Η ουρολοίμωξη είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά, σε άνδρες και γυναίκες, και προκαλείται συνήθως από το βακτήριο E. coli. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επίπονη. Το βακτήριο αυτό ζει στο παχύ μας έντερο και μπορεί να μεταφερθεί με αρκετούς τρόπους, όπως το λάθος σκούπισμα ή και η σεξουαλική επαφή. Το αποτέλεσμά της είναι μόλυνση της κύστης, που μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε άλλο κομμάτι του ουροποιητικού συστήματος- από την ουρήθρα, μέχρι τα νεφρά.

Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε, όμως;

Πόνος κατά την ούρηση

Αν αισθάνεστε έντονο πόνο κατά την ούρηση ή ότι η ουρήθρα σας καίει, τότε αυτό είναι από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια ουρολοίμωξης και θα ήταν καλό να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.

Συχνουρία

Αν πηγαίνετε στην τουαλέτα για να ουρήσετε περισσότερες από οκτώ φορές την ημέρα ή αν ξυπνάτε το βράδυ επειδή πρέπει να ουρήσετε, τότε πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Η συχνουρία μπορεί να είναι σημάδια κυστίτιδας, μια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης.

Επιτακτική ανάγκη για ούρηση

Αν η ανάγκη για την τουαλέτα γίνεται τόσο επιτακτική που δεν μπορείτε να περιμένετε ούτε ένα λεπτό (και συνήθως αυτό το σύμπτωμα πάει πακέτο με την συχνουρία), τότε μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Ευαισθησία χαμηλά στην κοιλιά, και πόνος στη μέση

Αν αισθάνεστε πως η περιοχή χαμηλά στην κοιλιά σας είναι ευαίσθητη, μπορεί να είναι σημάδι κυστίτιδας. Η πίεση που ασκείται στο πυελικό έδαφος μπορεί να προκαλέσει πόνο, ειδικά αν υπάρχει ταυτόχρονα και συχνουρία. Παρομοίως, αν αισθάνεστε πόνο χαμηλά στη μέση, αυτό σημαίνει ότι η μόλυνση έχει μεταβεί στα νεφρά, προκαλώντας όχι πολύ έντονο πόνο στη μέση και στα πλευρά. Αν συμβεί αυτό, η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, και πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας. Άλλα συμπτώματα ότι η μόλυνση έχει προχωρήσει στα πλευρά είναι το τρέμουλο, ο υψηλός πυρετός, η ναυτία και ο εμετός.

Αίμα στα ούρα

Η παρουσία αίματος στα ούρα είναι πάντα ανησυχητικό σημάδι. Συμβαίνει συνήθως λόγω εκροής ερυθρών αιμοσφαιρίων από τα νεφρά ή από άλλο μέρος του ουρικού συστήματος, και πολλές φορές είναι σύμπτωμα ουρολοίμωξης.

Δύσοσμα ούρα

Αν τα ούρα σας μυρίζουν άσχημα, αν υπάρχει έντονη μυρωδιά αμμωνίας, ή αν η μυρωδιά τους σας θυμίζει κάτι γλυκό, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ουρολοίμωξης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο