Μάριος Μαρκόπουλος, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Επιστ. Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι σήμερα η σύγχρονη μέθοδος εκλογής για τη χειρουργική αντιμετώπιση των περισσότερων γυναικολογικών παθήσεων. Τα πλεονεκτήματα της κλασικής λαπαροσκόπησης έναντι της ανοιχτής χειρουργικής είναι πολλά και περιλαμβάνουν τη μικρότερη απώλεια αίματος κατά την επέμβαση, τη σημαντική ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου, τη βραχύτερη νοσηλεία, την ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών, την ελάττωση του κινδύνου μετεγχειρητικών επιπλοκών και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η mini λαπαροσκόπηση είναι εξέλιξη της κλασικής λαπαροσκόπησης και στοχεύει στη μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων που τη συνοδεύουν. Η διαφοροποίηση της mini λαπαροσκόπησης από την κλασική λαπαροσκόπηση έγκειται στη χρήση σημαντικά μικρότερων σε μέγεθος λαπαροσκοπικών εργαλείων διαμέτρου 2,3-3,5 χιλιοστών, που επιτρέπουν την εκτέλεση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων μέσω αντίστοιχου μεγέθους τομών ή ακόμα και χωρίς ουσιαστικά τομές στο κοιλιακό τοίχωμα των ασθενών, με την απλή εισαγωγή των χειρουργικών εργαλείων σαν βελόνες μέσω των κοιλιακών τοιχωμάτων. Συγκεκριμένα, τα χειρουργικά εργαλεία και τα αντίστοιχα τροκάρ που χρησιμοποιούνται στη mini λαπαροσκόπηση έχουν διάμετρο 2-5 χιλιοστών, ενώ τα αντίστοιχα της κλασικής λαπαροσκόπησης είναι 2-3 φορές μεγαλύτερα (διαμέτρου 5-15 χιλιοστών).

Η σύγκριση

Τα κυριότερα επιπρόσθετα πλεονεκτήματα της mini λαπαροσκόπησης σε σύγκριση με την κλασική λαπαροσκόπηση περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της χειρουργικής τεχνικής, την περαιτέρω ελάττωση του κινδύνου διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών, την ταχύτερη και καλύτερη ανάρρωση των ασθενών και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, με τη mini λαπαροσκόπηση:

·         Η απώλεια αίματος στο χειρουργείο είναι μηδαμινή.

·         Δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής λεπτότερων χειρουργικών χειρισμών.

·         Ο κίνδυνος διεγχειρητικών επιπλοκών, όπως η δημιουργία αιματώματος, είναι σημαντικά μικρότερος.

·         Δεν χρειάζεται συρραφή των τραυμάτων των κοιλιακών τοιχωμάτων και του δέρματος.

·         Η διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης είναι μικρότερη, ιδιαίτερα στις διαγνωστικές επεμβάσεις.

·         Μειώνεται σημαντικά ο μετεγχειρητικός πόνος και η ανάγκη αναλγητικής φαρμακευτικής αγωγής.

·         Απαιτείται ελάχιστη μετεγχειρητική νοσηλεία (συνήθως λίγων ωρών).

·         Η ανάρρωση είναι ταχύτερη και η επιστροφή της ασθενούς στις συνήθεις καθημερινές της δραστηριότητες και την εργασία πολύ σύντομη.

·         Επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό μετεγχειρητικό κοσμητικό αποτέλεσμα.

·         Ελαττώνεται σημαντικά ο κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως φλεγμονής και μετεγχειρητικής κήλης στις τομές του κοιλιακού τοιχώματος και σχηματισμού μετεγχειρητικών συμφύσεων.

·         Το κόστος της χειρουργικής επέμβασης και της νοσηλείας είναι μικρότερο λόγω του μικρότερου χειρουργικού χρόνου, της χρήσης εργαλείων πολλαπλών χρήσεων και της βραχύτερης νοσηλείας.

Πότε ενδείκνυται

Οι εφαρμογές της mini λαπαροσκόπησης περιλαμβάνουν ένα ευρύ πλήθος ενδείξεων, μεταξύ των οποίων η διαγνωστική λαπαροσκόπηση, η αφαίρεση κύστεων των ωοθηκών, η διάγνωση και η χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, η ολική υστερεκτομή και η κολποϊεροπηξία. Ιδιαίτερη είναι η σημασία και τα οφέλη της mini λαπαροσκόπησης στη χειρουργική διερεύνηση και αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, καθώς πρόκειται για επεμβάσεις που απαιτούν λεπτούς χειρουργικούς χειρισμούς και ιδιαίτερο σεβασμό των ιστών. Οι τεχνικές της mini λαπαροσκόπησης μπορεί να εφαρμοστούν επικουρικά της κλασικής λαπαροσκόπησης για τη διευκόλυνση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων όποτε αυτό απαιτείται, χωρίς αύξηση του αριθμού των χειρουργικών τομών.

Η mini λαπαροσκόπηση πλεονεκτεί, επίσης, έναντι των άλλων λιγότερο παρεμβατικών τεχνικών λαπαροσκόπησης, όπως είναι η λαπαροσκόπηση μονής οπής. Στη mini λαπαροσκόπηση, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη λαπαροσκόπηση μονής οπής, διατηρείται η εργονομία της κλασικής λαπαροσκόπησης, με αποτέλεσμα την ταχύτερη εκτέλεση των χειρουργικών επεμβάσεων και τη δυνατότητα εφαρμογής της στο αντίστοιχο εύρος ενδείξεων της κλασικής λαπαροσκόπησης. Επιπρόσθετα, με τη mini λαπαροσκόπηση αποφεύγεται η σημαντικά μεγαλύτερη τομή στον ομφαλό της λαπαροσκόπησης μονής οπής, με σημαντικά λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Συμπερασματικά, η mini λαπαροσκόπηση είναι σήμερα η επιτομή της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής στη γυναικολογία, προσφέροντας πολλαπλά πλεονεκτήματα για την ασθενή, τα οποία αφορούν στη βέλτιστη χειρουργική αντιμετώπιση της υποκείμενης παθολογίας, την καλύτερη μετεγχειρητική πορεία και ανάρρωση των ασθενών, συνδυάζοντας ταυτόχρονα το άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα