Το να προσπαθεί κάποιος να προσφέρει βοήθεια σε αγαπημένο πρόσωπο που πάσχει από κατάθλιψη είναι δύσκολο. Μπορεί να μην γνωρίζει πώς να δράσει. Μπορεί να ανησυχεί πως θα πει λάθος κουβέντες. Ακολουθούν προτάσεις σχετικά με το πώς να προσφέρει κάποιος θετική στήριξη:

Μη ζητάτε από τον δικό σας άνθρωπο να συνέλθει

Η κατάθλιψη είναι πραγματική νόσος. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν κατάθλιψη δεν μπορούν απλώς να ‘σπρώξουν’ τον εαυτό τους και να αισθανθούν καλύτερα. Η ανάρρωση από την κατάθλιψη, χρειάζεται χρόνο και αγωγή. Σκεφτείτε το. Δεν θα ζητούσατε από κάποιον ασθενή με καρκίνο να συνέλθει από αυτό.

Η κατάθλιψη είναι το ίδιο πραγματική νόσος όπως και σοβαρή.

Ακούστε

Αυτή τη στιγμή, αυτό που ενδεχομένως χρειάζεται περισσότερο ο δικός σας άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη είναι κάποιον να τον ακούσει. Μην απορρίπτετε τιςανησυχίες του. Μην υποθέτετε ότι γνωρίζετε τι περνά. Απλώς ακούστε.

Ενθαρρύνετε τον αγαπημένο σας να είναι περισσότερο δραστήριος

Οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη απομονώνονται. Η απομόνωση μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση. Έτσι ενθαρρύνετε ευγενικά το φίλο σας να βγαίνει έξω περισσότερο. Προτείνετε να κάνετε πράγματα μαζί. Προσκαλέστε τον άνθρωπό σας έξω για φαγητό ή προτείνετέ του μια βόλτα στη γειτονιά.

Μην τον πιέζετε πολύ. Να τον ενθαρρύνετε χωρίς να τον πιέζετε. Μην απαιτείτε. Άνθρωποι με κατάθλιψη αισθάνονται άσχημα όπως είναι. Αν πιέζετε, ο άνθρωπος με κατάθλιψη μπορεί να κάνει περισσότερο πίσω. Έτσι, αν κάποιος φίλος ή αγαπημένος απορρίπτει κάποια πρόσκλησή σας μην πιέζετε την κατάσταση.

Αντ’ αυτού δώστε του λίγο χρόνο και στη συνέχεια ρωτήσετε ξανά. Να είστε επίμονος αλλά ευγενικός.

Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να συνεχίσει τη θεραπεία

Είναι σημαντικό να συνεχίζει ο αγαπημένος σας τη φαρμακευτική αγωγή και να κάνει τακτικά τσεκ απ. Μπορεί να χρειαστεί ενθάρρυνση να τρώει καλά, να κοιμάται αρκετά και να παραμένει μακριά από αλκοόλ και ουσίες. Θα μπορούσατε επίσης να προσφερθείτε να τον συνοδεύσετε στον θεραπευτή ή τον γιατρό του.

Δημιουργήστε σταθερό περιβάλλον

Η μείωση του στρες στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει κάποιον με κατάθλιψη. Προσπαθήστε να βάλετε τον αγαπημένο σας σε πρόγραμμα, έτσι ώστε να γνωρίζει τι να περιμένει κάθε μέρα.

Να τονίσετε ότι θα αισθανθεί καλύτερα

Λόγω της κατάθλιψης, ο άνθρωπός σας μπορεί να αισθάνεται απελπισμένος. Να τον καθησυχάζετε. Η κατάθλιψη διαταράσσει την αντίληψη που έχει κάποιος για τον κόσμο. Αλλά με τον χρόνο και την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο αγαπημένος σας θα δει πάλι καθαρά τον κόσμο.