Γράφει η Σεφέρη- Δανιήλ Αναστασία,  Πλαστικός χειρουργός Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Ο λαιμός, το πηγούνι και το οβάλ του προσώπου είναι τα σημεία που ο νόμος της βαρύτητας προδίδει την ηλικία μας, ανεξάρτητα από το φύλο καθενός μας.

Ο λαιμός μάλιστα είναι ίσως το πιο παραμελημένο σημείο της...ομορφιάς μας όπου κάνουμε ένα από τα πλέον συνηθισμένα μας λάθη. Είναι όμως και η περιοχή που έχει το πιο λεπτό, ευαίσθητο δέρμα επάνω στο οποίο ο χρόνος μπορεί να αφήνει πιο έντονα τα σημάδια του.

Μετά το 25ο έτος της ηλικίας μας περίπου, ο ρυθμός του κολλαγόνου και της ελαστίνης γίνεται όλο και πιο αργός, με αποτέλεσμα αυτό να χάνει την σφριγηλότητά του.

Ανεβαίνοντας στο 40ο έτος επέρχεται η χαλάρωση των μυών των βαθύτερων ιστών και τα σημάδια γήρανσης είναι πλέον ορατά σε περίγραμμα, πηγούνι και λαιμό.

Εάν σε νεότερες ηλικίες μάλιστα δεν έχει ασχοληθεί κάποιος καθόλου με την πρόληψη αυτής της "πτώσης" ή έχει υποστεί κάποιες επεμβάσεις που επιτυγχάνουν την χαλάρωση ( όπως παλαιότερα η απλή λιποαναρρόφηση πώγωνος ή το χάσιμο βάρους αρκετών κιλών κ.λ.π) τότε η χαλάρωση του λαιμού επέρχεται γρηγορότερα και είναι ενίοτε εντονότερη.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος υπάρχουν λύσεις πρόληψης, βελτίωσης αλλά και αποκατάστασης. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας στις ημέρες μας πια, ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός βοηθά αναίμακτα και ανώδυνα, επιστρέφοντας άμεσα ο ενδιαφερόμενος στις καθημερινές του υποχρεώσεις.

α) Υπάρχουν θεραπείες που γίνονται με διάφορα μηχανήματα τελευταίας γενιάς ( laser, RF) που όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποδειχθεί σαν όπλα πολύ δυνατά. Laser φωτο ανάπλασης,IPL ,Fractional κ.ο.κ καταπολεμούν τις λεπτές ρυτίδες, τον ανομοιόμορφο τόνο και την χαλάρωση.

Ανάλογα με τη βαρύτητα του κάθε προβλήματος χρειάζονται από 1 έως 5 συνεδρίες τουλάχιστον. Ο ενδιαφερόμενος φορά προστατευτικά γυαλιά. Αναλόγως την συσκευή εφαρμόζεται ή όχι αναισθητική κρέμα. Επίσης παρατηρείται ελαφριά κοκκινίλα η οποία όμως υποχωρεί γρήγορα. Άλλου τύπου μηχανήματα σχηματίζουν μικρή κρούστα για κάποιες ημέρες.

Επιτυγχάνεται άμεσα σύσφιξη της επιδερμίδας, λείανση των ρυτίδων και σταδιακά το δέρμα αποκτά σφριγηλή όψη. Η διαδικασία με τα laser φωτο ανάπλασης και IPL είναι κατάλληλη κυρίως για πρόληψη, δεν τραυματίζουν το δέρμα αλλά διοχετεύουν θερμότητα σε αυτό με στόχο την παραγωγή κολλαγόνου. Τα fractional laser βελτιώνουν αναλόγως την έντασή τους αλλά απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα πιο σκούρα δέρματα.

Οι καινούργιες ραδιοσυχνότητες σβήνουν ρυτίδες και λεπτές γραμμές από το δέρμα βοηθώντας το να ανακτήσει την ελαστικότητά του. Η ενέργεια RF διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου και εξασφαλίζει αισθητή βελτίωση της όψης της επιδερμίδας. Διοχετεύεται η ενέργεια σε βαθύτερες στοιβάδες ανώδυνα και δίχως χρόνο αποθεραπείας. Ίσως παρατηρηθεί ελαφρύ ερύθημα στην περιοχή, που υποχωρεί μέσα σε μερικές ώρες. Οι συνεδρίες συνήθως είναι 3-4, μια ανά εβδομάδα.

Άλλες θεραπείες εφαρμόζονται με ενέσιμα υλικά. Οι γραμμές-ρυτίδες που σχηματίζονται στον λαιμό, διαφέρουν από τις λεπτές και βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο. Μερικές είναι κάθετες και μοιάζουν με κορδόνια και άλλες οριζόντιες ( οι οποίες μπορεί να εμφανίσει μια γυναίκα ακόμα και από τα τριάντα).Στις κάθετες γίνονται ενέσιμα με Botox / Dysport.

Τα "τσιμπηματάκια" είναι μικρά, δίχως ιδιαίτερο πόνο και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να τοποθετηθεί αναισθητική κρέμα πριν την συνεδρία. Δεν επιτρέπεται να γίνει μασάζ στις περιοχές κ.λ.π και σπάνια παρατηρείται μελανιά ή πρήξιμο που υποχωρούν γρήγορα. Οι ρυτίδες λειαίνονται σταδιακά και ίσως χρειαστεί επαναληπτική συνεδρία σε 10 ημέρες περίπου.

Άλλα υλικά ενέσιμα που χρησιμοποιούνται για "γέμισμα" ρυτίδων του λαιμού είναι τα υαλουρονικά ή άλλα fillers. Τα ενεσάκια είναι με ελάχιστο πόνο, χρησιμοποιείται ή όχι η αναισθητική κρέμα μισή έως μια ώρα προ της εφαρμογής τους, το οίδημα που δημιουργείται είναι προσωρινό και ίσως δημιουργείται κάποια μικρή μελανιά που καλύπτεται με make-up. Η βελτίωση είναι άμεση, ενώ το αποτέλεσμα καλυτερεύει ακόμη περισσότερο μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πολλές φορές χρησιμοποιείται μεσοθεραπεία ( αμινοξέα για αναδόμηση, αντιοξειδωτικές βιταμίνες E και C ή και ρετινόλη - βιταμίνη Α) για τις πιο ώριμες επιδερμίδες. Η διαδικασία γίνεται με ειδικό ιατρικό "πιστόλι" ή πολύ ψηλά ειδικά βελονάκια.

Στο λαιμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης η αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP) που προσφέρει σύσφιξη. Η διαδικασία είναι απλή, ξεκινώντας με αιμοληψία και προχωράμε σε επεξεργασία του αίματος. Το τελικό προϊόν είναι ένας ορός πλούσιος σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες, τον οποίο εγχέουμε στα σημεία του λαιμού όπου πρέπει με ένα ειδικό εργαλείο ή με μικρά τσιμπήματα. Όταν ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο, τίποτε επάνω του δεν μαρτυρά ότι έχει προηγηθεί επέμβαση. Βεβαίως η συγκεκριμένη θεραπεία εξατομικεύεται ( προηγούνται κλινική εξέταση, ιστορικό ασθενούς κ.ο.κ).

Άλλη λύση για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης του λαιμού είναι τα νήματα. Υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά που δεν λειτουργούν το ίδιο καλά για όλους και είναι απαραίτητη η σωστή επιλογή από τον πλαστικό χειρουργό και η σωστή εκτίμηση του προβλήματος του ασθενούς. Μόνον έτσι θα υπάρχουν και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Η διαδικασία της τοποθέτησης των νημάτων είναι απλή, ανώδυνη και αναίμακτη. Γίνεται στο ιατρείο και μετά τα τσιμπηματάκια της τοπικής αναισθησίας εισάγονται τα νήματα με βελόνες στην περιοχή, σε σχηματισμό και θέση που γνωρίζει ο έμπειρος πλαστικός.

Τα νήματα παραμένουν μέσα όταν οι βελόνες αφαιρούνται και τους επόμενους μήνες τα υλικά απορροφώνται από τον οργανισμό ( PDOSS κ.λ.π) δημιουργώντας γύρω τους "πλέγμα" ινών κολλαγόνου κάνοντας σύσφιξη.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30'-45'.

Αμέσως μετά τη θεραπεία εμφανίζεται ήπιος ερεθισμός στα σημεία εισόδου των νημάτων, που περνά άμεσα.
Την επόμενη ημέρα επιστρέφουν όλοι στις δραστηριότητές τους. Η βελτίωση είναι άμεση κατά 20-30% ενώ το μέγιστο αποτέλεσμα παρατηρείται στους 3 μήνες, ένα χρόνο έως και 16 μήνες. Το αποτέλεσμα διαρκεί έως και δύο χρόνια.
Μπορούμε σε άλλο χρόνο να τοποθετήσουμε και άλλα νήματα.

Πολλές φορές για καλύτερα αποτελέσματα και συνεχείς βελτιώσεις γίνονται συνδυασμοί εφαρμογών.
Σημαντικό είναι πως πλέον υπάρχουν λύσεις πρόληψης μα και θεραπείας για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης της περιοχής του λαιμού δίχως επίπονες διαδικασίες και αποχή από τις δραστηριότητές μας!

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα