Υπάρχουν αρκετές τεχνικές χαλάρωσης για να αδειάσουμε το κεφάλι μας και να καταπολεμήσουμε το στρες. Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι όλες κατάλληλες για κάθε περίσταση. Άρα, πρέπει να γνωρίζουμε αρκετές και να ξέρουμε πότε να εφαρμόσουμε την κάθε μία.

Όταν σπάσουμε κάτι

Αν κάτι πέσει από τα χέρια μας, ή αν σπρώξουμε κατά λάθος ένα αντικείμενο και σπάσει, κρατάμε τα ουρλιαχτά μέσα μας και υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας αυτή τη μικρή (αλλά πολύ υποτιμημένη) αλήθεια: Τίποτα δεν είναι αιώνιο. Αν αποδεχτούμε ότι όλα τα πράγματα κάποια στιγμή τελειώνουν, θα αντιδρούμε πιο άνετα.

Όταν καυγαδίσουμε με ένα αγαπημένο πρόσωπο

Ναι, οι καυγάδες είναι δυσάρεστοι και ίσως το πρώτο μας συναίσθημα είναι να γκρινιάξουμε ή – στην χειρότερη περίπτωση – να πιάσουμε ένα μπουκάλι αλκοόλ για να μας χαλαρώσει. Άσχετα από το ποιος (πιστεύουμε ότι) φταίει, είναι καλό να ζητήσουμε συγγνώμη. Μπορεί να νιώθουμε πως η συμπεριφορά μας δεν ήταν λάθος, αλλά θα έχουμε τη συνείδησή μας καθαρή, και θα βοηθήσουμε και το άλλο άτομο να έχει ένα λιγότερο θέμα στο κεφάλι του ενώ βρίσκουμε λύση για το πρόβλημα.

Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε

Πολλές φορές στη ζωή μας δεν θα πάρουμε αυτό που θέλουμε, ακόμα και αν προσπαθήσαμε πολύ. Αντί να αρχίσουμε να νιώθουμε ενοχές ή οργή απέναντι σε ό,τι ή όποιον νιώθουμε πως μας αδίκησε, μπορούμε να θυμηθούμε ότι οι αποτυχίες είναι εξίσου σημαντικό κομμάτι της ζωής. Μάλιστα, είναι αναγκαίες για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και να συνεχίσουμε ακάθεκτοι να παλεύουμε για αυτούς.

Όταν αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο άνθρωπο

Όλοι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους με τους οποίους απλά δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Αντί να νιώσουμε αμήχανα, ή να ξεσπάσουμε πάνω τους, απλά… απομακρυνόμαστε με ψυχραιμία και πάμε να κάνουμε κάτι άσχετο, ή πιο παραγωγικό. Όχι μόνο αποφεύγουμε έναν πιθανό καυγά, αλλά δίνουμε και πολύ ξεκάθαρα το μήνυμα ότι δεν θέλουμε να μπλέκουμε σε διαμάχες χωρίς λόγο—κάτι που ελπίζουμε πως οι περισσότεροι θα σεβαστούν.

Όταν νιώθουμε ανήσυχοι

Κάποιες μέρες θα νιώθουμε ανησυχία, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Αυτή η ανησυχία που έρχεται από το πουθενά μπορεί να μας χαλάσει ολόκληρη τη μέρα, και να μας επηρεάσει πολύ άσχημα. Ένας εκπληκτικός τρόπος για να ανεβάσουμε αμέσως τη διάθεσή μας; Λίγη γυμναστική. Βάζουμε στα ακουστικά δυναμική, χαρούμενη μουσική, και βγαίνουμε για χαλαρό τρέξιμο.

Όταν ο υπολογιστής μας χαλάει

Δεν θα το ευχόμασταν αυτή τη στιγμή ούτε στο χειρότερο εχθρό μας, μιας και ξέρουμε ότι λίγα πράγματα μπορούν στιγμιαία να προκαλέσουν τόσο πανικό. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ δυσάρεστη στιγμή, πρέπει να σκεφτόμαστε προληπτικά: κάθε μέρα, αποθηκεύουμε όλη τη δουλειά μας, και προσπαθούμε να κρατάμε αντίγραφα ασφαλείας σε εξωτερικό σκληρό δίσκο. Αυτό θα μας ηρεμήσει σημαντικά, αν ποτέ ο υπολογιστής μας σταματήσει να λειτουργεί.

Όταν χάνουμε κάτι

Πολλά συναισθήματα μπορούν να προκύψουν από τη διαπίστωση ότι έχουμε χάσει κάτι. Ανησυχία, οργή, πανικός—τότε είναι πραγματικά η κατάλληλη στιγμή για μερικές βαθιές αναπνοές, ώστε να μπορούμε με πιο καθαρό μυαλό να θυμηθούμε αν το αφήσαμε κάπου ή τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που ήταν σημαντικό (για παράδειγμα, το πορτοφόλι μας).

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]