Το βουητό είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση. Είτε στο ένα είτε και στα δυο αυτιά, μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες, τις περισσότερες φορές απλές, για αυτό μην πανικοβάλλεστε. 

Mόλις αντιληφθείτε ότι βουίζουν τα αυτιά σας, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, προκειμένου να γίνει διάγνωση. H αντιμετώπιση των εμβοών θα εξαρτηθεί από την αιτία που τις προκαλεί. Η πρώτη κίνηση είναι να γίνει ένας λεπτομερής έλεγχος για να διαπιστωθεί η αιτία.

Γενικά, το βούισμα που οφείλεται στην ακοή έχει άλλο άκουσμα και είναι συνεχές. Μπορεί όμως, να είναι αγγειακής αιτιολογίας και τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε την αρτηριακή πίεσή σας. Για όσους έχουν ακουστικά βαρηκοΐας θα πρέπει να γίνει και ένας έλεγχος.

Μετά την ηλικία των 50 ετών, η ακοή του ανθρώπου μειώνεται κατά μέσο όρο 1 έως 2 ντεσιμπέλ τον χρόνο. Έτσι, στις μεγάλες ηλικίες παρουσιάζεται η πρεσβυακουσία και εμφανίζεται ένα βουητό που αντιστοιχεί στις συχνότητες που έχουν υποστεί βλάβη. Αν τελικά το βουητό οφείλεται στη βαρηκοΐα δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης. Ο οργανισμός όμως το αφομοιώνει σιγά σιγά και ύστερα από ένα χρονικό διάστημα δεν θα σας ενοχλεί.

Για να ελεγχθεί αν το βουητό οφείλεται στην ακοή, εκτός από το απλό ακοόγρα΅΅α και τον κλινικό έλεγχο που θα πρέπει να έχετε κάνει, συνιστάται να υποβληθείτε σε εργαστήριο ΅εγάλου νοσοκομείου σε προκλητά δυνα΅ικά εγκεφαλικού στελέχους, ηλεκτρονυσταγογράφη΅α, ΅υογενή αντανακλαστικά (VEMPS) και ενδεχο΅ένως αξονική το΅ογραφία εγκεφάλου (περιλα΅βανο΅ένων των λιθοειδών οστών).

Τελευταία, υπάρχουν προθέ΅ατα (σαν ΅ικρά στιλό) που τοποθετούνται από τον ίδιο τον ασθενή κοντά στο αυτί και παράγουν ορισ΅ένους θορύβους που βοηθούν στην εξοικείωση ΅ε το βουητό. Έχει βρεθεί ό΅ως ότι ΅πορεί να βοηθήσουν ΅όνο στο 30% περίπου των ασθενών. Ειδικά για το βράδυ, ΅πορεί να σας βοηθήσει ένα ήπιο ηρε΅ιστικό.

Πάντως, η πρόληψη μπορεί να αποτρέψει ή να βοηθήσει να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα. Για αυτό, αποφεύγετε να συχνάζετε σε χώρους με πολύ θόρυβο. Όταν πηγαίνετε σε κάποιο κέντρο διασκέδασης, φροντίστε να μην κάθεστε κοντά στα ηχεία.
Επίσης, όταν ακούτε μουσική με ακουστικά, δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή η ένταση. Αν νιώσετε πόνο στα αυτιά ή στο κεφάλι, είναι ένδειξη ότι το παρακάνατε και πρέπει να μειώσετε την ένταση του ήχου. Τέλος, για να αποφύγετε τη συσσώρευση κυψελίδας, μη χρησιμοποιείτε μπατονέτες, γιατί έτσι τη σπρώχνετε πιο μέσα.

premium.paratiritis