Τα σιδεράκια είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια. Οι τελευταίες γενιές έχουν μεγαλώσει με αυτά και οι περισσότεροι λίγο-πολύ έχουν κάποιον δικό τους που τα φορούσε για να ισιώσουν τα στραβά του δόντια.
Δίκαια ή άδικα είναι συνυφασμένα με τις μικρότερες ηλικίες, κυρίως γιατί έτσι πρωτοξεκίνησε η ορθοδοντική.

Στην εφηβεία μπορεί και εκμεταλλεύεται την αύξηση του προσώπου των σε ανάπτυξη μικρών ασθενών, δίνοντας έτσι καλύτερα αποτελέσματα στις θεραπείες. Παρενθετικά μπορούμε να πούμε ότι αυτοί οι αντιαισθητικοί μηχανισμοί που γεμίζουν με μέταλλο το στόμα, μετακινούν σταδιακά τα δόντια στη σωστή τους θέση.

Έτσι προσφέρεται σωστή σύγκλειση των οδοντοστοιχιών, σωστή λειτουργία της μάσησης, εύκολος καθαρισμός και υγιεινή των δοντιών, καθώς και πρόληψη από τερηδόνες, πέτρα και ουλίτιδα. Με τον καιρό οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί έγιναν πολύ μικρότεροι ή και διάφανοι, ώστε να είναι πιο άνετοι και αισθητικά αποδεκτοί.

Επίσης και τα υπόλοιπα ορθοδοντικά υλικά άλλαξαν ώστε να γίνεται η θεραπεία ανώδυνη και πιο σύντομη.

Εκτός από τους μικρούς μας ορθοδοντικούς ασθενείς, κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρειάζονταν να ισιώσουν τα στραβά δόντια τους για αισθητικούς αλλά και λειτουργικούς λόγους. Έτσι δημιουργήθηκε η ‘Γλωσσική Ορθοδοντική’ όπου τα μικροσκοπικά γλωσσικά σιδεράκια τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, αυτήν προς το μέρος της γλώσσας.

Οι χειρισμοί εδώ είναι λίγο πιο σύνθετοι για τον γιατρό μια και δεν υπάρχει τέλεια οπτική επαφή όπως συμβαίνει με τα κλασικά εξωτερικά σιδεράκια, αλλά για τον ασθενή η διάρκεια της θεραπείας είναι πολύ πιο σύντομη.

Τα γλωσσικά σιδεράκια είναι εξελιγμένα ώστε να κρατούν το τόξο που ισιώνει τα δόντια από μόνα τους, χωρίς άλλες προσδέσεις και η τοποθέτησή τους στο στόμα προετοιμάζεται από το εργαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι οι μετακινήσεις των δοντιών είναι λιγότερες και ακριβείς, ενώ η θεραπεία γίνεται γρηγορότερα.

Όσο για τα σιδεράκια, αυτά δεν φαίνονται καθόλου, ενώ κάποιος μπορεί και να παρακολουθεί τις μετακινήσεις των δοντιών του καθώς αυτά ισιώνουν.

Η Γλωσσική Ορθοδοντική προσπερνώντας τον παράγοντα της εμφάνισης των ορθοδοντικών μηχανισμών, τώρα μπορεί και αποδίδει ένα τέλειο αποτέλεσμα αισθητικής οδοντιατρικής με τα φυσικά δόντια του καθενός. Έτσι δεν χρειάζεται να τροχισθούν τα δόντια και να καλυφθούν με στεφάνες η όψεις ώστε να φαίνονται ίσια.

Σε εκείνες δε τις περιπτώσεις που είναι απαραίτητο να ντυθούν κάποια δόντια λόγω παθολογίας τους, αυτά είναι λιγότερα και η αφαίρεση οδοντικής ουσίας από αυτά μικρότερη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα