Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που έχει γίνει, δυστυχώς, εξαιρετικά κοινή. Και, όπως κάθε ασθένεια, αξίζει να στηρίζουμε τους ασθενείς και να ενημερωνόμαστε για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Η κατάθλιψη κάνει τους ασθενείς να απομονώνονται, άρα ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο θα είναι ένα βήμα στο να γίνουν καλύτερα.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως;

Μπορούμε να είμαστε δίπλα τους

Πολλές φορές, τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη δεν θέλουν να επιβαρύνουν άλλους ανθρώπους με τον πόνο τους. Σταθείτε δίπλα τους και δείξτε τους, ακόμα και με μικρές πράξεις, ότι βρίσκεστε εκεί, όχι για να τους “κάνετε καλά”, αλλά για να τους συμπαρασταθείτε.

Μπορούμε να μιλήσουμε μαζί τους

Δεν είναι και η πιο εύκολη κουβέντα, αλλά μια ανοιχτή κουβέντα για την κατάθλιψη και τις σκέψεις του ασθενή με ένα κοντινό του άτομο που του εμπνέει ασφάλεια, μπορεί να είναι το ξεκίνημα για τις καλύτερες μέρες.

Μπορούμε να τους καλέσουμε έξω

...ή στο σπίτι μας, αν νιώθουν πιο άνετα. Οι ασθενείς με κατάθλιψη έχουν την τάση να απομονώνονται, και το να τους προσκαλέσετε κάπου θα δείξει ότι νοιάζεστε για αυτούς. Να σημειώσουμε, όμως, πως το αλκοόλ δεν είναι καλή ιδέα, καθώς έχει καταθλιπτική δράση.

Μπορούμε να κάνουμε γυμναστική μαζί

Ναι, λογικά δεν θα έχουν όρεξη να κάνουν γυμναστική, αλλά ξεκινήστε απλά. Βγείτε για έναν περίπατο, αν είναι δύσκολη μέρα. Η γυμναστική βοηθά σε πολύ μεγάλο βαθμό με τα συμπτώματα της κατάθλιψης, άρα θα ήταν καλό να πείσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να σας ακολουθήσει.

Μπορούμε να του μαγειρέψουμε

Εκτός του ότι λογικά δεν θα έχει την παραμικρή όρεξη να μαγειρέψει, η κατάθλιψη προκαλεί όρεξη για υδατάνθρακες. Φτιάξτε ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα για το αγαπημένο σας πρόσωπο και πηγαίνετε να φάτε μαζί του. Θα εκτιμήσει την χειρονομία—και το σωστό φαγητό.

Μπορούμε να διασκεδάσουμε μαζί του

Οτιδήποτε μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή, από το να σκέφτεται άσχημα πράγματα είναι καλό. Από το να πάτε σε μια συναυλία ή στον κινηματογράφο, μέχρι το να καθήσετε μέσα και να παίξετε video games, το να περάσετε χρόνο μαζί του, που θα αφήσει το μυαλό του να αναπνεύσει είναι, μερικές φορές, το πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζεται κάποιος.