Τα σπυράκια συχνά εμφανίζονται στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος την πλάτη και τους ώμους. Λίγοι από εμάς είμαστε άτρωτοι στην εμφάνισή τους αλλά αγωγές μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το ξέσπασμά τους. Για καθαρό δέρμα δείτε τι μπορείτε να κάνετε ή να μην κάνετε.

Μην πλένετε το πρόσωπό σας σε υπερβολικό βαθμό

Το συχνό και έντονο πλύσιμο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να επιδεινώσει την ακμή. Όπως και τα λιπαρά, τα προϊόντα απολέπισης ή τα σαπούνια με τα σκληρά χημικά. Αντίθετα, να πλένετε περιοχές ευάλωτες στην ακμή 2 φορές καθημερινά με απαλό καθαριστικό και ζεστό νερό ώστε να ελαχιστοποιηθεί η φλεγμονή.

Μην αποφεύγετε τις αγαπημένες τροφές

Είναι μύθος ότι οι λιπαρές τροφές ή η σοκολάτα προκαλούν άμεσα την εμφάνιση σπυριών. Η ακμή συμβαίνει όταν οι πόροι μπλοκάρονται από έλαια, κύτταρα δέρματος και φυσιολογικά βακτήρια προκαλώντας φλεγμονή.

Αν ορισμένες τροφές φαίνεται πως σας πειράζουν προσπαθήστε να τις αποφύγετε. Ωστόσο μη γυρνάτε τη πλάτη στην πίτσα ή τη σοκολάτα για χάρη του καθαρού δέρματος.

Μη χρησιμοποιείτε βαριά καλλυντικά

Να αποφεύγετε τα καλλυντικά με βάση τα έλαια. Η κρεμώδης βάση ή το ρουζ, γενικά, μπορούν να κλείσουν τους πόρους. Καλλυντικά με βάση τα μέταλλα που είναι ελαφριά και σε μορφή σκόνης μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να το κάνουν.

Χρησιμοποιείτε βάση χωρίς λάδι

Αν φοράτε makeup, χρησιμοποιήστε βάση χωρίς λάδι. Επίσης όσο κουρασμένες και να είστε κάντε ντεμακιγιάζ πριν πάτε στο κρεβάτι.

Μην κάνετε ηλιοθεραπεία

Είναι μύθος ότι το μαύρισμα καθαρίζει το δέρμα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ακτίνες UV σας θέτουν σε κίνδυνο για καρκίνο, πρόωρη γήρανση και ρυτίδες.
Μην ξαπλώνετε στον ήλιο και μη χρησιμοποιείτε σολάριουμ. Ορισμένα φάρμακα για την ακμή, όπως τα ρετινοειδή που πηγαίνουν στο δέρμα σας μπορούν να σας κάνουν πιο ευαίσθητους στη βλάβη από τις ακτίνες UV.

Μη χρησιμοποιείτε λιπαρά προϊόντα για τα μαλλιά

Η χρήση μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων όπως τα gels μπορούν να κλείσουν τους πόρους όταν ακουμπούν τα μαλλιά το πρόσωπο. Αν έχετε λιπαρά μαλλιά να τα λούζετε καθημερινά. Προστατεύστε το πρόσωπο όταν βάζετε σπρέι ή ζελέ στα μαλλιά.

Κρατήστε τα μαλλιά σας μακριά από το πρόσωπο

Τραβήξτε πίσω τα μακριά μαλλιά όταν κοιμάστε για να μην επιβαρύνεται το δέρμα. Να έχετε τα μαλλιά μακριά από το πρόσωπο και την ημέρα. Να θυμάστε ότι τα μαλλιά περιέχουν έλαια που μπορούν να μπλοκάρουν τους πόρους και να προκαλέσουν την εμφάνιση σπυριών ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείτε προϊόντα για τα μαλλιά.

Μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας

Να αποφεύγετε να ακουμπάτε ή να τρίβετε το πρόσωπό σας, καθώς αυτό μπορεί να κάνει την ακμή χειρότερη. Επίσης μη στηρίζετε το πρόσωπό σας στα χέρια σας και προσπαθήστε να μην ακουμπά το κινητό σας το πρόσωπό σας. Τα χέρια και το τηλέφωνό σας μπορεί να μεταφέρουν έλαια και μικρόβια που μπορούν να ερεθίζουν τα στίγματα. Ο ιδρώτας μπορεί να επιδεινώνει επίσης την ακμή. Μετά την εφίδρωση πλύντε απαλά το δέρμα σας.

Βάλτε κρέμα με applicator

Χρησιμοποιήστε βαμβάκι ή καθαρίστε τα applicators όταν εφαρμόζετε κρέμες ή makeup στο δέρμα σας.
Μην επαναχρησιμοποιείτε ένα παλιό σπόγγο makeup. Αντικαταστήστε τον. Αν χρησιμοποιείτε τα χέρια σας πλύντε τα πρώτα και χρησιμοποιήστε μόνο τα δάχτυλα. Επίσης καθαρίστε το δέρμα σας πριν βαφτείτε.

Χρησιμοποιήστε ενυδατική χωρίς έλαια

Το υγιές δέρμα είναι υγρό. Επιλέξτε ενυδατική χωρίς λάδι με την ένδειξη "noncomedogenic". Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κλείσει τους πόρους σας. Μπορεί να διστάζετε να εφαρμόζετε ενυδατική σε ευάλωτο δέρμα, αλλά ένα καλό ενυδατικό προϊόν μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να ηρεμήσει το ερεθισμένο δέρμα και να κρατηθεί μακριά η ακμή.

Μη σπάτε τα σπυράκια

Το ζούληγμα των σπυριών ή των στιγμάτων δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Αντισταθείτε στον πειρασμό. Καθυστερεί την ίαση και καθιστά πιο πιθανά τα σημάδια. Το ζούληγμα μπορεί να σπρώξει μολυσμένο υλικό πιο βαθιά στο δέρμα όπου μπορεί να προκαλέσει επιπλέον φλεγμονή και σημάδια.

Χρησιμοποιήστε τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες

Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για την ακμή. Τα φάρμακα δεν δρουν σε μια νύχτα. Πολλές αγωγές θέλουν εβδομάδες ή καθημερινή χρήση για να φανεί βελτίωση. Ορισμένα περιστατικά μπορεί να χρειάζονται 6 μήνες για να καθαρίσουν. Μετά, η βασική φροντίδα του δέρματος μπορεί ενδεχομένως να μην είναι αρκετή. Μπορεί να χρειάζεται να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα φάρμακα ακόμα και όταν καθαρίσει το δέρμα σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού. Μεγάλη ποσότητα φαρμάκων μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, ενώ μικρή να μην είναι αρκετή.

Εξετάστε όλες τις θεραπείες κατά της ακμής

Μη ζείτε με ακμή και στίγματα. Αν οι τρέχουσες αγωγές που ακολουθείτε δεν φαίνεται να δρουν δείτε τον δερματολόγο σας για να συζητήσετε άλλες. Υπάρχουν πολλά είδη φαρμάκων που σας βοηθούν να καθαρίσετε το δέρμα σας. Ορισμένα είναι διαθέσιμα μόνο με συνταγή γιατρού.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας