Αυξημένος αριθμός νεκρών πελεκάνων εντοπίστηκε το τελευταίο διάστημα στη λίμνη της Καστοριάς, λόγω γονιδίου του ιού της γρίπης των πτηνών, τύπου Α. Το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Καστοριάς έστειλε δείγματα στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την γρίπη των πτηνών, το οποίο διαπίστωσε την ύπαρξη του ιού.

Έτσι στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς τίθενται σε ισχύ τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς και σε μη περιφραγμένους χώρους (προαύλια, αυλές αγρούς κ.λπ.), αναφέρει ανακοίνωση. Όσοι διατηρούν οικόσιτα πουλερικά, υποχρεούνται να κρατήσουν αυτά σε καλυμμένους κλειστούς χώρους.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης της γρίπης των πτηνών, πολίτες, υπάλληλοι υπηρεσιών και ιδιωτικών φορέων, που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κλπ), σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου (άγρια πτηνά), οφείλουν να ειδοποιούν άμεσα το Τμήμα Κτηνιατρικής, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες δειγματοληψίες.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τους κτηνιάτρους του τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς είναι:
Γκόγκης Χρήστος τηλ. 2467021978
Δαμιανού Χρήστος τηλ. 2467071799.

Πηγές:
euro2day