Η οικονομική κρίση δεν προκαλεί μόνον προβλήματα στις επιχειρήσεις και στις τσέπες των καταναλωτών. Τα χρέη, η ανεργία, τα αυξανόμενα έξοδα και ο φόβος της απόλυσης προκαλούν σημαντικά προβλήματα και στην υγεία των ανθρώπων. Οι ειδικοί προχωρούν τελευταία ολοένα και συχνότερα στη διάγνωση Recession Depression, δηλαδή η κατάθλιψη της ύφεσης.

Η διάγνωση: Recession Depression, δηλαδή η κατάθλιψη της ύφεσης που πλήττει ολοένα και περισσότερους, έχει συγκεκριμένες αιτίες και αποτελέσματα στην υγεία, καθώς ο οργανισμός αντιδρά όπως σε κάθε απειλή: έκρηξη αδρεναλίνης, υψηλή πίεση, ενώ και το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατεί να αντεπεξέλθει.

Και φυσικά, η ανεργία, ο φόβος της απόλυσης, τα αυξημένα έξοδα, είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους που οδηγούν σε αυξημένο στρες. Από εκεί και πέρα αρχίζει ένας φαύλος κύκλος, καθώς το στρες επηρεάζει την καθημερινότητα.

Η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή ακολουθούν. Και αργά ή γρήγορα αρχίζουν να εμφανίζονται τα συνήθη συμπτώματα: ημικρανίες, στομαχικά προβλήματα, κατάθλιψη, φόβος, αυξημένη πίεση, αϋπνίες και πληγές που επουλώνονται αργά. Και αμέσως μετά έρχονται τα σοβαρότερα, καθώς όλες αυτές οι στρεσογόνες καταστάσεις λειτουργούν σαν "λίπασμα" για την υπέρταση, τον διαβήτη και άλλες σοβαρότερες ασθένειες. Κοντολογίς, αρρωσταίνουμε πιο εύκολα, είμαστε αποδυναμωμένοι και μας πιάνει πανικός.

Οι συμβουλές των ειδικών; περισσότερη γυμναστική και υγιεινή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε περιόδους οικονομικής κρίσης…

Πολλοί επιστήμονες προχωρούν σε παραλληλισμό της σημερινής κατάστασης με εκείνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 1920. Την εποχή εκείνη οι επιστήμονες είχαν βάλει στο μικροσκόπιο τη σχέση της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών για τους καταναλωτές στην ανθρώπινη υγεία.

Τα συμπεράσματά τους δεν διαφέρουν πολύ από τα σημερινά. : «Τότε είχε καταγραφεί ένα κύμα στρες, περισσότεροι με καρδιακές και ψυχοσωματικές παθήσεις, αλλά και περισσότερες αυτοκτονίες», λένε οι ειδικοί. Ανάλογα ευρήματα υπάρχουν και σήμερα σε όλες τις χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση και φυσικά στην Ελλάδα η επιδείνωση των σχετικών δεικτών είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω τόσο της έντασης όσο και της διάρκειας της οικονομικής κρίσης.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης