Η ζωή με την κατάθλιψη είναι δύσκολη, ανεξάρτητα από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Μερικές φορές, μόνο η κίνηση του να πας από το κρεβάτι στο μπάνιο μπορεί να φανεί τεράστιο και σημαντικό εμπόδιο, σε σημείο που να μην καταλαβαίνεις πώς τα καταφέρνουν οι υπόλοιποι.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να καταφέρετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι την ώρα που χτυπάει το ξυπνητήρι.

Δημιουργήστε μια πρωινή ρουτίνα που σας ελκύει

Πολλοί άνθρωποι κολλάνε σε μια ρουτίνα η οποία είναι να σέρνονται, από το κρεβάτι μέχρι να φτάσουν στη δουλειά ... και αυτό ήταν. Έχουμε λίγο χρόνο για πρωινό στη ρουτίνα μας. Και εμείς απλά προσπαθούμε να βγούμε από την εξώπορτα.

Αλλά αν δημιουργήσετε μια πρωινή ρουτίνα που χαίρεστε να ξεκινήσετε, μπορεί να έχετε διαφορετική προοπτική για την αρχή της ημέρας σας.

Ξεκινήστε αργά: Καθίστε

Ξεκινήστε με τα βασικά: Απλά προσπαθήστε να καθίσετε. Σπρώξτε τα μαξιλάρια μακριά, και ίσως να έχετε ένα επιπλέον μαξιλάρι ακουμπισμένο κοντά για να δώσετε ώθηση.

Μερικές φορές, μόνο η κίνηση του να σηκωθείτε, μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε και να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Τι έχετε για πρωινό; Αρχίστε να σκέφτεστε φαγητά

Η σκέψη για φαγητό ή για το πρώτο σας φλιτζάνι καφέ μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο κίνητρο. Εάν το στομάχι σας αρχίζει να γκρινιάζει αρκετά, ενώ αναγκάζετε τον εαυτό σας να σκέφτεται τα αυγά, το μπέικον και το γαλλικό τοστ, θα είναι πιο πιθανό να υποκινήσετε τον εαυτό σας.

Αυτό όμως δεν λειτουργεί πάντα, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε απώλεια της όρεξης από την κατάθλιψη. Ακόμα, αν φάτε κάτι το πρωί - ακόμα και αν είναι μόνο μια φέτα ψωμιού - θα σας βοηθήσει να ξυπνήσετε.

Επιπλέον, εάν παίρνετε φάρμακα το πρωί, είναι συνήθως απαραίτητο να έχετε βάλει κάτι στο στομάχι σας.

Μην αγνοείτε τα κλασικά - δοκιμάστε ένα ξυπνητήρι

Πηγαίνετε πίσω στα κλασικά. Ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι - ή μια ολόκληρη στρατιά ενοχλητικών συναγερμών - και βάλτε το τηλέφωνο ή το ρολόι, που έχετε ρυθμίσει, μακριά.

Θα πρέπει να σηκωθείτε για να το κλείσετε. Παρόλο που είναι εύκολο να πέσετε ξανά στο κρεβάτι, αν έχετε πολλά ξυπνητήρια, από την τρίτη πιθανότατα θα σηκωθείτε.

Εστιάστε στο τι είναι γύρω σας

Το χαρτί και τα στυλό μπορεί να φαίνεται παλιομοδίτικη σκέψη, αλλά η επιρροή τους σίγουρα δεν είναι. Σκεφτείτε να γράψετε κάτι για το οποίο είστε ευγνώμονες κάθε μέρα. Ή καλύτερα, να το κάνετε αυτό το βράδυ και να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε το πρωί. Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας τα θετικά στη ζωή σας μπορεί να ξεκινήσει την ημέρα σας λίγο καλύτερα.

Μια άλλη επιλογή είναι να εστιάσετε στα κατοικίδια ζώα σας, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν πολλά οφέλη. Μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο κίνητρο για να ξυπνήσετε το πρωί, είτε πρόκειται για τη διατροφή τους, τη βόλτα τους ή την αγκαλιά μαζί τους.

Η δαπάνη μόλις λίγων λεπτών  στο κατοικίδιο που αγαπάτε άνευ όρων μπορεί να έχει μια συντριπτική θετική επίδραση στη διάθεσή σας.

Κινητοποιηθείτε μέσω της ρουτίνας

Μην βιάζεστε να σηκωθείτε και να ετοιμαστείτε ώστε να απολαύσετε όλη την ευχαρίστηση από το πρωί. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε άλλες μορφές κινήτρων για να σηκωθείτε, όπως το τηλέφωνό σας.

Αφήστε τον εαυτό σας να ελέγξει το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο ή να παρακολουθήσει ένα χαριτωμένο βίντεο για ζώα για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Απλά για να εξασφαλίσετε ότι δεν μένετε με το τηλέφωνό σας όλο το πρωί στο κρεβάτι, ορίστε ένα χρονοδιακόπτη, περίπου στα 15 λεπτά. Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε το τηλέφωνό σας μακριά, ώστε να πρέπει να σηκωθείτε για να το χρησιμοποιήσετε.

Θυμηθείτε: δώστε στον εαυτό σας χρόνο να δημιουργήσετε μια ρουτίνα που θα απολαύσετε.

Εάν αρχίσετε να κοιτάτε το πρωί σας με πιο ήπιο και θετικό τρόπο, ίσως το ξύπνημα να γίνει μια τελετουργία που αγαπάτε.

Ιδέες για διάφορες καθημερινές ευχάριστες συνήθειες

-Φτιάξτε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι και καθίστε έξω για ακόμη 10 λεπτά.

-Κάντε μερικές απαλές εκτάσεις γιόγκα.

-Χρησιμοποιήστε ένα πρωινό διαλογισμό για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με πιο ήσυχο και προσεγμένο τρόπο.

-Φάτε το πρωινό σας ενώ ακούτε μουσική που σας κάνει να αισθάνεστε πιο θετικοί, ξύπνιοι ή ήρεμοι.

-Μάθετε να απολαμβάνετε την πρωινή αυτοφροντίδα σας. Είναι μόνο ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε να διαχειριστείτε την κατάθλιψή σας και να αρχίσετε την ημέρα σας.

Πάρτε λίγο φως ακόμη: Φωτοθεραπεία

Όλοι είναι διαφορετικοί. Για κάποιους ανθρώπους υπάρχει μία θεραπεία που μπορεί να λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό, λέγεται φωτοθεραπεία.

Η θεραπεία φωτεινού φωτός (γνωστή και ως θεραπεία λευκού φωτός) συνιστάται συχνά σε άτομα με μεγάλη καταθλιπτική διαταραχή με εποχιακή μορφή (γνωστή και ως SAD) ή διαταραχές του ύπνου.

Περισσότερη έρευνα χρειάζεται ακόμα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη και να έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Οι ψυχολόγοι, και μερικοί άλλοι ειδικοί που υπάρχουν, συνιστούν επίσης αυτά τα φώτα για άτομα με άλλα είδη μη εποχικής κατάθλιψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο