Μπορεί να ακούγεται ως απίθανο, αλλά είναι αληθινό! Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η συστηματική ατομική υγιεινή περιορίζει τα ποσοστά λοιμώξεων και κρυολογημάτων, ενώ γενικά εξασφαλίζει καλύτερη υγεία σε σχέση με εκείνους, οι οποίοι είναι "αμελείς" και δεν τηρούν τους κανόνες της προσωπικής υγιεινής. Το σίγουρο είναι ότι η καλή υγεία συμβαδίζει με τους καλούς τρόπους υγιεινής και συμπεριφοράς.

Πρόκειται για συνήθειες τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόζουμε όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειας και κυρίως τα παιδιά, των οποίων ο χαρακτήρας και ο κώδικας συμπεριφοράς τους δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η πιστή τήρηση των κανόνων της προσωπικής υγιεινής, για να έχει θετικά αποτελέσματα -ή να αποτρέπει τα αρνητικά- θα πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον μας. Για παράδειγμα, δεν έχει καμία πρακτική ωφέλεια να είναι κάποιος απόλυτα συνεπής με τους κανόνες υγιεινής, τους οποίους όμως δεν τηρεί κανένας άλλος από την οικογένειά του.

Θέλετε ένα παράδειγμα; Αν κάποιος τηρεί με σχολαστικότητα τους κανόνες της υγιεινής, αλλά κατοικεί σε ένα παραμελημένο σπίτι που δεν εφαρμόζονται οι στοιχειώδεις κανόνες καθαρισμού και απολύμανσης, όλη η προσπάθειά του πάει στον ...αέρα αφού το σπίτι είναι εστία μικροβίων, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με συνέπεια και σχολαστικότητα.

Σε ένα σπίτι υπάρχουν παντού μικρόβια: στο μπάνιο, στην κουζίνα, στα υπνοδωμάτια και σε όλες τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται, όπως τα στρώματα, οι συσκευές κ.α. Η συστηματική τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική. Για παράδειγμα, το να πλένουμε τα χέρια μας δεν έχει αποτέλεσμα αν δεν το κάνουμε με συχνότητα και με το σωστό τρόπο. Πάντως, έρευνες έχουν επισημάνει, ότι η τήρηση των κανόνων υγιεινής συναρτάται και με ορισμένους άλλους παράγοντες όπως το φύλο, την ηλικία και την επαγγελματική δραστηριότητα.

Οι πιο συνεπείς με τις σωστές συμπεριφορές υγιεινής είναι οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι τείνουν να συμπεριφέρονται πιο υγιεινά σε σχέση με τους άνδρες και τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας.

Επίσης, οι νοικοκυρές εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα προσωπικής και οικιακής υγιεινής, ενώ φοιτητές και υπάλληλοι γραφείου τα χειρότερα, σε περίπτωση που η συμπεριφορά των ανθρώπων σε θέματα προσωπικής υγιεινής και υγιεινής του σπιτιού, εξαρτάται από παράγοντες όπως : την καθημερινή ρουτίνα, τις προσωπικές ευαισθησίες και τη σχολαστικότητα σε θέματα υγιεινής, το φύλο, την ηλικία, το εισόδημα και την εκπαίδευση. Με απλά λόγια : η καθαριότητα και η περιποίηση των χεριών, των δοντιών, των μαλλιών, των ποδιών και των ρούχων, όχι μόνο σας δίνει υγεία, αλλά βοηθά στο να γίνει η καθημερινότητά σας πιο εύκολη, πιο όμορφη και πιο άνετη.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα