Αναστάσιος Τσεκούρας, Πλαστικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής ΛΗΤΩ

 

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός αφήνουν έντονα τα σημάδια τους στην περιοχή της κοιλιάς, πολλές φορές με αντιαισθητικό τρόπο. Την απάντηση σε αυτό το ζήτημα δίνει η κοιλιοπλαστική, η οποία πλέον, με μια νέα πρωτοποριακή τεχνική, υπόσχεται και μια εντελώς νέα, αθλητική εμφάνιση. Πώς γίνεται, αυτό, και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Η εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός παιδιού είναι ολοκλήρωση για μια γυναίκα. Στην εγκυμοσύνη, όμως, όπως είναι λογικό, το δέρμα της κοιλιάς υποβάλλεται σε πολύ μεγάλη διάταση. Οι ορθοί κοιλιακοί μύες από κατακόρυφοι και παράλληλοι μεταξύ τους, υπό τη δράση της αυξανόμενης ενδοκοιλιακής πίεσης απομακρύνονται από τη μέση γραμμή. Στην περιοχή της κοιλιάς παραμένει συνήθως περίσσεια λίπους - δέρματος και αλλαγή στο σχήμα του ομφαλού. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των αλλαγών μαζί, οδηγεί στην εμφάνιση της «κρεμάμενης κοιλίας». Ωστόσο, μια γυναίκα που γίνεται μητέρα, δεν παύει να είναι γυναίκα και να εξακολουθεί να θέλει να διατηρήσει την αθλητική της εμφάνιση.

Πώς μπορεί να αποκατασταθεί αυτή η εικόνα με την κοιλιοπλαστική;

Η κοιλιοπλαστική είναι η επέμβαση που αφαιρεί την περίσσεια δέρματος και λίπους και υπόσχεται επίπεδη κοιλιά.

Τι γίνεται, όμως, όταν θέλουμε ταυτόχρονα να δώσουμε και την όψη σμιλεμένων κοιλιακών; Σήμερα αυτό πραγματοποιείται με την πρωτοποριακή τεχνική που ονομάζεται κοιλιοπλαστική υψηλής ευκρίνειας (high definition abdominoplasty) και έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες μεθόδους κοιλιοπλαστικής με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Με τη νέα τεχνική, κατά τη διάρκεια της κοιλιοπλαστικής μπορούμε καθηλώνοντας και επανατοποθετώντας το κοιλιακό τοίχωμα στο μπροστινό μέρος της θήκης των ορθών κοιλιακών μυών με ειδικά ράμματα (Progressive Tension Sutures-PTS) να δώσουμε στην κοιλιακή χώρα την εικόνα μιας εμφανώς γυμνασμένης όψης.

Ακόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η τομή γίνεται πιο χαμηλά, στην περιοχή του εφηβαίου, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολα ορατή. Εάν συνδυαστεί με λιπογλυπτική στην περιοχή, συμβάλλει και στη διαμόρφωση ενός λεπτότερου περιγράμματος της μέσης.

Σε ποιους μπορεί να εφαρμοστεί;

Η κοιλιοπλαστική υψηλής ευκρίνειας μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο στις γυναίκες μετά τον τοκετό, αλλά και σε όσους έχουν υποστεί χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος έπειτα από μαζική απώλεια βάρους, αλλά και σε όσους θέλουν να απολαύσουν μια όμορφη και καλογυμνασμένη εικόνα του εαυτού τους χωρίς την ταλαιπωρία δίαιτας και γυμναστικής.

Επομένως, η κοιλιοπλαστική με αθλητική εμφάνιση περιλαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα των κλασικών μεθόδων κοιλιοπλαστικής και επιπλέον συμβάλλει στη δημιουργία μιας τέλειας τρισδιάστατης σιλουέτας με καλλίγραμμους κοιλιακούς (six-packs).

Ποια είναι η διαδικασία;

Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένη κλινική με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία, αφού προηγηθεί ο κατάλληλος προεγχειρητικός έλεγχος. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 2-2,5 ώρες και χρειάζονται δύο εβδομάδες για να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Τι ακολουθεί μετά την επέμβαση;

Για τις πρώτες 3-4 μετεγχειρητικές ημέρες μπορεί να υπάρχει κάποιου βαθμού δυσφορία, η οποία όμως μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με χρήση παυσίπονων. Θα χρειαστεί να φοράτε για λίγες ημέρες έναν υποστηρικτικό κορσέ. Να σημειωθεί ότι η τομή γίνεται αρκετά χαμηλά στην κοιλιά, ώστε να κρύβεται εντελώς στο εσώρουχο ή το μαγιό.

Ποια είναι η συμβολή της κοιλιοπλαστικής στην αντιμετώπιση των ραγάδων;

Στη κοιλιοπλαστική οι ραγάδες που βρίσκονται από τον ομφαλό μέχρι την ηβική σύμφυση, αφαιρούνται εφόσον αφαιρείται το δέρμα, και εξαφανίζονται. Οι ραγάδες που βρίσκονται από τον ομφαλό και πάνω ή στο πλάγιο της κοιλιάς, δεν αφαιρούνται. Όμως, λόγω της τάσης που υφίσταται το δέρμα, βελτιώνονται στην όψη.

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένει μια γυναίκα μετά τον τοκετό για να προχωρήσει σε μια τέτοια επέμβαση;

Η κοιλιοπλαστική πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 6 μήνες μετά τον τοκετό, ώστε το σώμα της γυναίκας να έχει επανέλθει από μόνο του σε κάποιο βαθμό και να έχει φανεί αν έχει μείνει πράγματι πρόβλημα χαλάρωσης στο δέρμα. Δεν πρέπει να γίνει εφόσον υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσει άλλη εγκυμοσύνη σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Πότε βλέπουμε το τελικό αποτέλεσμα;

Τα αποτελέσματα είναι ορατά αμέσως μετά την επέμβαση, αλλά γίνονται πιο θεαματικά τους επόμενους μήνες. Μέσα σε λίγους μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση το αποτέλεσμα μιας σφιχτής και επίπεδης κοιλιάς θα είναι μόνιμα ορατό, εφόσον δεν υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις βάρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο