Διατροφή

Συμβουλές για μαγειρική χωρίς αλάτι

Το αλάτι δεν είναι απαραίτητο για να κάνει νόστιμο το φαγητό μας και αυτοί είναι μερικοί έξυπνοι τρόποι να το περιορίσουμε.


Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023, 19:30

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Το αλάτι βρίσκεται σχεδόν σε κάθε είδος επεξεργασμένου φαγητού ή γεύματος εστιατορίου. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι περισσότεροι από εμάς λαμβάνουν πολλαπλάσια ποσότητα αλατιού (άρα και νατρίου) από αυτήν που θεωρείται ιδανική. Είναι, συνεπώς, καλή ιδέα να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε το αλάτι στην καθημερινή διατροφή μας. Αυτές είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Μαγειρέψτε μόνοι σας

Τα συσκευασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν πολύ αλάτι, μιας και το αλάτι είναι συντηρητικό. Το να μαγειρεύετε μόνοι σας τα γεύματά σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε την ποσότητα νατρίου που βάζετε στο φαγητό σας. Επιλέξτε φρέσκα πουλερικά, ψάρια και κρέας αντί για επεξεργασμένες ή καπνιστές εκδοχές. Επιλέξτε φρέσκα φρούτα ή λαχανικά αντί για κονσέρβες ή ξεπλύνετε τα περιεχόμενα της κονσέρβας για να απομακρυνθεί το αλάτι.

Ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων

Ελέγξτε κάθε ετικέτα τροφίμων για περιεκτικότητα σε νάτριο. Αναζητήστε προϊόντα με την ένδειξη "χωρίς νάτριο" (λιγότερο από 5 mg νατρίου ανά μερίδα), "πολύ χαμηλό νάτριο" (35 mg ή λιγότερο ανά μερίδα) ή "χωρίς προσθήκη αλατιού". Οι ζωμοί, οι σάλτσες, η σάλτσα σόγιας, οι κύβοι μαγειρικής, τα καρυκευμένα άλατα και συνοδευτικά όπως μουστάρδα, κέτσαπ και σάλτσα μπάρμπεκιου είναι όλα πλούσια σε αλάτι.

Μην ακολουθείτε τις οδηγίες

Όταν μια συνταγή απαιτεί έστω και μια πρέζα αλάτι, αντικαταστήστε την με άλλο βότανο ή μπαχαρικό. Μπορείτε να προσθέσετε δενδρολίβανο, μαντζουράνα, θυμάρι, κρεμμύδι ή σκόρδο σε σκόνη, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κύμινο, σκόνη κάρυ, τζίντζερ, κόλιαντρο, δάφνη, ρίγανη, ξερή μουστάρδα ή άνηθο.

Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές

Αν μαγειρεύετε με τυρί, επιλέξτε φρέσκια μοτσαρέλα ή τυριά με την ένδειξη "χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο". Αντικαταστήστε το αλατισμένο βούτυρο με ανάλατο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δεκάδες διαφορετικά συστατικά για να προσθέσετε γεύση στα πιάτα σας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Ακολουθούν μερικές ιδέες για συνηθισμένα πιάτα:

*Μαρινάρετε στήθη κοτόπουλου ή χοιρινές μπριζόλες σε χυμό λεμονιού, χυμό πορτοκαλιού ή κρασί.

*Τυλίξτε το ψάρι σε σουσάμι πριν το ψήσιμο.

*Βάλτε καρυκεύματα στο μοσχαρίσιο κρέας με ένα μείγμα από κρεμμύδι, πιπεριές, φασκόμηλο και θυμάρι.

*Πασπαλίστε λίγο άνηθο και μαϊντανό πάνω στις πατάτες πριν τις ψήσετε.

*Ανακατέψτε τα ζυμαρικά σας με φρέσκο ψιλοκομμένο σκόρδο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων