Αίτιο:
Τρεπόνημα το ωχρό, ένα μικρό βακτηρίδιο

Περίοδος επώασης:
Μια εβδομάδα μέχρι τρεις μήνες, κατά μέσο όρο τρεις βδομάδες πριν δείτε οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Μετάδοση:
Φυσικά μπορείτε να κολλήσετε με παθητική ή ενεργητική επαφή, στοματική, κολπική, ή πρωκτική. Μπορείτε επίσης να την κολλήσετε από άλλου τύπου στενής επαφής του δέρματος. Οι μητέρες μπορεί να την μεταδώσουν στα παιδιά τους κατά την διάρκεια της γέννας. Το φιλί το χάδι και το ερωτικό παιχνίδι , αποτελούν στενή επαφή. Επίσης μπορείτε να κολλήσετε από ένα άτομο που δεν έχει καμία πληγή αλλά δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε θεραπεία.

Τι να ψάξετε:
Υπάρχουν τρία στάδια της σύφιλης. Πρώτα, εμφανίζεται μια μεγάλη, ανοικτή πληγή, που ονομάζεται πρωτοπαθές έλκος. Είναι ανώδυνο και σχηματίζεται στο σημείο που είχατε πρώτα επαφή με το βακτηρίδιο της σύφιλης.
Στους άνδρες, το έλκος μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε στο πέος, στο εσωτερικό της ουρήθρας, ή στους όρχεις. Στις γυναίκες τα έλκη μπορεί να εμφανισθούν έξω ή μέσα στον κόλπο, στον τράχηλο, και μέσα στη ουρήθρα.
Και στους δύο, τα έλκη μπορεί να εμφανισθούν στα χείλη. τη γλώσσα, και οπουδήποτε μέσα στο στόμα. Επίσης στα βλέφαρα, το πρόσωπο, το στήθος, τα δάκτυλα, τους μαστούς. το έντερο, και το περίνεο.
Τα έλκη διαρκούν δύο βδομάδες, αλλά η αρρώστια συνεχίζει να βρίσκεται στο σώμα σας

Θεραπεία:
Η σύφιλη είναι πλήρως και εύκολα αντιμετωπίσιμη με τα αντιβιοτικά. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε ότι την έχετε Οι πληγές είναι εύκολο να αναγνωρισθούν. Εν τούτοις , αν οι πληγές είναι σε τέτοιο σημείο που δεν είναι ορατές,(π.χ στο έντερο ή τον λάρυγγα) τότε δεν θα το καταλάβετε ποτέ.

Επιπλοκές:
Όπως είπαμε πριν το βακτηρίδιο της σύφιλης συνεχίζει να ζει στο σώμα σας ακόμη και όταν το πρωτοπαθές έλκος κλείσει.. Οι άνθρωποι συχνά δεν γνωρίζουν ακόμη ότι είχαν το πρώτο στάδιο. Μέσα σε 6 μήνες, εμφανίζονται περισσότερες πληγές παντού στο σώμα. Αισθάνεστε άρρωστος σαν να έχετε γρίπη, έχετε πυρετό, δερματικό εξάνθημα παντού, πρησμένους αδένες, στίγματα στη γλώσσα και κάτι σαν κρεατοελιές στα γεννητικά όργανα. Αυτά μπορεί να διαρκέσουν για ένα χρόνο. Μετά αυτά τα συμπτώματα εξαφανίζονται μέχρι το τελευταίο στάδιο. Το έλκος μπορεί να μην εξαφανιστεί..
Στο τελευταίο στάδιο, η σύφιλη προκαλεί μεγάλες δυσμορφίες με το φάγωμα τον οστών και του δέρματος .Μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, καρδιοπάθεια και βλάβη του εγκεφάλου Αυτό το στάδιο σπάνια το συναντούμε σήμερα Σε αυτό το στάδιο η αρρώστια δεν μεταδίδεται.
Επειδή οι γυναίκες μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στο παιδί κατά τον τοκετό, τα παιδιά είναι σε υψηλό κίνδυνο για συγγενείς ανωμαλίες. Μπορούμε να θεραπεύσουμε τη σύφιλη αλλά όχι και τις ανωμαλίες που παραμένουν για όλη τη ζωή. Έτσι έχει μεγάλη σημασία να υποβάλλονται οι γυναίκες σε έλεγχο αν πρόκειται να μείνουν έγκυες Αν έχετε μια ανοικτή πληγή, είναι πολύ πιο εύκολο να κολλήσετε ένα άλλο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Αυτό είναι ειδικά για το AIDS αρκετά εύκολο, όπως επίσης αν έχετε AIDS είναι πολύ πιο εύκολο να το μεταδώσετε αν έχετε μια ανοικτή πληγή από σύφιλη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η σχέση διατροφής και ψωρίασης
Καταγγελία: Ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στην Ορθοπαιδική του Θριάσιου
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά