Προβλήματα ύπνου

Η κατάθλιψη είναι ψυχική νόσος αλλά μπορεί να επηρεάσει και το σώμα. Τα προβλήματα ύπνου, για παράδειγμα, μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης. Η δυσκολία να αποκοιμηθεί ή να παραμείνει κάποιος κοιμώμενος είναι συνήθης σε ανθρώπους με κατάθλιψή. Ωστόσο ορισμένοι μπορεί να κοιμούνται πολύ.

Πόνος στο θώρακα

Ο πόνος το θώρακα μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων καρδιάς, πνεύμονα, στομάχου ή άλλο. Δείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο ορισμένες φορές μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης. Υπάρχει επίσης σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καρδιακής νόσου. Η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Επίσης, άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Κούραση

Αν νιώθετε τόσο κουρασμένοι που δεν έχετε ενέργεια για καθημερινές ασχολίες-ακόμα και όταν κοιμάστε ή αναπαύεστε πολύ- μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης. Η κατάθλιψη και η κούραση τροφοδοτούν η μια την άλλη. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα, άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ανεξήγητη κούραση και άνθρωποι με κούραση έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη σε συνδυασμό με την κούραση δείχνουν χειρότερες και τις δυο παθήσεις.

Πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις

Ο πόνος και η κατάθλιψη συνδέονται στενά. Η ζωή με συνεχή πόνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Η κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε πόνο επειδή οι δυο παθήσεις μοιράζονται χημικούς διαβιβαστές στον εγκέφαλο. ‘Ανθρωποι με κατάθλιψη έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συνεχή πόνο.

Πεπτικά προβλήματα

Ο εγκέφαλος και το πεπτικό μας σύστημα συνδέονται στενά. Για αυτό πολλοί άνθρωποι πονούν στο στομάχι ή εμφανίζουν ναυτία όταν έχουν στρες ή ανησυχούν. Η κατάθλιψη μπορεί να ‘’τρυπώσει’’ στο πεπτικό προκαλώντας συμπτώματα ναυτίας, δυσπεψίας, διάρροιας ή δυσκοιλιότητας.

Πονοκέφαλοι

Άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά παρουσιάζουν πονοκεφάλους. Μια έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι με μείζονα κατάθλιψη έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανίες και άνθρωποι με ημικρανίες έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Αλλαγή στην όρεξη ή το βάρος

Ορισμένοι άνθρωποι χάνουν την όρεξή τους όταν αισθάνονται θλίψη. ‘Αλλοι δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αύξηση ή απώλεια βάρους και στη δεύτερη περίπτωση έλλειψη ενέργειας. Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με διατροφικές διαταραχές. Στις γυναίκες η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και ανορεξίας ή βουλιμίας είναι ισχυρή.

Πόνος στη μέση

Ο συνεχής πόνος στη μέση μπορεί να συμβάλλει στην κατάθλιψη. Ωστόσο, η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στη μέση, επίσης. Άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν έντονο πόνο στη μέση ή το λαιμό.

Ευερεθιστότητα και ανησυχία

Η ευερεθιστότητα και η ανησυχία μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα ύπνου ή άλλα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο κατάχρησης αλκοόλ ή ουσιών, που επίσης συμβάλλουν σε ευερεθιστότητα και ανησυχία.

Σεξουαλικά προβλήματα

Αν έχετε κατάθλιψη μπορεί να χάσετε το ενδιαφέρον σας για το σεξ. Η σοβαρή κατάθλιψη, κυρίως, μπορεί να έχει επίδραση στη σεξουαλική ζωή.
Άνθρωποι με κατάθλιψη είναι περισσότερο πιθανό να χρησιμοποιούν αλκοόλ και φάρμακα τα οποία μπορούν να μειώσουν τη λίμπιντο.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια