Σήμερα το πιο γνωστό και αποτελεσματικό φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος είναι η βαρενικλίνη. Τον περασμένο χρόνο, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι το χρησιμοποίησαν στην Αγγλία. Το φάρμακο αυτό άρχισε να κυκλοφορεί στην αγορά από το 2006.

Η αποτελεσματικότητά του υπήρξε αναμφισβήτητη. Όμως μετά από ένα χρόνο από την ημέρα της κυκλοφορίας του άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για πιθανές παρενέργειές του. Οι πρώτες μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά αναφέρουν παρενέργειες του τύπου της κατάθλιψης με επιτυχείς η ανεπιτυχείς προσπάθειες αυτοκτονιών.

Αυτό υπήρξε ένα μελανό σημείο που ανάγκασε την Αμερικανική Εταιρεία ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων (FDA) να προβεί σε προειδοποίηση για πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του φαρμάκου που συνδέονται με ψυχιατρικές διαταραχές που φθάνουν μέχρι και την αυτοκτονία.

Η απάντηση της εταιρείας που παράγει το φάρμακο ήταν ότι αυτή καθ΄ εαυτή η απότομη στέρηση της νικοτίνης που προέρχεται από τη διακοπή του καπνίσματος είναι η αιτία των ψυχιατρικών διαταραχών που παρουσιάζονται.

Πρόσφατα, νέα σύννεφα προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα. Από τα Πανεπιστήμια Jhons Hopkins της Αμερικής και Ανατολικής Αγγλίας έγινε αξιολόγηση 14 μελετών σε άτομα που έπαιρναν το συγκεκριμένο αντικαπνιστικό φάρμακο. Σε ένα σύνολο 5.000 περίπου ατόμων που μελετήθηκαν διαπιστώθηκε ότι 52 άτομα παρουσίασαν σοβαρά καρδιακά προβλήματα (αρρυθμίες- έμφραγμα).

Αυτός ο αριθμός θεωρήθηκε μεγάλος συγκριτικά με αυτούς που δεν το έπαιρναν. Κατόπιν του ανωτέρω το FDA συμπλήρωσε στο σχετικό φυλλάδιο που εκδίδει την προσθήκη ότι εκτός από τα ψυχικά προβλήματα η βαρενικλίνη μπορεί να προκαλέσει και καρδιαγγειακά προβλήματα, ιδιαίτερα σε αυτούς που ήδη πάσχουν από γνωστή καρδιοπάθεια.

Όμως η χρήση του φαρμάκου δεν έχει μέχρι σήμερα απαγορευτεί. Θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων για να τεκμηριωθούν ή να απορριφθούν τα όσα μέχρι σήμερα εμφανίζονται στην Ιατρική βιβλιογραφία.

Το FDA σήμερα θεωρείται ο σοβαρότερος και αυστηρότερος οργανισμός προστασίας στον κόσμο από τη χρήση φαρμάκων και τροφών έτσι που οι παραινέσεις του να θεωρούνται Ευαγγέλιο για τους ιατρούς παγκόσμια. Όμως τα σύννεφα αυτά άρχισαν να σκιάζουν τον ουρανό της βαρενικλίνης.

Έτσι, μετά από όλα αυτά στην πράξη παραμένουν δύο οι βασικοί τρόποι διακοπής του καπνίσματος. Ο ένας είναι ο απογαλακτισμός από τη νικοτίνη και ο άλλος το ισχυρό ψυχοσωματικό stress που παρατηρείται συνήθως κατά τη διάρκεια της προσβολής από ένα καρδιαγγειακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή από τη νόσηση από καρκίνο.

Το στάδιο της συνειδητοποίησης από τον ασθενή της σοβαρότητας της κατάστασής του αποτελεί το ισχυρότερο ερέθισμα για τη διακοπή του καπνίσματος. Ο απογαλακτισμός από τη νικοτίνη γίνεται με εναπόθεση επί του δέρματος ενός Patch εμποτισμένου με ποσότητα νικοτίνης που ελαττώνεται προοδευτικά μέχρι μηδενισμού.

Ο δεύτερος τρόπος διακοπής του καπνίσματος επιτυγχάνεται με την προοδευτική ελάττωση του αριθμού των τσιγάρων σε ημερήσια βάση σε συνδυασμό με την ελάττωση του μεγέθους του τσιγάρου.

Όμως, η χορήγηση της βαρενικλίνης δεν έχει απαγορευτεί. Εξακολουθεί να χορηγείται, αλλά σε σωστή ιατρική παρακολούθηση. Ο ιατρός είναι αυτός και μόνον αυτός που θα αποφασίσει την ένδειξη για τη χορήγησή της ή τη διακοπή της, ούτως ώστε να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι παρενέργειες.

Έτσι, η μάχη για τη διακοπή του καπνίσματος συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση και με στόχο την πλήρη διακοπή του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας