Τα συνήθη συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να κάνουν την εργασία και την καθημερινότητα σχεδόν ανυπόφορες. Η κατάθλιψη μπορεί να αλλάξει τη θεώρηση που έχει κάποιος για τον κόσμο, κάνοντας τα πάντα να μοιάζουν μάταια.

Μπορεί κάποιος να νιώθει μόνος. Τα καλά νέα είναι ότι πολλές αγωγές μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η κατάθλιψη μπορεί επίσης να θεραπευτεί. Ο οδηγός αυτός θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Μπορεί να γνωρίζετε ορισμένα ψυχικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Αίσθημα λύπης, κενού, σύγχυσης ή απελπισίας. Αυτά τα αισθήματα συνοδεύουν κάποιον το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας, καθημερινά.
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε ευχαριστούσαν κάποιον. Μπορεί να μην ενδιαφέρεται για τα χόμπι που αγαπούσε, να μην ευχαριστιέται να βρίσκεται συντροφιά με φίλους και να χάσει το ενδιαφέρον του για το σεξ.
  • Ευερεθιστότητα ή άγχος. Μπορεί ενδεχομένως κάποιος να μην έχει μεγάλη υπομονή και να βρίσκει δύσκολο το να χαλαρώσει.
  • Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων. Η κατάθλιψη μπορεί να δυσκολεύει κάποιον να σκέφτεται καθαρά ή να συγκεντρώνεται. Η λήψη απλής απόφασης μπορεί να μοιάζει πολύ δύσκολη.
  • Αισθήματα ενοχής και αναξιότητας. Τα αισθήματα αυτά πολλές φορές είναι υπερβολικά ή δεν ταιριάζουν με την περίσταση. Μπορεί κάποιος να αισθάνεται ενοχές για θέματα για τα οποία δεν είναι υπεύθυνος ή δεν τα ελέγχει ή να αισθάνεται έντονες ενοχές για ασήμαντα λάθη.
  • Σκέψεις που περιστρέφονται γύρω από το θάνατο και την αυτοκτονία. Τα είδη των σκέψεων ποικίλλουν. Ορισμένοι άνθρωποι σκέφτονται να είχαν πεθάνει αισθανόμενοι ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος χωρίς αυτούς. Άλλοι καταστρώνουν λεπτομερή σχέδια για να βλάψουν τον εαυτό τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας