Ο στοματικός έρωτας εκτός από τη σχέση του με την απόλαυση, μπορεί να συνδέεται και με κινδύνους για την υγεία μας. Ας δούμε ποια είναι η σχέση του με τον καρκίνο του φάρυγγα.

Το στοματικό σεξ συνδέεται με τον καρκίνο του φάρυγγα

Μπορεί να εμφανίσετε καρκίνο του φάρυγγα από το στοματικό έρωτα, δήλωσε ο Otis Brawley, του American Cancer Society.
Δεν είναι ο στοματικός έρωτας καθαυτός που προκαλεί τον καρκίνο, αλλά ο ιός HPV, που μπορεί να περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένοι καρκίνοι του φάρυγγα προκαλούνται πιθανόν από συγκεκριμένο είδος του ιού HPV. Ο HPV είναι συχνός αλλά δεν προκαλεί πάντα καρκίνο. Αν δεν εκτεθείτε στον HPV κατά τη διάρκεια του στοματικού έρωτα δεν διατρέχετε κίνδυνο για καρκίνο.

Ο Brawley δήλωσε ότι ίχνη σχέσης μεταξύ του HPV και του καρκίνου του φάρυγγα προέκυψαν στα τέλη του 1980-αρχές 1990. Οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση του συγκεκριμένου είδους καρκίνου σε ανθρώπους που δεν ήταν επιρρεπείς σε αυτόν πρωτύτερα.

Άρχισε να επηρεάζει αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων περίπου 40 ετών που δεν κάπνιζαν ή έπιναν, ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες το συγκεκριμένο είδος καρκίνου συνήθως εμφανιζόταν σε μεγαλύτερους ανθρώπους που κάπνιζαν και έπιναν πολύ αλκοόλ.

Στις αρχές του 2000, οι επιστήμονες μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν εξελιγμένη εξέταση DNA για να ανακαλύψουν τον τύπο HPV 16 σε πολλούς από αυτούς τους νεότερους καρκίνους.

Ο Brawley θεωρεί πως πρέπει να εμπλέκεται η σεξουαλική δραστηριότητα.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The New England Journal of Medicine το 2007 έδειξε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο φάρυγγα σε ανθρώπους που είχαν κάνει στοματικό σεξ με τουλάχιστον 6 διαφορετικούς ανθρώπους. Η υπογραφή DNA του τύπου 16 του HPV ανακαλύφθηκε περισσότερο συχνά σε καρκίνους ανθρώπων που είχαν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους στο στοματικό σεξ.

Ο Brawley αναφέρει ότι ακόμα δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι εμφανίζουν λοιμώξεις στο φάρυγγα με τον HPV από το στοματικό σεξ ή πόσοι από αυτούς προσβάλλονται από καρκίνο στο φάρυγγα.

΄Αντρες και γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν λοίμωξη από τον HPV στο φάρυγγα.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του φάρυγγα που προκαλείται από τον HPV είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί σε σύγκριση με αυτόν που οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Ο Brawley δηλώνει ότι η καλύτερη προληπτική μέθοδος δεν είναι ακόμα σαφής.
Η επέκταση της χρήσης του εμβολίου κατά του ιού HPV θα μπορούσε να είναι μια λύση αλλά δεν είναι σίγουρος ότι υπάρχουν αρκετές έρευνες που να διατείνονται ότι πρέπει να εμβολιαστούν τα αγόρια κατά του ιού HPV.

Η απουσία προφύλαξης εγκυμονεί κινδύνους

Αρκετές σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσοι, όπως ο HIV, ο έρπης, η σύφιλη, η γονόρροια και η ηπατίτιδα, μπορούν να μεταδοθούν μέσω του στοματικού έρωτα.
Το στοματικό σεξ, δεν είναι ασφαλές σεξ, δήλωσε η Terri Warren, της Westover Heights Clinic στο Πόρτλαντ. Είναι πιο ασφαλές, αλλά όχι ασφαλές.

Οι κίνδυνοι εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως αριθμό συντρόφων, φύλο και συγκεκριμένο είδος πράξης.
Το προφυλακτικό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος.
Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις για το στοματικό έρωτα.
Αυτό οφείλεται πιθανόν στο ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να εξαπλωθούν με το στοματικό σεξ. Η αν το γνωρίζουν δεν θεωρούν τους κινδύνους για την υγεία πολύ σοβαρούς, δήλωσε η Warren.

Οι κίνδυνοι μετάδοσης ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος από στοματικό σεξ χωρίς προφύλαξη συνήθως είναι πολύ χαμηλότερος σε σύγκριση με τους κινδύνους που φέρνει η κολπική ή πρωκτική επαφή χωρίς προφύλαξη.

Συνήθως το στοματικό σεξ σε άντρα χωρίς προφυλακτικό είναι πιο επικίνδυνο από άλλα είδη στοματικού σεξ, δήλωσε η ειδικός.
Για παράδειγμα, η Warren δήλωσε ότι θα μπορούσε να τονίσει τη σημασία της χρήσης προφυλακτικού σε άντρα που κάνει στοματικό σεξ με πολλούς άντρες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σοβαρός τραυματισμός αστυνομικού στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στο βόλει
ΕΕ: Ενιαίοι κανόνες για καλύτερη προστασία σκύλων και γατών
Φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα φάνηκε πως καταστέλλει την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 1 [μελέτη]