ή πεύκου στο τζάκι, στην εσωτερική σκάλα ή απλά γύρω από ή μέσα σε ένα βάζο πάνω στο τραπέζι.

Τα κουκουνάρια είναι, επίσης, ιδιαίτερα γοητευτικά, τόσο φυσικά όσο και πασπαλισμένα με glitter ή βαμμένα με ασημί σπρέι.

Οι ασημένιες μπάλες και γιρλάντες κάνουν εξαιρετικό συνδυασμό με κεριά, καθώς αντανακλούν το φως τους. Γεμίστε ένα βαθύ μπολ ή μια μεγάλη πιατέλα με λευκά κεριά διάφορων μεγεθών, και προσθέστε τις ασημένιες μπάλες που περίσσεψαν από το δέντρο σας.

Μία ακόμη οικονομική ιδέα είναι να επιστρατεύσετε τα κοχύλια που μαζεύατε όλο το καλοκαίρι στη χριστουγεννιάτικη διακόσμησή σας: μπορεί εκ πρώτης να σας φαίνονται εκτός κλίματος, αλλά πλαισιωμένα από μία δύο μπάλες ή αστεράκια θα δείξουν εντελώς διαφορετικά.

Μερικές χρωματιστές καραμέλες σε διάφανα μπολάκια θα 'γλυκάνουν' επίσης το χώρο χωρίς να σας βάλουν σε επιπρόσθετα έξοδα.

Φροντίστε φέτος και το δωμάτιο που συνήθως παραμελείτε όταν στολίζετε το σπίτι: το μπάνιο σας. Από μία μικρή αλλαγή, όπως το να κρεμάσετε και να χρησιμοποιείτε κόκκινες πετσέτες, μέχρι ένα-δύο κεριά και δύο μικρές ασημί μπάλες πλαισιωμένα με γιρλάντα ή κόκκινη κορδέλα θα κάνουν τη διαφορά και θα βάλουν τόσο εσάς όσο και τους επισκέπτες σας στο κλίμα των ημερών.

Αν δεν έχετε τζάκι, δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε τις χαριτωμένες κάλτσες που γεμίζουν μικρά δωράκια: μπορείτε να τις κρεμάσετε σε χερούλια πορτών και ντουλαπιών, σε πλάτες καρεκλών, στα ράφια της βιβλιοθήκης ή στην κουπαστή της σκάλας.

Μια που μιλήσαμε για χερούλια, μην τα παραμελείτε: αν δε σας περισσεύουν άλλες μπάλες, μπορείτε να δέσετε γύρω τους κόκκινες ή πράσινες κορδέλες σε φιόγκους. Και φυσικά, μην ξεχάσετε την εξώπορτα: αν το κλασικό πέταλο σας φαίνεται κιτς, μπορείτε να δέσετε έναν σατέν φιόγκο με ένα μικρό κλαδάκι πεύκου ή έλατου στο χερούλι.



Φτιάξ’το μόνος σου

Έχοντας κάνει μία πρώτη βόλτα στα καταστήματα που πουλάνε χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά παρατηρήσαμε ότι δυστυχώς οι τιμές τους δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Αν εξαιρέσει κανείς τα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών ή τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα οποία μπορείτε να βρείτε συσκευασμένες σε κουτί μπάλες με 3 ή 4 ευρώ, καθώς και κάποια ποικιλία σε γιρλάντες με 2 ή 3 ευρώ, τόσο τα εποχιακά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα όσο και τα καταστήματα με είδη σπιτιού έχουν αρκετά υψηλές τιμές στα διακοσμητικά τους.

Όταν, λοιπόν, στα καταστήματα αυτά μία μεσαίου μεγέθους διακοσμητική μπάλα, με κάποια ίσως στολίδια πάνω της, κοστίζει 5 ευρώ, δηλαδή χρειάζεται κανείς περί τα 100 ευρώ για να γεμίσει ένα δέντρο με τέτοιες μπάλες, τι πιο οικονομικό αλλά και διασκεδαστικό από το να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια μόνοι μας; Πώς θα το κάνουμε αυτό; Από ιδέες, άλλο τίποτα!

Διακοσμητικές μπάλες: Αν θέλετε 'γυάλινες' μπάλες μπορείτε να αγοράσετε από κάποιο σούπερ μάρκετ μία οικονομική συσκευασία με διαφανείς πλαστικές μπάλες και είτε να τις γεμίσετε με ψιλοκομμένα αποκόμματα περιοδικών ή με κομφετί (που θα πρέπει επίσης να αγοράσετε).

Μπορείτε ακόμα να πάρετε τις παλιές σας μπάλες και να κάνετε κάποιες αλλαγές πάνω τους, π.χ. να τις ζωγραφίσετε με ένα πινέλο ή να τις τυλίξετε με γυαλιστερό χαρτί και να το δέσετε πάνω-πάνω με μία μικρή κόκκινη κορδελίτσα.

Ακόμα πιο οικονομική λύση, ωστόσο, είναι να φτιάξετε οικολογικές μπάλες από χαρτί. Τι θα κάνετε; Θα μαζέψετε παλιές εφημερίδες και χαρτιά που έχετε για πέταμα, θα τις τσαλακώσετε ώστε να γίνουν μία μπάλα στο μέγεθος που θέλετε, θα πάρετε σπάγκο και θα κόψετε μακριές λουρίδες ώστε να μπορούν να σχηματίζουν θηλιά για να κρεμιέται η κάθε μπάλα, την οποία θα στερεώσετε με κόλλα ή συρραπτικό σε κάποια μεριά της.

Στη συνέχεια, ρίχνετε λίγη κόλλα ατλακόλ σε ένα παλιό δοχείο και την ανακατεύετε με λίγο νερό για να διαλυθεί καλά, και με ένα πινέλο αλέιφετε την κόλα σε κάθε μπάλα κολλώντας πάνω της είτε λευκό χαρτί υγείας ή τούλι (έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η μπάλα γύρω-γύρω).

Αφήνετε τις μπάλες μία μέρα να στεγνώσουν και έπειτα τις ξαναλείφετε με κόλλα και τις διακοσμείτε όπως νομίζετε, είτε με χρυσόσκονη ή με χάντρες ή τις ζωγραφίζετε ή κολλάτε πάνω τους ρύζι και φακές σε σχέδια ή κλωστές σε διάφορα χρώματα, ακόμα και γκοφρέ χαρτί, σε διάφορα χρώματα π.χ.

ροζ ή φούξια.

Μπορείτε να πάρετε περισσότερες ιδέες για το πώς να φτιάξετε μόνοι σας χριστουγεννιάτικες μπάλες από το βιβλίο 'Χριστουγεννιάτικες Μπάλες' της Σούζαν Χέλμοντ.

Στολισμός για την είσοδο του σπιτιού ή για δίπλα στο τζάκι: Μία βόλτα στην εξοχή ή σε κάποιο άλσος, πέρα από την καλή διάθεση έχει να σας προσφέρει ωραιότατα κλαδάκια και κλωναράκια, τα οποία μπορείτε να μαζέψετε, να βάψετε με ένα χρυσό σπρέι και να ύστερα να δέσετε με μία κόκκινη κορδέλα (όλο και κάπου θα σας έχει περισσέψει μία).

Ύστερα μπορείτε να τα τοποθετήσετε μπροστά στην πόρτα σας ή δίπλα στο τζάκι για να υποδεχτείτε τον Άη Βασίλη γιορτινά.

Μπορείτε ακόμα αν τα κλαδάκια είναι ευλύγιστα να τα δέσετε μεταξύ τους σε μορφή στεφανιού και να τυλίξετε γύρω τους ένα καλώδιο με φωτάκια και μία κόκκινη κορδέλα, ώστε να σχηματιστεί ένα όμορφο στεφάνι με το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε το σπίτι.

Άλλα στολίδια για το δέντρο: Ένα αρκετά πρωτότυπο δέντρο θα μπορούσε να φιλοξενεί φυσικά στολίδια, Μαζέψτε π.χ. κουκουνάρια ή και ρόδια, ψεκάστε τα με χρυσό σπρέι, δέστε τους ένα κορδελάκι για θηλειά και κρεμάστε τα από τα κλαδιά του.

Αν, μάλιστα, καταφέρετε να βρείτε μεγάλα καρύδια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και αυτά με τον ίδιο τρόπο. Το δέντρο σας θα δείχνει απολύτως φυσικό και λαμπερό.

Ακόμα, μία ωραία ιδέα για να στολίσετε το δέντρο σας είναι το κάνετε ένα δέντρο φιλίας και αγάπης. Πώς; Την ημέρα που θα αποφασίσετε να το στολίσετε, φωνάξτε τους πιο αγαπημένους φίλους και συγγενείς σας στο σπίτι και ζητήστε από τον καθένα να φέρει μαζί ένα στολίδι για το δέντρο.

Μην σας πειράζει αν τα στολίδια είναι άσχετα μεταξύ τους. Ο σκοπός είναι να δημιουργήσετε ένα δέντρο από αγάπη και αυτό φτάνει για να γίνει όμορφο.

Απολαυστικές πιατέλες: Αυτό, όμως, που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι καλεσμένοι σας στο σπίτι είναι τα γλυκά και τα μικρά σνακ. Σε μία μεγάλη γιορτινή πιατέλα, τοποθετήστε ένα μεγάλο κερί στο κέντρο της, σε μία βάση, και γύρω του απλώστε γιορτινά γλυκά (που θα έχετε φτιάξει εσείς) και ξηρούς καρπούς.

Απολαύστε τα μαζί με τους φίλους σας και δείτε τις γιορτές με πιο… γλυκό μάτι!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;