Εάν η δουλειά σας, σας αναγκάζει να στέκεστε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή για ολόκληρη μέρα, μπορεί στο τέλος της να έχετε καταπονηθεί αρκετά. Στην πραγματικότητα, εάν η δουλειά σας απαιτεί σωματική άσκηση, μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας.

Ο ορθοπεδικός Gary Trainer εξηγεί πώς να αποκομίσετε τα μεγαλύτερα οφέλη για το σώμα σας, ώστε να μπορεί η όρθια στάση σου σώματός σας να είναι η σωστή:

Η σημασία της διατήρησης της δραστηριότητας

Διδασκαλία, νοσηλευτική, οικοδομή – μερικά πεδία εργασίας που απαιτούν να παραμένετε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν είστε όρθιοι όλη τη μέρα μπορεί να εμφανιστούν διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων στους αστραγάλους, στα γόνατα, στη μέση, στους γοφούς, αλλά και κιρσούς και κάλους.

Από την άλλη πλευρά, η καθιστική ζωή δεν θα σας ευνοήσει, επομένως το μυστικό είναι να αλλάζετε θέσεις τακτικά. Η αδράνεια και ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι η πηγή του προβλήματος.

Ιδού μερικά από τα πιο αποτελεσματικά αντίδοτα στην καταπόνηση λόγω ορθοστασίας.

Τα οφέλη των καθισμάτων

Η καλύτερη άσκηση που μπορείτε να κάνετε εάν πρέπει να παραμείνετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα όρθιος, είναι τα καθίσματα. Κινητοποιεί τους αστραγάλους, τα γόνατα και τους γοφούς. Μεταφέρει επίσης την πίεση από την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης με κλίση της λεκάνης σε μια πιο πρόσθια (προς τα εμπρός) θέση.

Όταν στέκεστε όρθιοι για μεγάλες χρονικές περιόδους, συχνά η λεκάνη ωθείται σε μια πιο οπίσθια θέση, αυξάνοντας την οσφυϊκή καμπύλη και ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στους περιβάλλοντες μαλακούς ιστούς, τα νεύρα και τις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα αυτά να προκαλούν δυσφορία και πόνο.

Μεταφορά του βάρους σας

Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αντεπεξέλθει στην ορθοστασία χωρίς να εμφανίσετε πόνο στην πλάτη είναι να μεταφέρετε το βάρος του σώματός σας από τη μια πλευρά στην άλλη. Αυτό μπορεί να γίνει απλά ρίχνοντας το βάρος στο ένα γόνατο και μετά στο άλλο. Το γόνατο που λυγίζει θα δεχτεί το βάρος σας και θα αφαιρέσει το φορτίο από την άλλη πλευρά.

Πηγαίνετε από τα άκρα μέχρι τις φτέρνες

Μια άλλη γρήγορη άσκηση που μπορείτε να κάνετε είναι να μεταφέρετε το βάρος από τις μύτες στις φτέρνες σας, και ξανά μπροστά. Επαναλάβετε αυτό μερικές φορές για να δυναμώσετε το πέλμα σας.

Χρησιμοποιήστε την πρόσφυση για να αναπτύξετε δύναμη

Θα χρειαστείτε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας για να σας βοηθήσει με αυτό:

✔ Ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια σας ευθεία μπροστά σας.

✔ Ζητήστε από το άλλο άτομο να κολλήσει τα χέρια γύρω από τους αστραγάλους σας, να σηκώσει τα πόδια σας σε γωνία 45 μοιρών και να τα επαναφέρει στην αρχική τους θέση, γεγονός που σταδιακά βοηθά την κάτω ράχη σας.

✔ Μπορείτε επίσης τραβήξετε απαλά ένα πόδι από το πέλμα σας προς τη μέση σας και έπειτα το άλλο αρκετές φορές. Αυτό βοηθά την πληγείσα περιοχή και αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις της παρατεταμένης στάσης.

 Δοκιμάστε την κλίση της πυέλου

Μια άλλη δημοφιλής άσκηση για εκείνους που πρέπει να σταθούν για μεγάλες περιόδους όρθιοι ονομάζεται πυελική κλίση. Με την κλίση της λεκάνης σε μια πιο πρόσθια κατεύθυνση, θα μειώσετε την πίεση στη μέση σας, παίρνοντας την πίεση από την περιοχή.

Ενώ στέκεστε με τα πόδια λίγο ανοιχτά, λυγίστε τα γόνατά σας λίγο και στη συνέχεια σπρώξτε τη λεκάνη σας προς τα εμπρός. Καθώς το κάνετε αυτό, θα αισθανθείτε την πίεση στην καμπύλη της πλάτης σας να μειώνεται, καθώς το φορτίο αφαιρείται από τους γύρω μυς.

7. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν πάγκο αναστροφής. Καταλαβαίνουμε ότι σας ακούγεται λίγο περίεργο να κρεμαστείτε σαν νυχτερίδα ανάποδα δεμένοι σε έναν πάγκο, αλλά πιστέψτε μας, πιάνει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα