Εκατομμύρια ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν από μια χρόνια μορφή εκζέματος που ονομάζεται Ατοπική Δερματίτιδα. Οι βλάβες στην επιφάνεια του δέρματος αποτελούν το πλέον εμφανές σύμπτωμα της μέτριας έως σοβαρής Ατοπικής Δερματίτιδας, ωστόσο δεν είναι παρά μόνο μία από τις πτυχές της νόσου, καθώς οι επιπτώσεις της έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του ασθενούς.

Οπότε είναι σημαντικό να εξετάσουμε ερωτήματα όπως: τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος; Τι μπορεί να κάνει ο ασθενής με μέτρια έως σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα για να βελτιώσει την καθημερινότητά του;

Στους ασθενείς με Ατοπική Δερματίτιδα, η εξωτερική στιβάδα του δέρματος είναι λιγότερο ανθεκτική και πιο επιρρεπής στη φλεγμονή που προκαλείται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο εσωτερικό του σώματος.

Η βλάβη που προκαλείται από το ξύσιμο συμβάλλει επίσης στην καταστροφή των κυττάρων του δέρματος, διευκολύνοντας τη διείσδυση ξένων σωματιδίων. Όταν αυτά τα ξένα σωματίδια διαρρήξουν τον δερματικό φραγμό, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ειδοποιούν το σώμα ότι δέχεται επίθεση.

Δενδριτικά κύτταρα, ταξιδεύουν στον πλησιέστερο λεμφαδένα για να ενεργοποιήσουν τα Τ κύτταρα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να αναπτύξουν πλήρη ανοσολογική απάντηση.

Τα ενεργοποιημένα Τ κύτταρα εκκρίνουν στην συνέχεια ουσίες που τελικά οδηγούν στη γνώριμη ερυθρότητα και το εξάνθημα στην επιφάνεια του δέρματος.

Στους ασθενείς με Ατοπική Δερματίτιδα, παρόλο που το μη προσβεβλημένο δέρμα φαίνεται φυσιολογικό, στην πραγματικότητα υπάρχει εμμένουσα υποκείμενη φλεγμονή λόγω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμα λοιπόν και όταν το δέρμα φαίνεται καθαρό, η φλεγμονή μπορεί να εξακολουθεί να είναι ενεργή κάτω από την επιφάνειά του και είναι απλά θέμα χρόνου η επόμενη έξαρση να κάνει την εμφάνισή της. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το τι είναι η Ατοπική Δερματίτιδα αλλά και τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος στο atopicderma.gr

Σε ορισμένους ασθενείς, τα σημάδια της νόσου είναι πάντα εμφανή σε διάφορα σημεία του σώματος: ερυθρότητα, παραγωγή εξιδρώματος, ξεφλούδισμα, οίδημα, πάχυνση δέρματος, δημιουργία εφελκίδων και ξηρότητα.

Τα ορατά συμπτώματα δεν είναι τα μοναδικά συμπτώματα. Οι εξάρσεις δεν προκαλούν απλώς ενόχληση αλλά δυσκολεύουν πολύ την καθημερινότητα των ασθενών. Συχνά, η Ατοπική Δερματίτιδα απαιτεί καθημερινή θεραπευτική αντιμετώπιση, ώστε να τεθούν υπό έλεγχο ο κνησμός και το εξάνθημα. Ωστόσο, οι ασθενείς ίσως να νιώθουν  ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούν να κάνουν για να αποφύγουν  την επανεμφάνιση μιας έξαρσης. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να κατανοηθεί το υποκείμενο αίτιο της νόσου και να υπάρχει στενή συνεργασία ασθενή με ειδικό γιατρό για τη διαχείριση της νόσου.

Τα καλά νέα είναι ότι ο ασθενής με Ατοπική Δερματίτιδα μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του σημαντικά ακολουθώντας τις οδηγίες του ειδικού γιατρού και λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αν είστε λοιπόν ασθενής ή γνωρίζετε κάποιον που είναι τότε… Μην αντιμετωπίζετε το θέμα επιδερμικά. Ενημερωθείτε για την Ατοπική Δερματίτιδα στο atopicderma.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη