Τι ‘κρύβει’ ένα δώρο; Ποια είναι η σημασία του και πώς μπορείτε να το κάνετε ξεχωριστό; Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία για όλους μας να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική αξία ενός δώρου (είτε το προσφέρουμε είτε το δεχόμαστε), η οποία δεν έγκειται στην τιμή του αλλά στη διάθεση και τα συναισθήματα που το συνοδεύουν.

Η βίωση της προσφοράς ενός δώρου

Η προσφορά ενός δώρου συνιστά μια δημιουργική διαδικασία διαντίδρασης και συναισθηματικής επικοινωνίας. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εκφράσουμε συναισθήματα (αγάπη, φιλία, τρυφερότητα, ενδιαφέρον, θαυμασμό, αφοσίωση ή ακόμα και τη συγνώμη μας) αλλά και για να ενισχύσουμε συναισθήματα, τόσο τα δικά μας για τον παραλήπτη, όσο και του παραλήπτη για εμάς.

Η χειρονομία αυτή μας δίνει πολλές φορές τη δυνατότητα να μεταφέρουμε μηνύματα που δυσκολευόμαστε ή δεν επιθυμούμε να εκφράσουμε λεκτικά : σε αυτές τις περιπτώσεις αφήνουμε το δώρο να ‘μιλήσει’ για εμάς, λειτουργώντας υποκατάστατα ή συμπληρωματικά της λεκτικής μας επικοινωνίας.

Η προσφορά ενός δώρου εμπεριέχει μια δυναμική που μπορεί να προκαλέσει αμοιβαία ευχαρίστηση : όση χαρά, ενθουσιασμό, ευτυχία, αισιοδοξία μπορεί να δώσει στον παραλήπτη, άλλη τόση ικανοποίηση μπορεί να προσφέρει στον δωρητή για τα θετικά συναισθήματα που δημιούργησε το δώρο του.

Επομένως, η ανταλλαγή δώρων ελευθερώνει συναισθήματα, ενδυναμώνει και ‘αναζωογονεί’ τις σχέσεις μας με τα άτομα που είναι σημαντικά για εμάς : συντελεί στη βίωση ευχάριστων στιγμών, στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης, στην ενίσχυση των δεσμών μας με τους άλλους και στη δημιουργία όμορφων αναμνήσεων.

Μπορεί, παράλληλα, και να ‘ξυπνήσει’ αναμνήσεις, συμβάλλοντας στην αναβίωση ευχάριστων στιγμών του παρελθόντος και στην αποκατάσταση ή αναθέρμανση σχέσεων που είχαν διακοπεί για διάφορους λόγους στο πέρασμα του χρόνου (είτε λόγω παρεξηγήσεων, είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω κάποιας άτυχης στιγμής).

Το δώρο, επιπρόσθετα, αποτελεί ένα στοιχείο έκφρασης και προβολής της προσωπικότητας και του εαυτού μας : ‘ τα αντικείμενα δεν είναι ποτέ πλήρως διαχωρισμένα από τους ανθρώπους που τα ανταλλάσσουν’, έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανθρωπολόγος και κοινωνιολόγος Μαρσέλ Μως ( Essai sur le don, 1924, Πραγματεία για το δώρο).

Η προσφορά ενός δώρου μας δίνει, επίσης, την ευκαιρία να αποκτήσουμε μια πιο θετική αντίληψη για τον ίδιο μας τον εαυτό : η ικανοποίηση του παραλήπτη μας κάνει να αισθανόμαστε χρήσιμοι, δημιουργικοί, αποτελεσματικοί και λειτουργεί ως ‘επιβράβευση’, η οποία ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτό-αξία μας.

Επιλέξτε ‘έξυπνα’ δώρα

Δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλά χρήματα για να χαρακτηριστεί ‘επιτυχημένο’ το δώρο μας. Εξάλλου, το να χαρίσουμε σε κάποιον ένα πολύ ακριβό δώρο θα μπορούσε να έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά : να λειτουργήσει, δηλαδή, αγχωτικά, πιεστικά ή ανασταλτικά για τον παραλήπτη, ο οποίος θα μπορούσε να το εκλάβει ως μέσο εντυπωσιασμού, επίδειξη δύναμης ή κίνηση δημιουργίας υποχρέωσης απέναντί μας.

Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να αποδειχτούν σημαντικότερης αξίας από τη χρηματική για τον παραλήπτη του δώρου μας :

  • Η σκέψη, η έρευνα και ο χρόνος που θα διαθέσουμε για να αναζητήσουμε το δώρο που θα ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του.
  • Το να συνυπολογίσουμε στη διαδικασία επιλογής του δώρου τις συνήθειές του, τον τρόπο ζωής του, την προσωπικότητά του, τις προτιμήσεις του, προκειμένου ο παραλήπτης να νιώσει ότι η σχέση του μαζί μας είναι ξεχωριστή.
  • Το γεγονός ότι απλά και μόνο τον σκεφτήκαμε και τον συμπεριλάβαμε στα σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας, ότι νοιαζόμαστε γι’ αυτόν.
  • Η διάρκεια του δώρου μας στο χρόνο, που του προσδίδει συναισθηματική αξία (π.χ. τα οικογενειακά κειμήλια).
  • Η προσθήκη στο δώρο στοιχείων και από τη δική μας προσωπικότητα είναι ένας σίγουρος τρόπος για να κάνουμε το δώρο μας να μείνει αξέχαστο στον παραλήπτη.
  • Το να πρωτοτυπήσουμε, αξιοποιώντας ένα ταλέντο ή μια ικανότητά μας για να δημιουργήσουμε μόνοι μας το δώρο μας : το να κατασκευάσουμε ένα κόσμημα, να φτιάξουμε με τα χέρια μας ένα πλεκτό ρούχο, να ετοιμάσουμε ένα ιδιαίτερο γλυκό, είναι κινήσεις που όχι μόνο μπορούν να προκαλέσουν στον παραλήπτη μεγαλύτερη συγκίνηση απ’ ό,τι ένα αγορασμένο δώρο, αλλά βοηθούν κι εμάς να καλλιεργήσουμε τη φαντασία και την έμπνευσή μας.
  • Το περιτύλιγμα και ο τρόπος με τον οποίο θα προσφέρουμε το δώρο (π.χ. προσκαλώντας τον σε μια ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα, επιλέγοντας την κατάλληλη χρονική στιγμή ή κάνοντάς του έκπληξη) αναδεικνύουν το σεβασμό και την εκτίμησή μας για τον παραλήπτη, αλλά και τη μοναδικότητα του δώρου μας.
  • Η παρουσία συνοδευτικής κάρτας, μια λεπτομέρεια που συχνά υποτιμούμε αλλά είναι σημαντική για να αποκτήσει ταυτότητα το δώρο μας.
  • Την ταυτότητα του δώρου την ενισχύει και η φυσική μας παρουσία στην προσφορά του (είναι για παράδειγμα προτιμότερο να παρευρεθούμε – όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες -σε μια σημαντική προσωπική στιγμή του παραλήπτη δίνοντάς του το δώρο, να προσφέρουμε οι ίδιοι μια ανθοδέσμη ή ένα κουτί γλυκά παρά να τα στείλουμε απρόσωπα μέσω ενός καταστήματος).

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γενναιοδωρία είναι μια αρετή που δε συνδέεται απαραίτητα με την υψηλή οικονομική κατάστασή μας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις σχέσεις μας δεν προέρχεται από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αλλά από τη ‘φτώχεια’ συναισθημάτων.

Ας μην επιτρέψουμε, επομένως, στην έλλειψη χρημάτων να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας για την προσφορά δώρων στους αγαπημένους μας, αφού, καλλιεργώντας τη συναισθηματική μας γενναιοδωρία, μπορούμε όλοι μας να βιώσουμε τη δημιουργική αλληλεπίδραση με τους άλλους που δίνει αυτή η διαδικασία.

Κλείστε το δώρο σας σε ένα στολισμένο πακέτο, συνοδέψτε το με τη θετική σας ενέργεια και τα συναισθήματά σας και αφήστε το να δράσει ‘ευεργετικά’ στις σχέσεις σας!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο